Bugetul UE: Copenhaga vrea un rabat la rândul ei. Parisul îşi reafirmă opoziţia

Economica.net
06 12. 2012
bundles_of_euro_banknotes_close_up_03365cs_u_01866600

‘Astăzi, ne aflăm în situaţia în care pentru fiecare 4 euro plătiţi de un cetăţean danez, cetăţenii altor state nu plătesc decât 3, ceea ce nu este drept’, a subliniat şefa cabinetului de la Copenhaga.

Franţa este unul dintre principalii finanţatori ce beneficiază de rabat, acordat în prezent mai multor state, începând cu Marea Britanie, Danemarca solicitând la rândul ei o diminuare a contribuţiei la viitorul buget european pentru perioada 2014-2020.

‘Poziţia Franţei este de a fi împotriva tuturor cecurilor, reducerilor, a oricărui rabat, considerând că nu este metoda bună pentru Europa’, a declarat Hollande în cursul unei conferinţe de presă comune, desfăşurată la Palatul Elysée.

Totuşi, a acceptat el, ‘îndată ce există un cec britanic şi un rabat pentru un anumit număr de ţări, Danemarca are tot dreptul să-şi ceară partea, iar Franţa să solicite o plafonare’.

Cei 27 au eşuat, la sfârşitul lui noiembrie, la Bruxelles, în încercarea de a ajunge la un acord cu privire la viitorul buget al UE, cu prilejul unui summit organizat în special pe această temă.

‘În cadrul negocierilor, vom continua să acţionăm pentru aducerea în discuţie, atât cât va fi posibil, a acestor cecuri’, a avertizat şeful statului francez. ‘Dacă trebuie să ajungem la un compromis, vom vedea cum îl vom găsi, dar, pentru moment, poziţia de principiu a Franţei este mai degrabă de a critica această formulă’, a spus el.

‘Suntem pe deplin de acord cu preşedintele Hollande: într-o lume ideală, nu ar exista rabat şi, deci, nu am solicita aşa ceva’, a declarat Helle Thorning-Schmidt, adăugând că situaţia este diferită în cazul de faţă.