Bugetul militar al Asiei ar urma să-l depăşească pe cel al Europei în 2012

Cheltuielile militare ale Asiei ar urma să le depăşească pe cele ale Europei pentru prima dată în 2012, potrivit raportului anual al Institutului Internaţional de Studii Strategice (IISS) privind echilibrul de forţe pe plan mondial, informează miercuri AFP.
Economica.net - mie, 07 mart. 2012, 16:37
Bugetul militar al Asiei ar urma să-l depăşească pe cel al Europei în 2012

‘De la criza financiară din 2008, a existat o convergenţă între nivelurile de cheltuieli militare din Europa şi din Asia’, a spus directorul general al IISS John Chipman într-o conferinţă de presă la Londra, cu ocazia lansării raportului ‘Echilibrul militar în 2012’.

‘În timp ce nivelul cheltuielilor în raport cu numărul de locuitori din Asia rămâne sensibil mai puţin ridicat decât în Europa, în ritmul actual, cheltuielile militare din Asia le vor depăşi probabil în 2012 pe cele din Europa, conform estimărilor’, a adăugat directorul.

China, angajată într-un program de modernizare a forţelor sale şi a echipamentelor sale militare finanţat de puternica sa creştere, se situează pe primul loc în rândul ţărilor asiatice în ceea ce priveşte cheltuielile militare, potrivit raportului IISS.

În acelaşi timp, cheltuielile militare din Europa au fost reduse din cauza crizei economice. Marea Britanie, care are cel mai mare buget militar din Europa, a redus bugetul Ministerului Apărării cu aproximativ 8% pe patru ani, în cadrul unui plan de austeritate instituit la sfârşitul lui 2010.

‘În Europa, bugetele apărării rămân sub presiune, iar reducerile continuă (…). Între 2008 şi 2010 s-au înregistrat reduceri ale bugetelor apărării în 16 ţări europene membre ale NATO. Într-o bună parte dintre acestea, scăderile estimate au depăşit 10%’, a afirmat John Chipman.

Potrivit acestuia, efectele reducerilor bugetare s-au făcut simţite cu ocazia intervenţiei din Libia anul trecut, când au existat ‘găuri’ în domeniul informaţiilor.

Statele Unite ale Americii rămân pe primul loc în materie de cheltuieli militare, chiar dacă şi ele au făcut economii, notează IISS. În 2011, SUA au cheltuit 739,3 miliarde de dolari (561,3 miliarde de euro), în timp ce China a cheltuit 89,8 miliarde de dolari, situându-se pe poziţia a doua.

Bugetul american al apărării depăşeşte, el singur, bugetul cumulat al celorlalte zece ţări cu cheltuieli mai mari în domeniul militar, adaugă sursa citată.

Te-ar mai putea interesa și
Rușii sunt principalii cumpărători de locuințe străini în Turcia
Rușii sunt principalii cumpărători de locuințe străini în Turcia
Vânzările de locuinţe în Turcia au urcat în aprilie cu 38,8%, la 133.058, comparativ cu perioada similară din 2021, arată datele publicate marţi de Institutul de Statistică, ruşii fiind......
Țiriac pregătește noi investiții în imobiliare: sute de apartamente la Timișoara și Brașov: Încă 20 de ani imobiliarele din România pot să fie o investiție promițătoare
Țiriac pregătește noi investiții în imobiliare: sute de apartamente la Timișoara și Brașov: Încă 20 de ani imobiliarele ...
Omul de faceri Ion Țiriac continuă investițiile în imobiliare și plănuiește sute de apartamente pe terenurile pe care ...
Guvernul va adopta mâine ordonanța privind creșterea voluntară, scutită de taxe, a salariului minim cu 200 de lei
Guvernul va adopta mâine ordonanța privind creșterea voluntară, scutită de taxe, a salariului minim cu 200 de lei
Guvernul urmează aprobe în şedinţa de miercuri, printr-o ordonanţă de urgenţă, cadrul legal pentru implementarea ...
Șeful băncii franceze Societe Generale, Frederic Oudea, va pleca la anul din fruntea instituției
Șeful băncii franceze Societe Generale, Frederic Oudea, va pleca la anul din fruntea instituției
Grupul bancar francez Societe Generale a anunţat marţi că Frederic Oudea (foto), directorul său general din 2008, nu ...