Bugetul Capitalei va fi cu aproape 180 de milioane de lei mai mic – proiect

Economica.net
27 11. 2012
bucuresti_79732200

Municipalitatea motivează, în raportul de specialitate al proiectul de hotărâre, că o cauză care a dus la rectificarea negativă a bugetului este „neîncasarea semnificativă a cotelor din impozitul pe venit” în primele zece luni ale anului.

Totodată, municipalitatea arată că, din motive economice obiective, nu au putut fi valorificate unele active financiare şi nefinanciare la nivelul planificat iniţial, fiind vorba în primul rând de cabinetele medicale, amenzile de la Poliţia Locală şi veniturile ce urmează să fie recuperate de la persoanele care au beneficiat de consolidarea locuinţelor din fonduri de la bugetul de stat şi bugetul local.

Tot printre motivele prezentate în raportul de specialitate al proiectului se află şi „neîncasarea semnificativă a veniturilor de la bugetul de stat în anul 2012”, printre care cea mai importantă este participarea Guvernului la finanţarea Stadionului Naţional.

Rectificarea negativă nu afectează subvenţiile Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) şi Regiei Autonome de Transport Bucureşti (RATB), fiind propusă doar „ajustarea bugetelor acestor instituţii”, cu 20 de milioane de lei la RADET şi 43 de milioane de lei la RATB.

Potrivit proiectului care va fi discutat joi în Consiliul General al Municipiului Bucureşti, bugetul Capitalei se rectifică atât la venituri, cât şi la cheltuieli în minus cu suma de 178.609.000 de lei.

Bugetul instituţiilor finanţate din venituri proprii şi subvenţii se suplimentează la venituri cu 61.401.000 de lei, iar la cheltuieli cu 61.666.000 de lei. Diferenţa dintre venituri şi cheltuieli provine de la bugetele spitalelor şi fiind asigurată din excedentul anilor precedenţi, se precizează în proiect.

Sumele din bugetele creditelor externe şi fondurilor externe nerambursabile aprobate iniţial nu se modifică.

Municipalitate are în vedere „schimbarea drastică a politicii de venituri proprii, începând chiar din anul 2013, în paralel cu restituirea unităţii financiare şi patrimoniale a Bucureştiului, prin înlăturarea neajunsurilor de fond ale bazei legale de venituri acordată în prezent de lege Municipiului în raport cu sectoarele Capitalei.”

Din bugetul pe anul 2012, la jumătatea lunii octombrie, Primăria Capitalei a contribuit la susţinerea echipei de handbal feminin Oltchim Râmnicu Vâlcea cu suma de 200.000 de euro, după ce, echipa a rămas fără finanţare, combinatul chimic din Râmnicu Vâlcea, principalul susţinător al formaţiei, intrând în proces de privatizare.

Bugetul Capitalei pentru 2012 a fost aprobat la sfârşitul lunii martie de consilierii generali, fiind în valoare de peste 4,6 miliarde de lei, aproape egal cu cel din 2011, când a fost de 4,5 miliarde de lei.

Sursele bugetului local al Capitalei sunt constituite din venituri proprii reprezentând impozite, taxe şi alte venituri locale şi cotele defalcate din impozitul de venit, sume de la bugetul de stat, împrumuturi, venituri proprii ale instituţiilor, sume din fonduri europene.

În bugetul Capitalei cheltuielile de personal reprezintă aproximativ 7,5 procente, cheltuielile cu bunurile şi serviciile reprezintă 28,45 la sută, subvenţiile diferitelor regii sunt 22,15 la sută, iar cheltuielile de investiţii reprezintă aproximativ 30 la sută. Datoria publică a municipalităţii reprezintă aproximativ cinci procente din buget.