Bugetul de venituri şi cheltuieli al Tarom, adoptat de Guvern

Guvernul a adoptat, miercuri, bugetul de venituri şi cheltuieli pentru 2016 al Tarom, care a fost întocmit pe baza planului de administrare şi a planului de management, documente al căror obiectiv este creşterea performanţelor economice în condiţiile întăririi disciplinei financiare.
Economica.net - mie, 22 iun. 2016, 15:40
Bugetul de venituri şi cheltuieli al Tarom, adoptat de Guvern

Potrivit unui comunicat al Guvernului remis AGERPRES, planul de administrare a fost aprobat de AGA în decembrie 2012, iar planul de management a fost aprobat de Consiliul de Administraţie în martie 2013.

‘Veniturile totale pentru acest an sunt estimate la 1.527,808 milioane lei, în creştere cu 8,91% faţă de preliminatul anului precedent. Această creştere este determinată de majorarea veniturilor din exploatare cu 12,58%. Veniturile obţinute din transport pasageri şi cargo pe curse regulate sunt estimate la 1.307,018 milioane lei’, se spune în comunicat.

Guvernul precizează că, în 2016, Tarom are în vedere deschiderea a două noi curse/destinaţii către Hamburg şi Alicante, creşterea numărului de ore de zbor cu 6,17% şi a numărului de pasageri cu 6,08%, comparativ cu programul operat în 2015.

Totodată, în bugetul de venituri şi cheltuieli pentru 2016 se estimează o sumă totală a cheltuielilor de 1.534,619 milioane de lei, din care cheltuielile destinate activităţii de exploatare sunt de 1.447,686 milioane de lei, estimările fiind realizate având în vedere parcul de aeronave aflat în exploatarea companiei, volumul prestaţiei rezultat din programul de operare propus, precum şi necesităţile desfăşurării activităţii companiei.

Cheltuielile cu personalul sunt estimate la 215,210 milioane de lei, cu 7,86% mai mari decât cele preliminate anul trecut. Numărul de personal prognozat la sfârşitul acestui an este 2.083 de salariaţi, comparativ cu 2.110 posturi prevăzute în statul de funcţii, iar numărul mediu de personal este de 1.923 de salariaţi. Câştigul mediu lunar pe salariat este de 5.742,41 lei.

Compania estimează că va înregistra în 2016 pierderi de 6,8 milioane de lei, cu 34,48 milioane lei mai mici decât pierderile prognozate anul trecut, şi are prevăzută la creanţe restante suma de 3.250 milioane lei, în scădere faţă de anul anterior, când a avut 3.300 milioane lei, se mai spune în comunicat.

Conform sursei citate, Tarom a prezentat Guvernului principalele măsuri şi iniţiative strategice avute în vedere pentru 2016, între care se numără înlocuirea în operare a aeronavelor A310 şi optimizarea flotei narrow body, scoaterea din exploatare comercială şi valorificarea aeronavelor A310, dar şi evaluarea înlocuirii aeronavelor ATR 42/72 cu aetronave JET de capacitate apropiată cu ATR.

O altă măsură vizează implementarea sistemului informatic integrat al companiei Tarom, având în vedere că actualul sistem informatic configurat la nivelul anilor 2000 nu permite luarea deciziilor în timp real, în concordanţă cu realităţile pieţei concurenţiale.

Totodată, sunt avute în vedere şi servicii de consultanţă strategică. Pentru luarea unei decizii privind înnoirea flotei Tarom şi operarea în condiţii de eficienţă a rutelor a fost iniţiată o procedură de licitaţie pentru contractarea de servicii de consultanţă strategică şi consultanţă în restructurarea operaţională şi financiară, potrivit comunicatului.

În plus, Tarom are în vedere îmbunătăţirea serviciilor oferite pasagerilor, dar şi restructurarea companiei. În primă etapă se vor face modificări ale structurilor organizatorice de natură să îmbunătăţească şi să fluidizeze procesele decizionale ale companiei, urmând ca ulterior să fie continuate demersurile. Ca urmare a cooptării în Bordul Director a noilor membri angajaţi cu contract de mandat conform OG 109/20011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, s-a demarat analiza restructurării comerciale, operaţionale şi a resurselor umane, se mai arată în comunicatul citat.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Program de guvernare: USR propune digitalizarea în sănătate, reconstruirea şi adaptarea sistemului la nevoile prezentului
Program de guvernare: USR propune digitalizarea în sănătate, reconstruirea şi adaptarea sistemului la nevoile prezentului
Uniunea Salvaţi România are în vedere, potrivit programului de guvernare pentru care va cere votul Parlamentului, reconstruirea ...
Program de guvernare USR: TVA de 5% la energie electrică şi gaze naturale, eliminarea accizei la energia electrică
Program de guvernare USR: TVA de 5% la energie electrică şi gaze naturale, eliminarea accizei la energia electrică
USR propune în programul de guvernare patru măsuri urgente pentru reechilibrarea preţurilor la energie, respectiv reducerea ...
Program de guvernare: USR propune un Pact naţional pentru vaccinare
Program de guvernare: USR propune un Pact naţional pentru vaccinare
USR propune, în programul de guvernare al Cabinetului Cioloş, o serie de măsuri urgente pentru gestionarea pandemiei de ...