1EUR = 4.8737 RON | Bucureşti -1 º

Extern

Bugetul UE: Cei 27 de lideri trec prin "confesionalul" lui Herman Van Rompuy

Consiliul European a demarat într-un mod nostim, cei 27 de şefi de stat sau de guvern succedându-se pe tot parcursul zilei de joi pentru a se confesa preşedintelui Herman van Rompuy, înaintea începerii unui summit cu un deznodământ foarte incert în chestiunea bugetului european, relatează AFP într-un comentariu.

22 noi, 2012 | Agerpres

La puţin timp după ora 09.00, premierul britanic David Cameron a fost primul care a intrat în clădirea de sticlă a Consiliului, lansând către ziarişti: 'Nu sunt deloc mulţumit'. O jumătate de oră mai târziu, el iese din biroul lui Van Rompuy fără să spună niciun cuvânt.

Această metodă a 'confesionalului' a fost testată la precedentele summit-uri asupra bugetului plurianual pentru a demina terenul înaintea debutului oficial al reuniunii, prevăzută să înceapă la ora 21.00 (ora României). În urma acestor discuţii, Van Rompuy ar urma să prezinte în cursul serii o nouă propunere de buget, iar pe la miezul nopţii liderii europeni ar trebui să meargă să se odihnească câteva ore, lăsându-şi delegaţiile să continue negocierile punct cu punct, la etajele clădirii Consiliului, departe de cei 1.500 de ziarişti acreditaţi.

Anumiţi politicieni critică însă lipsa de transparenţă a acestei metode. 'Preşedintele Van Rompuy doreşte ca acest Consiliu să fie un conclav. Bugetul pentru viitorul Europei nu poate fi decis cu uşile închise, precum alegerea unui Papă', afirmă creştin-democratul francez Alain Lamassoure, preşedintele comisiei pentru Buget în Parlamentul European. 'Europa poate supravieţui fără credite, dar nu şi unui deficit de democraţie', adaugă acesta.

Pentru 26 dintre cei 27 de lideri prezenţi, acest maraton bugetar, ce s-ar putea prelungi până sâmbătă, este o premieră. Numai veteranul luxemburghez Jean-Claude Junker, premier din anul 1995, a participat la negocierile şi pentru bugetul intervalului 2007-2013.

Dar rolul de mediator i se potriveşte ca o mănuşă lui Herman Van Rompuy, devenit în anul 2009 primul preşedinte al Consiliului European graţie calităţilor sale de negociator încăpăţânat, afabil şi discret. Fost premier al Belgiei, acest flamand în vârstă de 65 de ani are şi o solidă experienţă a compromisului găsit în extremis, o caracteristică a agitatei vieţi politice belgiene.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO