Bugetele Agriculturii şi Comunicaţiilor, suplimentate de Guvern pentru salarii câştigate în instanţă

Bugetele ministerelor Agriculturii şi Comunicaţiilor au fost suplimentate de Guvern cu un total de aproximativ un milion lei, pentru achitarea către angajaţi a unei tranşe din drepturile salariale câştigate de aceştia în instanţă prin hotărâri definitive.
Economica.net - mar, 24 apr. 2012, 12:23
Bugetele Agriculturii şi Comunicaţiilor, suplimentate de Guvern pentru salarii câştigate în instanţă

Din suma totală, Ministerul Agriculturii a primit 924.000 lei, iar pentru Ministerul Comunicaţiilor au fost repartizate 131.000 lei.

„Fondurile sunt destinate pentru plata primei tranşe trimestriale aferentă a 5% din valoarea titlurilor executorii aflate sub incidenţa OUG 71/2009 privind plata unor sume prevăzute în titluri executorii având ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar”, precizează Guvernul.

Fondurile alocate asigură efectuarea plăţilor din trimestrul I al acestui an, respectiv 25% din suma datorată pentru 2012 pentru angajaţii celor două ministere şi nu întreaga sumă aferentă celor 5 procente.

Suplimentări de bugete pentru plata acestor drepturi salariale au fost decise anterior de Guvern şi pentru Ministerul Justiţiei (cu 19,8 milioane lei), Ministerul Public (9,45 milioane lei), Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (720.000 lei), Consiliul Superior al Magistraturii (181.000 lei) şi Ministerul Finanţelor (2,4 milioane lei).

La finele anului trecut, deputaţii au adoptat actul normativ care prelungeşte până în 2016 acordarea drepturilor salariale pentru bugetarii care au obţinut în instanţă hotărâri definitive.

Deputaţii au adus această modificare în condiţiile în care OUG 71/2009 prevedea că sumele devenite executorii până la data de 31 decembrie 2009 erau plătite după un alt grafic, respectiv în anul 2010 – 34% din valoarea titlului executoriu, în 2011- 33%, în 2012 – 33%.

Anterior acestei decizii, agenţia MEDIAFAX a prezentat un document care releva că Guvernul ia în calcul reducerea drastică a sumelor care trebuie plătite anul viitor bugetarilor cu titluri judecătoreşti executorii, de la 34% la doar 5% din total, astfel încât să îşi poată onora angajamentul de recuperare integrală a tăierilor salariale pentru toţi angajaţii din sectorul public.

Reducerea era argumentată prin faptul că plata acestor drepturi salariale în cuantumul prevăzut în prezent de lege nu ar mai face posibilă respectarea angajamentului guvernamental faţă de partenerii sociali de a recupera reducerile salariale decise în 2010.

Suma totală aferentă titlurilor executorii obţinute de bugetari până la 31 decembrie 2010 era indicată la aproximativ 7,5 miliarde lei, astfel că anul viitor ar trebui plătite titluri în sumă de circa 3 miliarde lei, reprezentând 0,5% din Produsul Intern Brut estimat pentru 2012, inclusiv inflaţia.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...