Bugetul ANSVSA pe 2019, creştere de 8,07% faţă de anul trecut

Economica.net
11 02. 2019
bani_100_lei_467653_79681400

Membrii Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Camera Deputaţilor, cei din Comisia pentru agricultură, silvicultură şi dezvoltare rurală din Senat împreună cu Comisia pentru Ape, Păduri şi Fond Cinegetic din Senatul României au avizat bugetul ANSVSA cu 14 voturi pentru şi 10 împotrivă.

Bugetul ANSVSA pentru 2019 este mai mare cu 8,07% decât anul trecut.

„Cheltuielile de personal reprezintă 33 de milioane de lei şi se vor utiliza pentru plata salariilor în cadrul ANSVSA (…). S-au prevăzut şi cheltuieli privind deplasările pentru participarea personalului la activităţile legate de exercitarea Preşedinţiei României la Consiliul UE. La capitolul Bunuri şi Servicii prevederea bugetară este de 8,154 milioane de lei, din care 2,26 milioane de lei pentru mentenanţa sistemelor informatice sanitare veterinare, suma de 472.000 lei – cheltuieli estimate pentru desfăşurarea activităţilor de exercitare a Preşedinţiei şi 5,46 milioane de lei pentru cheltuieli de întreţinere şi funcţionare a aparatului propriu. La capitolul transferuri între unităţi ale administraţiei publice sunt 810,96 milioane de lei, iar proiectele cu finanţare din fondul externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014 -32020 suma de 34,25 milioane de lei”, a spus vicepreşedintele ANSVSA, Traian Petcu.

Deputaţii au susţinut, în cadrul Comisiilor de specialitate, că absenţa preşedintelui ANSVSA, Geronimo Brănescu, de la dezbaterea bugetului ANSVSA reprezintă o lipsă de respect la adresa parlamentarilor, dacă acesta nu a lipsit din motive obiective.

Potrivit proiectului publicat pe site-ul Camerei Deputaţilor, principalele obiective pe termen mediu ale ANSVSA vizează în primul rând transpunerea legislativă, având în vedere angajamentul asumat prin transpunerea acquis-ului veterinar şi cel referitor la siguranţa alimentelor în legislaţia naţională şi totodată implementarea deplină şi efectivă a acestuia, dar şi sprijinirea întreprinderilor de ecarisare pentru a realiza investiţii şi programe de retehnologizare. Tot la aceste obiectiv se are în vedere dezvoltarea sistemului informatic de management al activităţii de laborator (LIMS); rezistenţa antimicrobiană; detecţia pesticidelor din alimente şi furaje.

Strategia de dezvoltare a laboratoarelor şi supravegherea, prevenirea şi controlul bolilor transmisibile ale animalelor, protecţia sănătăţii publice în unităţile de lapte şi produse din lapte sunt alte obiective importante pentru apărarea sănătăţii animalelor şi al siguranţei alimentare.