Bugetul UE: Ţările bogate nu se-nghesuie să achite restanţele din 2012

Opt ţări bogate din Uniunea Europeană au exprimat luni rezerve serioase privind suma suplimentară de 11,2 miliarde de euro cerută pentru achitarea restanţelor din 2012, cu riscul îngrădirii şanselor privind un acord cu Parlamentul European privind bugetul pe perioada 2014-2020, relatează AFP.
Economica.net - lun, 22 apr. 2013, 16:56
Bugetul UE: Ţările bogate nu se-nghesuie să achite restanţele din 2012

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a avertizat că nici o negociere privind bugetul multianual 2014-2020 nu va fi angajată cu statele atât timp cât nu vor fi achitate restanţele din 2012.

”Nu suntem singurii care cred că suma de 11,2 miliarde de euro este prea mare”, a declarat ministrul britanic pentru afaceri europene, David Lidington, în cursul unei dezbateri cu omologii săi din UE la Luxemburg, declaraţie întărită de omologul său olandez: ”Sunt perfect de acord. Nu suntem deloc convinşi că avem nevoie de 11,2 miliarde de euro”.

”Această sumă trebuie verificată şi susţinută cu probe”, a insistat la rândul său şeful diplomaţiei germane, Guido Westerwelle. Această poziţie este împărtăşită şi de Finlanda, Austria, Suedia, Danemarca şi Franţa.

Cele opt state sunt contributori neţi la bugetul european.

Este vorba de sume mari din punctul de vedere al obligaţiilor noastre”, a explicat ministrul francez Thierry Repentin. ”Franţa intenţionează să-şi asigure obligaţiile /…/, dar trebuie găsit un calendar, în conformitate cu cerinţele noastre actuale de trezorerie”, a insistat el.

Majoritatea statelor UE sunt de fapt constrânse la ajustări bugetare pentru a-şi reduce deficitul şi îndatorarea. Or, pentru achitarea acestor restanţe, Franţa va trebui să adauge 1,8 miliarde de euro la contribuţia sa naţională în 2013. Factura va fi de aproape 2 miliarde de euro pentru Germania şi de 1,2 miliarde pentru Regatul Unit.

Comisarul european pentru buget, Janusz Lewandowski, a reamintit că această sumă corespunde cu rambursările datorate statelor pentru acţiuni angajate.

Mai multe state au deplâns însă decizia Parlamentului European de a condiţiona deschiderea de negocieri privind ”cadrul financiar multianual ” de reglementarea problemei privind achitarea restanţelor.

”Cele două chestiuni trebuie tratate în mod separat”, a susţinut ministrul finlandez Alex Stubb.

Preşedinţia irlandeză a UE s-a angajat să găsească un compromis. Rămâne de văzut dacă Parlamentul European va accepta ideea de a eşalona plăţile, cum preconizează Franţa.

Partenerii europeni din cele opt ţări au insistat pentru o reglementare a problemei restanţelor în scopul de a obţine un acord privind bugetul pe 2014-2020 cu Parlamentul European pentru sesiunea sa plenară din iunie.

”Orice întârziere nu va ajuta la punerea în aplicare a programelor de investiţii”, a avertizat ministrul polonez.

Dar negocierile vor fi aprige, deoarece unele guverne nu sunt dispuse la concesii.

”Parlamentului European nu-i place acordul nostru şi noi vrem să-l împiedicăm să-l anuleze”, a avertizat ministrul olandez. ”Nu se pune problema de a renegocia acordul convenit de lideri la summitul UE din 7-8 februarie”, a insistat el. ”Este un acord foarte bun”, a estimat omologul său suedez.

”Marjele de manevră sunt limitate. Parlamentul European trebuie să-l accepte”, a avertizat la rândul său ministrul danez.

Germania şi-a reafirmat şi ea opoziţia faţă de orice formă de resurse proprii. Or, în materie de fiscalitate, unanimitatea este regulă în UE.

Majoritatea statelor speră că eurodeputaţii vor susţine acordul încheiat de guvernanţii lor şi fac presiuni în acest sens.

Negociatorii Parlamentului European sunt convinşi că aceste presiuni sunt în zadar şi dau asigurări că aleşii vor spune ”nu” acordului privind bugetul european pe 2014-2020 dacă cererile lor de modificări nu vor fi luate în calcul în iunie.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Producătorul și distribuitorul ieșean de produse profesionale de curățenie și dezinfecție Misavan a anunțat miercuri ...
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței de plafonare și compensare a facturilor la gaze și energie electrică. Vorbesc despre “grup infracțional organizat”
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței ...
Confederația sindicală “Cartel Alfa” a sesizat DNA În legătură cu adoptarea, de către Guvern, a ordonanței de ...
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Guvernul și-a asumat, în fața Comisiei Europene, să vândă cel puțin 20% din acțiunile deținute de statul român ...