Bugetul UE: Ţările bogate nu se-nghesuie să achite restanţele din 2012

Opt ţări bogate din Uniunea Europeană au exprimat luni rezerve serioase privind suma suplimentară de 11,2 miliarde de euro cerută pentru achitarea restanţelor din 2012, cu riscul îngrădirii şanselor privind un acord cu Parlamentul European privind bugetul pe perioada 2014-2020, relatează AFP.
Economica.net - lun, 22 apr. 2013, 16:56
Bugetul UE: Ţările bogate nu se-nghesuie să achite restanţele din 2012

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a avertizat că nici o negociere privind bugetul multianual 2014-2020 nu va fi angajată cu statele atât timp cât nu vor fi achitate restanţele din 2012.

”Nu suntem singurii care cred că suma de 11,2 miliarde de euro este prea mare”, a declarat ministrul britanic pentru afaceri europene, David Lidington, în cursul unei dezbateri cu omologii săi din UE la Luxemburg, declaraţie întărită de omologul său olandez: ”Sunt perfect de acord. Nu suntem deloc convinşi că avem nevoie de 11,2 miliarde de euro”.

”Această sumă trebuie verificată şi susţinută cu probe”, a insistat la rândul său şeful diplomaţiei germane, Guido Westerwelle. Această poziţie este împărtăşită şi de Finlanda, Austria, Suedia, Danemarca şi Franţa.

Cele opt state sunt contributori neţi la bugetul european.

Este vorba de sume mari din punctul de vedere al obligaţiilor noastre”, a explicat ministrul francez Thierry Repentin. ”Franţa intenţionează să-şi asigure obligaţiile /…/, dar trebuie găsit un calendar, în conformitate cu cerinţele noastre actuale de trezorerie”, a insistat el.

Majoritatea statelor UE sunt de fapt constrânse la ajustări bugetare pentru a-şi reduce deficitul şi îndatorarea. Or, pentru achitarea acestor restanţe, Franţa va trebui să adauge 1,8 miliarde de euro la contribuţia sa naţională în 2013. Factura va fi de aproape 2 miliarde de euro pentru Germania şi de 1,2 miliarde pentru Regatul Unit.

Comisarul european pentru buget, Janusz Lewandowski, a reamintit că această sumă corespunde cu rambursările datorate statelor pentru acţiuni angajate.

Mai multe state au deplâns însă decizia Parlamentului European de a condiţiona deschiderea de negocieri privind ”cadrul financiar multianual ” de reglementarea problemei privind achitarea restanţelor.

”Cele două chestiuni trebuie tratate în mod separat”, a susţinut ministrul finlandez Alex Stubb.

Preşedinţia irlandeză a UE s-a angajat să găsească un compromis. Rămâne de văzut dacă Parlamentul European va accepta ideea de a eşalona plăţile, cum preconizează Franţa.

Partenerii europeni din cele opt ţări au insistat pentru o reglementare a problemei restanţelor în scopul de a obţine un acord privind bugetul pe 2014-2020 cu Parlamentul European pentru sesiunea sa plenară din iunie.

”Orice întârziere nu va ajuta la punerea în aplicare a programelor de investiţii”, a avertizat ministrul polonez.

Dar negocierile vor fi aprige, deoarece unele guverne nu sunt dispuse la concesii.

”Parlamentului European nu-i place acordul nostru şi noi vrem să-l împiedicăm să-l anuleze”, a avertizat ministrul olandez. ”Nu se pune problema de a renegocia acordul convenit de lideri la summitul UE din 7-8 februarie”, a insistat el. ”Este un acord foarte bun”, a estimat omologul său suedez.

”Marjele de manevră sunt limitate. Parlamentul European trebuie să-l accepte”, a avertizat la rândul său ministrul danez.

Germania şi-a reafirmat şi ea opoziţia faţă de orice formă de resurse proprii. Or, în materie de fiscalitate, unanimitatea este regulă în UE.

Majoritatea statelor speră că eurodeputaţii vor susţine acordul încheiat de guvernanţii lor şi fac presiuni în acest sens.

Negociatorii Parlamentului European sunt convinşi că aceste presiuni sunt în zadar şi dau asigurări că aleşii vor spune ”nu” acordului privind bugetul european pe 2014-2020 dacă cererile lor de modificări nu vor fi luate în calcul în iunie.

Te-ar mai putea interesa și
Prețul spot al energiei electrice din România a început din nou să crească, în noiembrie, după două luni de scădere
Prețul spot al energiei electrice din România a început din nou să crească, în noiembrie, după două luni de scădere
Prețul mediu al pieței spot de energie electrică de la București a crescut ușor în noiembrie față de luna precedent și este în jurul valorii de acum un an....
Schimbări la Mega Image legate de necesitatea de a reduce emisiile de CO2. Măsurile vor avea impact atât asupra producătorilor, cât și a consumatorilor
Schimbări la Mega Image legate de necesitatea de a reduce emisiile de CO2. Măsurile vor avea impact atât asupra producătorilor, ...
Ahold Delhaize, grupul belgian care operează lanțul Mega Image, va lua noi măsuri pentru a reduce emisiile de CO2 inclusiv ...
Licenseware finalizează o nouă rundă de investiții în valoare de un milion de euro, condusă de Early Game Venture
Licenseware finalizează o nouă rundă de investiții în valoare de un milion de euro, condusă de Early Game Venture
Licenseware, startup-ul bucureștean care ajută companiile să își gestioneze costurile asociate utilizarii de aplicații ...
BEI pune la dispoziția Guvernului o linie de finanțare de 50 de milioane de euro pentru investiții în siguranța rutieră
BEI pune la dispoziția Guvernului o linie de finanțare de 50 de milioane de euro pentru investiții în siguranța rutieră
Executivul a aprobat, prin memorandum, negocierea contractului de finanţare dintre România şi Banca Europeană de Investiţii, ...