Bugetul rectificat al CNADNR este mai mare decât execuţia anului 2011

Bugetul rectificat al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România /CNADNR/ are un trend crescător faţă de execuţia anului 2011, în termeni nominali, şi rămâne constant ca procent în PIB, precizează Ministerul Finanţelor Publice /MFP/, în replică la informaţiile din presă potrivit cărora s-au redus sume la proiectele de investiţii ale CNADNR.
Economica.net - vin, 31 aug. 2012, 08:53
Bugetul rectificat al CNADNR este mai mare decât execuţia anului 2011

‘În perioada 2007-2012 sumele alocate de la bugetul de stat pentru cheltuielile aferente proiectelor de investiţii în infrastructura rutieră derulate prin CNADNR au crescut în fiecare an atât în termeni nominali, cât şi ca procent în PIB, cu excepţia anului 2010’, se arată într-un comunicat al MFP remis vineri AGERPRES.

Potrivit MFP, din analiza datelor privind execuţia bugetului pe primele opt luni din anul 2012, rezultă că s-au deschis credite bugetare în procent de 54,8% din programul anual rectificat. Pe ultimele 4 luni ale anului sumele rămase de cheltuit sunt aproximativ la nivelul celor deschise pentru primele 8 luni ale anului.

Diminuarea investiţiilor publice prin rectificarea bugetară, în cea mai mare parte a vizat reducerea investiţiilor estimate a se realiza prin finanţări din fonduri europene.

Citeste si: CNADNR vrea să taie costurile la autostrada Târgu Mureş – Iaşi

‘Această reducere are în vedere în primul rând o modificare din punct de vedere tehnic a modului de reflectare a sumelor rambursate suplimentar României de Comisia Europeană în proporţie de 10%. Aceste sume au fost eliminate din buget urmând a fi introduse în conformitate cu Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 26/2012 privind unele măsuri de reducere a cheltuielilor publice şi întărirea disciplinei financiare şi de modificare şi completare a unor acte normative prin majorarea bugetelor ordonatorilor principali de credite în momentul primirii efective a sumelor. Aceste sume care au fost eliminate şi cu care se vor suplimenta bugetele ordonatorilor principali de credite se ridică la circa 1,8 miliarde lei’, precizează comunicatul MFP.

Majorarea cheltuielilor cu pensiile în bugetul asigurărilor sociale de stat cu ocazia rectificării bugetare s-a realizat pe seama veniturilor acestui buget şi nu prin afectarea cheltuielilor de investiţii.

Prin rectificarea bugetului de stat pe anul 2012, cheltuielile de personal ale ordonatorilor principali de credite finanţaţi integral de la bugetul de stat au fost suplimentate în vederea asigurării, în principal, a necesarului de fonduri pentru majorarea, începând cu luna iunie a.c., cu 8% a salariilor personalului din sectorul bugetar, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.19/2012 privind aprobarea unor măsuri pentru recuperarea reducerilor salariale.

Pentru asigurarea necesarului de fonduri suplimentar pentru majorarea salariilor cu 8%, începând cu luna iulie 2012, precum şi pentru restituirea contribuţiilor de asigurări de sănătate reţinute de la pensionari printr-un act normativ declarat neconstituţional de Curtea Constituţională, s-a negociat şi aprobat majorarea deficitului bugetar cu 0,3%, respectiv de la 1,9% deficit stabilit iniţial pentru anul 2012 la 2,2%.

‘Totodată, precizăm că micile reduceri la cheltuieli de capital aferente obiectivelor de investiţii au fost făcute la proiecte ineficiente, de exemplu bazine de înot, care nu au valoare adăugată în economie şi sunt nerentabile, iar sumele au fost redirecţionate pentru asigurarea finanţării obligaţiilor prevăzute în legi şi care nu au fost avute în vedere în bugetul iniţial faţă de persoanele cu dizabilităţi, a însoţitorilor şi asistenţilor acestora’, se mai afirmă în comunicat.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...