Bugetul Ministerului Sănătății a fost suplimentat cu 386 de milioane de lei, pentru cumpărarea de medicamente anti-COVID-19 și de anticorpi monoclonali

29 09. 2021
terapie_intensiva_27290600_70146000

„Am aprobat, prin hotărâre de guvern, alocarea a 386 de milioane de lei pentru suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii, din Fondul de rezervă, pentru a achiziţiona medicamente destinate tratării pacienţilor cu COVID-19 internaţi în unităţile sanitare din România. Aceşti bani nu au fost ceruţi la rectificare bugetară. Stocul pentru Remdesivir era doar pentru încă o lună, iar pentru Tocilizumab doar pentru trei săptămâni. Pentru prima oară am comandat şi anticorpi monoclonali. Aceasta este o comandă făcută tot de Comisia Europeană în numele României. Am aderat şi noi la această comandă. În plus, pe lângă aceste sume, care au fost propunerile Comisiei de boli infecţioase, s-a suplimentat cu 70 de milioane de lei programul Ministerului Sănătăţii destinat îngrijirii şi acordării tratamentelor pacienţilor critici”, a afirmat premierul, într-o declaraţie de presă susţinută la finalul şedinţei de Guvern.

Orodonanța privind compensarea facturilor de electricitate și gaze va fi adoptată vineri

Cîţu a mai spus că vineri ar urma să fie aprobată ordonanţa de urgenţă prin care se acordă o compensare la facturile de gaze şi energie electrică.

Într-o conferinţă de presă susţinută la finalul şedinţei de Guvern, premierul a precizat că este nevoie de un Cabinet cu puteri depline, având în vedere măsurile care trebuie adoptate în perioada următoare.

„Avem nevoie de un Guvern cu puteri depline, sunt multe lucruri de făcut în perioada următoare, nu ne permitem nici măcar o zi fără guvern, adică trebuie să aprobăm, pe de o parte, şirul de ordonanţe şi hotărâri de guvern care vin împreună cu PNRR-ul; pe de altă parte, eu sper că până vineri să aprobăm ordonanţă de urgenţă – vinerea o să fie următoarea şedinţă de guvern – ordonanţă de urgenţă prin care acordăm o compensare a preţului la factura din iarnă la energie şi la gaze, dar nu avem timp până săptămâna viitoare, până marţi, să facem schema pentru companii mici şi mijlocii, ceea ce iarăşi va fi o problemă în perioada următoare. Din punctul nostru de vedere, este iresponsabil ceea ce se întâmplă în Parlamentul României astăzi. Aş putea spune că cei care vor să dea jos guvernul României astăzi aruncă ţara în haos şi condamnă românii într-o perioadă dificilă”, a spus premierul.

Întrebat cu cine va negocia susţinerea Guvernului, în contextul moţiunii de cenzură, premierul a replicat că nu poate să îşi dezvăluie strategia.

„Eu cred că există şi parlamentari responsabili în Parlamentul României şi cu aceia vom discuta. Parlamentari care pun mai presus de interesul personal, de interesul de partid – interesul românilor”, a afirmat premierul.