Bugetul Ministerului Economiei, aprobat de Comisiile de buget-finanţe

Bugetul ministerului Economiei pentru anul 2013, în valoare de 1,264 miliarde lei, mai mare cu 4,2% faţă de anul 2012, a fost aprobat de Comisiile parlamentare reunite de buget-finanţe, vineri, în forma propusă de iniţiator.
Economica.net - vin, 01 feb. 2013, 12:16
Bugetul Ministerului Economiei, aprobat de Comisiile de buget-finanţe

‘Noi nu mai stimulăm economia din bani bugetari. Ei intră pe pârghii active ale statului, cum ar fi ajutorul de stat, investiţiile publice, parteneriatul public privat, sume alocate pentru IMM, stimularea exporturilor. Competitivitatea poate crea convergenţă reală. Este sensul intrării noastre în Uniunea Europeană’, a declarat ministrul Economiei, Varujan Vosganian.

Creşterea totală a bugetului de 4,2% pentru 2013 nu a ajuns pentru nimeni, potrivit ministrului delegat pentru IMM, Turism şi Mediu de Afaceri, Maria Grapini.

‘Precaritatea este la bugetul de investiţii pentru turism. Aici au fost pornite multe proiecte de infrastructură în turism şi pe care dacă le calculăm acum pentru a le finanţa ar trebui să avem de 10 ori bugetul total. Multe companii au executat lucrări şi nu pot să-şi primească banii. Mii de locuri de muncă sunt în pericol pentru că s-au demarat investiţii pentru care nu există finanţare. Din bugetul de stat nu se poate. Vrem să le transferăm în proiecte cu finanţare europeană’, a afirmat Maria Grapini.

Bugetul Ministerului Economiei propus pentru anul 2013 se ridică la 1,264 miliarde lei, în creştere cu 4% comparativ cu execuţia preliminată pe 2012, potrivit proiectului de lege a bugetului de stat publicat luni de Ministerul Finanţelor Publice.

Cheltuielile de personal cresc cu 20% în bugetul propus pentru 2013, cifrându-se la 94,5 milioane lei, în timp ce cheltuielile cu bunuri şi servicii sunt majorate cu aproape 15%, ajungând la 39,4 milioane lei.

Bugetul alocat pentru maşini, echipamente şi mijloace de transport a crescut cu 126% în propunerea pentru anul 2013, de la 2,2 milioane lei la 5,1 milioane lei, iar cel pentru mobilier, aparatură birotică şi alte active corporale, cu 885%, de la 92.000 lei la 907.000 lei.

Transferurile de la bugetul de stat către bugetele locale pentru realizarea obiectivelor de investiţii în turism au scăzut de la 94,78 milioane lei în 2012, la un milion de lei în 2013.

Fondurile propuse pentru închiderea minelor sau conservarea lor însumează 194 milioane lei în 2013, iar pentru susţinerea exporturilor, a mediului de afaceri şi a tranzacţiilor internaţionale, suma propusă se ridică la 46 milioane lei.

Pentru sprijinirea înfiinţării de noi întreprinderi şi susţinerea dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, bugetul propus prevede suma de 69,9 milioane lei. Proiectele cu finanţare din fonduri externe nerambursabile postaderare este alocată suma de 472,8 milioane lei.

Te-ar mai putea interesa și
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Slăbiciunile economiei germane îşi vor face simţite efectele asupra pieţei muncii, iar numărul şomerilor ar urma să atingă cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani, relevă un studiu......
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace avertizează cu privire la îngheţarea războiului din Ucraina
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace avertizează cu privire la îngheţarea războiului din Ucraina
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace a avertizat cu privire la sugestiile referitoare la îngheţarea războiului ...
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Gara din orașul Curtea de Argeș, care a fost construită la sfârșitul secolului XIX și este monument istoric, dar care ...
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, controlat de stat, și-a majorat producția de gaze naturale ...