Bugetul TVR, de 179.963.000 lei, adoptat. Majorarea cerută de Săftoiu nu a fost acceptată

Comisiile de buget-finanţe au adoptat, joi, bugetul Societăţii Române de Televiziune (SRTv), în cuantum de 179.963.000 lei, parlamentarii neacceptând însă majorarea de buget cerută de Claudiu Săftoiu, preşedintele-director general al instituţiei, pentru reluarea emisiei TVR în Republica Moldova.
Economica.net - joi, 28 nov. 2013, 09:58
Bugetul TVR, de 179.963.000 lei, adoptat. Majorarea cerută de Săftoiu nu a fost acceptată

Claudiu Săftoiu a susţinut că este necesară suplimentarea bugetul propus (de 179.963.000 lei) cu 3.158.208 lei, pentru reluarea emisiei TVR în Republica Moldova. Săftoiu a spus că nu poate găsi resurse interne pentru acoperirea acestor cheltuieli, deoarece este o situaţie nouă, care nu a fost bugetată.

Reprezentanţii Guvernului nu au susţinut, însă, această propunere, fapt pentru care parlamentarii din Comisiile de buget-finanţe au respins amendamentul care prevedea suplimentarea bugetului TVR cu 3.158.208 lei.

Bugetul Societăţii Române de Televiziune pe anul 2014, în cuantum de 179.963.000 de lei, fusese avizat favorabil, pe 22 noiembrie, de Comisiile de cultură din Parlament, care au adoptat şi un amendament pentru suplimentarea acestei sume cu 3,1 milioane de lei, pentru reluarea emisiei TVR în Republica Moldova.

Bugetul de la stat al Societăţii Române de Televiziune pe anul 2014, de 179.963.000 de lei, este în creştere cu 3,18% faţă de anul în curs (174.410.000 lei).

„Având în vedere că, începând cu luna decembrie 2013, Societatea Română de Televiziune va transmite în Republica Moldova canalul TVR, vă solicităm modificarea bugetului alocat SRTv pe anul 2014 prin suplimentare cu suma de 3.158.208 lei aferentă noului canal”, a declarat Claudiu Săftoiu, preşedintele-director general al SRTv, pe pe 22 noiembrie, în faţa Comisiilor de cultură ale Parlamentului.

Săftoiu a precizat atunci că TVR va începe să emită în Republica Moldova la 1 decembrie, ca urmare a stingerii în mod amiabil a litigiului de la CEDO între România şi Republica Moldova.

„Considerăm absolut necesară finanţarea pentru publicul din Republica Moldova, de la bugetul de stat, prin intermediul canalului TVR tocmai pentru că este vorba despre un element de recuperare a unui spaţiu mediatic la care ţinem foarte mult”, a spus Claudiu Săftoiu.

„Avem în vedere ca, odată cu reluarea retransmisiei de la 1 decembrie, începând gradual de anul viitor, să putem investi într-un studio pe care colegii de la Moldova 1 (televiziunea publică din Republica Moldova, n.r.) ni-l vor pune la dispoziţie”, a spus Claudiu Săftoiu.

Acesta a precizat că, în cursul anului viitor, 30% din grila TVR din Republica Moldova va reprezenta producţie autohtonă, special dedicată publicului moldovean.

Pe de altă parte, sursele financiare ale TVR se constituie din alocaţii de la bugetul de stat şi din venituri proprii. Banii primiţi de TVR de la bugetul de stat pentru funcţionarea în 2014 reprezintă 33,58% din sursele de finanţare ale Televiziunii Române, în timp ce veniturile proprii au o pondere de 66,42%, potrivit proiectului de buget al SRTv pe anul viitor.

Te-ar mai putea interesa și
Fondurile de pensii administrate  de NN, BRD și BCR riscă să piardă plasamente de peste 1 miliard de lei. România vrea afară din BII, banca rusească  la care fondurile au luat obligațiuni – PROIECT
Fondurile de pensii administrate de NN, BRD și BCR riscă să piardă plasamente de peste 1 miliard de lei. România vrea ...
NN Pensii, BCR Erste Asset Management, BRD Asset Management, Banca Transilvania, BRD Pensii, BCR Pensii şi BT Asset Management, prin fondurile pe care le administrează, sunt principalii investitori......
Cum se aplică plafonarea în factura de energie electrică. Noi reguli pentru consumatori
Cum se aplică plafonarea în factura de energie electrică. Noi reguli pentru consumatori
Zilele acestea, furnizorii de energie electrică trimit către clienți facturile pentru luna aprilie, calculate după noile ...
Ungaria impune starea de urgență din cauza războiului din Ucraina
Ungaria impune starea de urgență din cauza războiului din Ucraina
Guvernul ungar declară starea de urgenţă începând de la miezul nopţii de marţi spre miercuri, din cauza conflictului ...
Serbia vrea să construiască o conductă de gaze până la granița cu România
Serbia vrea să construiască o conductă de gaze până la granița cu România
Ministrul Energiei din Serbia, Zorana Mihajlovic, a declarat luni că Serbia va pregăti designul şi documentaţia tehnică ...