Bugetul Ministerului Economiei, aprobat de Comisiile de buget-finanţe

Bugetul ministerului Economiei pentru anul 2013, în valoare de 1,264 miliarde lei, mai mare cu 4,2% faţă de anul 2012, a fost aprobat de Comisiile parlamentare reunite de buget-finanţe, vineri, în forma propusă de iniţiator.
Economica.net - vin, 01 feb. 2013, 12:16
Bugetul Ministerului Economiei, aprobat de Comisiile de buget-finanţe

‘Noi nu mai stimulăm economia din bani bugetari. Ei intră pe pârghii active ale statului, cum ar fi ajutorul de stat, investiţiile publice, parteneriatul public privat, sume alocate pentru IMM, stimularea exporturilor. Competitivitatea poate crea convergenţă reală. Este sensul intrării noastre în Uniunea Europeană’, a declarat ministrul Economiei, Varujan Vosganian.

Creşterea totală a bugetului de 4,2% pentru 2013 nu a ajuns pentru nimeni, potrivit ministrului delegat pentru IMM, Turism şi Mediu de Afaceri, Maria Grapini.

‘Precaritatea este la bugetul de investiţii pentru turism. Aici au fost pornite multe proiecte de infrastructură în turism şi pe care dacă le calculăm acum pentru a le finanţa ar trebui să avem de 10 ori bugetul total. Multe companii au executat lucrări şi nu pot să-şi primească banii. Mii de locuri de muncă sunt în pericol pentru că s-au demarat investiţii pentru care nu există finanţare. Din bugetul de stat nu se poate. Vrem să le transferăm în proiecte cu finanţare europeană’, a afirmat Maria Grapini.

Bugetul Ministerului Economiei propus pentru anul 2013 se ridică la 1,264 miliarde lei, în creştere cu 4% comparativ cu execuţia preliminată pe 2012, potrivit proiectului de lege a bugetului de stat publicat luni de Ministerul Finanţelor Publice.

Cheltuielile de personal cresc cu 20% în bugetul propus pentru 2013, cifrându-se la 94,5 milioane lei, în timp ce cheltuielile cu bunuri şi servicii sunt majorate cu aproape 15%, ajungând la 39,4 milioane lei.

Bugetul alocat pentru maşini, echipamente şi mijloace de transport a crescut cu 126% în propunerea pentru anul 2013, de la 2,2 milioane lei la 5,1 milioane lei, iar cel pentru mobilier, aparatură birotică şi alte active corporale, cu 885%, de la 92.000 lei la 907.000 lei.

Transferurile de la bugetul de stat către bugetele locale pentru realizarea obiectivelor de investiţii în turism au scăzut de la 94,78 milioane lei în 2012, la un milion de lei în 2013.

Fondurile propuse pentru închiderea minelor sau conservarea lor însumează 194 milioane lei în 2013, iar pentru susţinerea exporturilor, a mediului de afaceri şi a tranzacţiilor internaţionale, suma propusă se ridică la 46 milioane lei.

Pentru sprijinirea înfiinţării de noi întreprinderi şi susţinerea dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, bugetul propus prevede suma de 69,9 milioane lei. Proiectele cu finanţare din fonduri externe nerambursabile postaderare este alocată suma de 472,8 milioane lei.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
AFM: Din 13 decembrie începe înscrierea pentru finanțarea instalării de stații de încărcare pentru vehicule electrice
AFM: Din 13 decembrie începe înscrierea pentru finanțarea instalării de stații de încărcare pentru vehicule electrice
Instituţiile publice şi unităţile administrativ-teritoriale care doresc participarea în cadrul Programului "Staţii ...
BMW a semnat un acord cu INOVA și Globalfoundries asigurându-și astfel „câteva milioane de semiconductori pe an”
BMW a semnat un acord cu INOVA și Globalfoundries asigurându-și astfel „câteva milioane de semiconductori pe an”
În încercarea de a reduce problemele cauzate de aprovizionarea deficitară cu semiconductori, grupul bavarez BMW a semnat ...
Aproape 50.000 de porci au fost sacrificați anul acesta numai în județul Brăila a din cauza epidemiei de pestă porcină africană
Aproape 50.000 de porci au fost sacrificați anul acesta numai în județul Brăila a din cauza epidemiei de pestă porcină ...
Aproximativ 50.000 de porci au fost sacrificaţi anul acesta, la nivelul judeţului Brăila, din cauza pestei porcine africane, ...