Bugetul Ministerul Muncii, avizat de comisiile parlamentare în forma propusă de Guvern

Economica.net
28 01. 2013
bani-sanatate_98067600

Proiectul bugetului MMFPSPV pe 2013 a primit 34 de voturi „pentru” şi 11 „împotrivă”, înregistrându-se şi două abţineri.

Dezbaterea proiectului a început cu discuţii aprinse, ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, fiind criticată de opoziţie după ce a întârziat.

„Cred că este pentru prima oară în istoria Parlamentului când la susţinerea bugetului lipseşte ministrul. Este o lipă profundă de respect din partea guvernului în ansamblu”, a declarat deputatul Roberta Anastase.

Reprezentanţii opoziţiei au acuzat-o pe Mariana Câmpeanu că a promis cetăţenilor că o vor duce mai bine, dar în schimb au fost majorate taxele şi impozitele.

„I-aţi minţit pe pensionarii din armată timp de doi ani, promiţându-le că dacă veniţi la guvernare vor avea pensiile de dinainte. N-aţi făcut nimic, deci aţi minţit. Aţi minţit când aţi promis salariul minim la 850. Deci nu aţi reuşit prin acest buget să vă onoraţi promisiunile făcute timp de doi ani”, au reclamat reprezentanţii PDL.

De asemenea, aceştia i-au spus ministrului Muncii că în timpul mandatului său numărul de şomeri a crescut cu peste 80.000, însă această creştere a fost considerată „normală”, fiind justificată prin numărul mare de absolvenţi care au solicitat indemnizaţia de şomaj.

Tot reprezentanţii opoziţiei au spus că punctul de pensie ar fi trebuit indexat cu cinci la sută şi au acuzat guvernul că, de fapt, îi minte pe pensionari.

„Aveţi o creştere de 19,61 la sută pe bunuri şi servicii. Punctul de pensie, aţi stabilit o creştere aparentă cu patru la sută. Ne interesează cum aţi fundamentat, pentru că, din toate datele avute la dispoziţie, punctul de pensie trebuia să crească cu cinci la sutã. Ar trebui să faceţi un anunţ oficial că veţi lua din banii pensionarilor, rezervaţi lor. Tot dumneavoastră aţi afirmat că inflaţia prognozată e de 4,3 la sutã. Aveţi atâta cinism încât nici măcar nu acoperiţi inflaţia pe anul viitor”, a spus Roberta Anastase.

De cealaltă parte, ministrul Câmpeanu a arătat că toate obligaţiile Ministerului Muncii sunt acoperite.

„Discuţii putem să avem şi putem să îmbunătăţim bugetul ministerului, dar vă garantez că acoperă toate obligaţiile pe care le avem în 2013”, a spus Câmpeanu.

Niciunul dintre cele 51 de amendamente la proiect, majoritatea propuse de PDL şi PPDD, nu a fost aprobat, printre ele fiind şi propuneri de majorare a alocaţiei de stat pentru copii de la 42 la 50 de lei, dar şi majorarea salariului minim la 850 de lei.

Bugetul pe 2013 propus pentru Ministerul Muncii este de 30,444 miliarde lei, cu 1,92% mai mic decât execuţia bugetară pe anul trecut, potrivit proiectului de buget pe 2013, dat publicităţii în 21 ianuarie de Ministerul Finanţelor.

Cheltuielile de personal ale instituţiei vor creşte cu 11,19% faţă de 2012, la 214,176 milioane lei, iar cele cu bunurile şi serviciile vor fi majorate cu 19,61%, ajungând la 179,619 milioane lei.

Cheltuielile salariale în bani sunt estimate la 167,9 milioane lei, cu 11,23% mai mult decât anul trecut, în timp ce la capitolul „Bunuri şi servicii” sunt prevăzute majorări la aproape toate cheltuielile, printre care cele pentru furnituri de birou, materiale pentru curăţenie, transport, reparaţii curente, consultanţă şi expertiză, pregătire profesională, reclamă şi publicitate.

Pentru asistenţă socială, vor fi cheltuiţi anul acesta 13,5 miliarde de lei, cu 3,95% mai mult decât anul trecut.

Cheltuielile pentru proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile vor scădea cu 66,79%, ajungând la 325,64 de milioane de lei, de la 980,497 de milioane de lei, cât au fost anul trecut, în timp ce cheltuielile aferente programelor cu finanţare rambursabilă cresc cu 229,04%, de la 23,9 milioane de lei în 2012, la 78,7 milioane de lei.