Bugetele pentru educaţie din UE, sub presiunea crizei în 2011-2012 – studiu

Bugetele pentru educaţie au fost reduse, în anii 2011-2012, în opt state membre ale Uniunii Europene, în timp ce în altele, printre care şi România, tendinţa a variat, potrivit unui studiu de evaluare a impactului crizei economice asupra finanţării sistemelor de educaţie, informează un comunicat de presă difuzat joi de Comisia Europeană.
Economica.net - joi, 21 mart. 2013, 13:00
Bugetele pentru educaţie din UE, sub presiunea crizei în 2011-2012 - studiu

Tăieri mai mari de 5% au fost aplicate în Grecia, Italia, Lituania, Portugalia şi Ungaria, în timp ce în Estonia, Polonia, Spania şi Marea Britanie (Scoţia), bugetele au suferit reduceri între 1 şi 5%.

În schimb, cinci ţări (Austria, Danemarca, Luxemburg, Malta, Suedia) şi regiunea flamandă a Belgiei au crescut cu peste 1% cheltuielile pentru educaţie. Germania şi Olanda nu au oferit date pentru 2011-2012.

În alte state, tendinţele au variat, unele majorând bugetele într-un an, dar micşorându-l în următorul, sau invers. Comunitatea valonă din Belgia, Cipru, Letonia, Finlanda, Franţa, Irlanda, Slovenia, Marea Britanie (Ţara Galilor) şi viitorul stat membru Croaţia au crescut bugetele destinate educaţiei în 2010-2011, dar le-au redus în 2011-2012. Într-o situaţie inversă s-au aflat Bulgaria, Cehia, România şi Slovacia.

„Sunt vremuri dificile pentru bugetele naţionale, însă avem nevoie de o abordare consecventă a investiţiilor publice în educaţie şi formare, pentru că aceasta este cheia pentru viitorul tinerilor şi pentru o relansare economică sustenabilă pe termen lung. Dacă statele membre nu reuşesc să investească în mod corespunzător în modernizarea educaţiei, vom rămâne în urma competitorilor noştri globali şi ne va fi mai greu să combatem şomajul în rândul tinerilor”, a subliniat comisarul european pentru educaţie, cultură, multilingvism şi tineret, Androulla Vassiliou.

Studiul – realizat pentru Comisia Europeană de reţeaua Eurydice – a analizat finanţarea la toate nivelurile de învăţământ, de la preşcolar la terţiar, în 35 de sisteme naţionale şi regionale. El arată că, în 2011 şi 2012, salariile şi alocaţiile profesorilor au fost reduse sau îngheţate în 11 state (Bulgaria, Croaţia, Estonia, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Portugalia, Spania, Ungaria). Salariile profesorilor reprezintă peste 70% din bugetele pentru educaţie.

Aceste tăieri au rezultat, de asemenea, în reduceri ale numărului personalului didactic în 10 state (Bulgaria, Cipru, Estonia, Franţa, Italia, Letonia, Lituania, Marea Britanie, Portugalia, România). Alături de impactul crizei economice, un alt factor în tăierile de personal a fost şi reducerea numărului de elevi/studenţi. În schimb, într-o notă mai optimistă, în 18 state s-au majorat fondurile destinate instruirii profesorilor.

Potrivit studiului, în majoritatea ţărilor, ajutoarele publice acordate elevilor şi studenţilor – burse, credite şi alocaţii familiale – nu au fost afectate în 2011 şi 2012. Opt state membre (Austria, Germania, Grecia, Irlanda, Letonia, Lituania, Luxemburg, Portugalia) oferă sprijin financiar persoanelor şomere sau cu calificare redusă pentru a-şi creşte acest nivel.

Te-ar mai putea interesa și
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Rețeaua de autostrăzi și drumuri expres în exploatare a României a ajuns la peste 1.091 de kilometri, transmite pe pagina proprie ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. Amintim că joi a......
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul însă a scăzut
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul ...
Consiliul director al Grupului Lavazza a aprobat declarațiile financiare consolidate la 31 decembrie 2023 și a anunțat ...
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei ...
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...