Bugetul de stat pe 2013 se va depune la 15 zile de la învestirea noului Guvern

Ministrul Finanţelor Florin Georgescu a declarat, marţi, întrebat de bugetul pe 2013, că s-a stabilit, la ultima şedinţă de Guvern, că, atunci când este an electoral, cu alegerile plasate în ultimele trei luni ale anului, depunerea bugetului de stat se face la 15 zile de la învestirea noului Guvern.
Economica.net - mar, 04 sept. 2012, 13:54
Bugetul de stat pe 2013 se va depune la 15 zile de la învestirea noului Guvern

Întrebat de bugetul de stat pe 2013, Georgescu a spus că în ordonanţa adoptată la ultima şedinţă de Guvern este scris că, „atunci când este an electoral, cu alegerile plasate în ultimele 3 luni ale anului calendaristic, depunerea bugetului se face la 15 zile de la preluarea funcţiei de către noul Guvern”.

El a adăugat că există însă „un cadru general pentru premisele pentru parametrii construirii bugetului”, dar este nevoie ca acesta să fie agreat cu partenerii internaţionali, iar acest lucru se va face în cursul următoarei vizite a FMI, BM şi CE în România.

Georgescu: E oportun să beneficiem de avantajele sistemului european de supraveghere bancară

Ministrul Finanţelor, Florin Georgescu, a declarat, marţi, că este oportun ca România să beneficieze de avantajele sistemului european de supraveghere bancară, precizând că strategia de adoptare a euro se va definitiva după alegeri şi că ar fi necesar un pact politic intern pentru acest obiectiv.

El a comentat, astfel, declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu făcute marţi pe acest subiect

Întrebat în legătură cu afirmaţia preşedintelui Traian Băsescu că este important ca România să intre în sistemul european de supraveghere bancară, Florin Gerorescu a răspuns: „Este important, este gândit (acest sistem-n.r.), conceput pentru băncile din zona euro, dar este oportun ca şi România, ca stat care nu aparţine zonei euro, să beneficieze de avantajele acestui sistem unic de supraveghere”.

Georgescu a adăugat că există mecanisme pentru ca şi statele care nu sunt membre ale zonei euro să poată beneficia de instrumentele, informaţiile, de o mai bună comunicare ale acestui sistem.

Pe de altă parte, întrebat în legătură cu faptul că Traian Băsescu a spus că România îşi menţine în ţinta de aderare la zona euro, Florin Geoergescu a precizat: „Este un obiectiv ambiţios. S-a spus şi de către Guvern , acest Guvern şi de Guvernul anterior, s-a exprimat această opinie şi la nivelul BNR, că este un termen care catalizează energii, care mobilizează forţele şi resursele românilor pentru menţinerea stabilităţii macroeconomice şi pentru continuarea reformelor sectoriale”.

„În acelaşi timp este şi un termen foarte ambiţios şi eu cred că se va definitiva strategia României privind adoptarea monedei unice europene după alegerile parlamentare”, a adăugat Georgescu.

El a mai spus că „este bine de făcut o întrunire la nivelul politicului” pentru realizarea unui pact intern pentru euro.

„Eu zic că este bine de făcut o întrunire la nivelul politicului, cu toate forţele abilitate şi care să-şi exprime opiniile şi să se ajungă la un consens, cum s-a făcut Pactul pe educaţie, Pactul pe sănătate, să facem un pact intern care să fie fezabil, rezonabil, aplicabil – pactul pentru euro”, a mai arătat Georgescu.

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut, marţi, că România şi toate statele din zona non-Euro trebuie să găsească formula de a participa la sistemul de supraveghere bancară propus pentru zona Euro, astfel că Bucureştiul trebuie să facă prioritate din îndeplinirea condiţiilor de trecere la Euro.

„Din punctul de vedere al deficitelor bugetare, începem să intrăm sub deficitul de 3%. Din punctul de vedere al stabilităţii monedei naţionale, moneda, în afara unor explozii generate de ceea ce noi ne-am făcut singuri din punct de vedere politic, este relativ stabilă şi o inflaţie de sub 3% chiar este previzibilă şi în acest an; o inflaţie în jurul a trei procente, ceea ce ne arată că avem premisele necesare intrării cât mai rapide în zona euro. Sigur, nimeni nu a modificat obiectivul iniţial fixat: 2015. Vom vedea că nu depinde numai de noi. Dar, până una, alta, trebuie să menţinem acest obiectiv de a intra în zona euro în 2015”, a mai spus preşedintele.

Te-ar mai putea interesa și
Parlamentul European a adoptat noi norme ale UE pentru combaterea spălării banilor
Parlamentul European a adoptat noi norme ale UE pentru combaterea spălării banilor
Parlamentul European, reunit la Strasbourg în ultima sesiune plenară din legislatura 2019-2024, a adoptat miercuri un pachet de legi care consolidează setul de instrumente al UE pentru combaterea......
Rusia va viza armele nucleare ale NATO din Polonia, dacă vor fi instalate – viceministrul de externe rus
Rusia va viza armele nucleare ale NATO din Polonia, dacă vor fi instalate – viceministrul de externe rus
Ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov a avertizat joi că facilităţile nucleare ale NATO, dacă vor fi instalate ...
Greva controlorilor de trafic aerian din Franţa va perturba zborurile din întreaga Europă
Greva controlorilor de trafic aerian din Franţa va perturba zborurile din întreaga Europă
Întârzieri şi anulări de zboruri urmează să afecteze joi traficul aerian din Europa, după ce autorităţile franceze ...
SUA au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS
SUA au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS
Statele Unite au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS "luna aceasta", chiar înainte de adoptarea, ...