BuildGreen: Peste 300 proiecte imobiliare au certificate verzi, jumătate dintre acestea au fost obținute în 2020

331 de proiecte imobiliare au fost certificate conform metodologiilor internaționale de dezvoltare sustenabilă în intervalul 2010-2020 în România, perioada care a marcat extinderea acestor practici în Europa Centrală și de Est, potrivit unui raport al BuildGreen.
Andrada Ghira - mie, 07 iul. 2021, 14:27
BuildGreen: Peste 300 proiecte imobiliare au certificate verzi, jumătate dintre acestea au fost obținute în 2020

Primele două țări din regiune care au mai multe proiecte imobiliare cu certificate verzi sunt Polonia (1.232) și Cehia (422), acolo unde piețele imobiliare sunt mai dezvoltate decât cea de la noi. Romania se plasează pe locul trei în funcție de numărul certificate, urmată de Ungaria (232) și Slovacia (124).

De remarcat este faptul că din cele peste 300 de certificate, jumătate au foste obținute chiar anul trecut, când dezvoltatorii au plătit pentru 154 de certificări. Iar tendința, pe toate piețele, va escalada în contextul Green Deal. Dezvoltarea sustenabilă devine un instrument cheie în strategiile companiilor imobiliare pentru atingerea obiectivelor impuse de Comisia Europeană.

Mai mult de 50% din numărul proprietăților certificate ca fiind verzi în toată țara se află în București. Capitala este urmată de Cluj-Napoca (18,6% din totalul certificatelor) și Timișoara (10,6%). În total, în România au fost certificate în zece ani proiecte cu o suprafață brută totală de 7,84 milioane de mp. În graficul de mai jos se pot observa numărul de certificate verzi pe județe.

Raportul BuildGreen mai arată că cele mai multe certificări, în proporție de 43%, au fost obținute pentru clădirile de birouri, 34% pentru proiectele de retail, 17% pentru proiectele mixte, 4% pentru cele din industrial și 2% pe segmentul rezidențial.

95% din clădirile publice din România au nevoie de renovări

O altă creștere a practicilor de dezvoltare sustenabilă va fi vizibilă prin reînnoiri și renovări, care vor continua în următorul deceniu, ca urmare a standardelor și obiectivelor clare stabilite sub auspiciile Green Deal, în plus față de proprietarii care doresc oricum să își mențină clădirile competitive. Peste 95% din clădirile publice din România, dezvoltate înainte de 2010, necesită renovări și îmbunătățiri semnificative, care vor trebui implementate în următoarele decenii. Există, de asemenea, o tendință crescândă în rândul proprietarilor de a reînnoi certificatele de durabilitate.

Practicile de dezvoltare sustenabilă, certificările verzi și obiectivele NZEB rămân și – pe termen lung – vor genera noi diferențiatori și oportunități, în special pentru proiectele aflate în stadiul de planificare sau dezvoltare.

Fotografie de Adrian Sulyok pe Unsplash

Te-ar mai putea interesa și
Nouă plângere penală împotriva Renault pentru problemele motorului 1.2 TCe
Nouă plângere penală împotriva Renault pentru problemele motorului 1.2 TCe
Problemele de fiabilitate ale motorului Renault 1.2 TCe, aflat și în dotarea unor modele Dacia și Nissan, pot aduce grupul francez în fața justiției. Procesele se țin lanț încă din 2017....
Avertisment pentru Iran – AIEA cere Teheranului să pună în practică toate angajamentele privind programul său nuclear
Avertisment pentru Iran – AIEA cere Teheranului să pună în practică toate angajamentele privind programul său ...
Iranul nu a pus în aplicare suficient până acum angajamentele privind creşterea transparenţei asupra programului său ...
Exxon și Chevron discută debutul explorării resurselor de gaze, convenționale și de șist, ale Algeriei
Exxon și Chevron discută debutul explorării resurselor de gaze, convenționale și de șist, ale Algeriei
ExxonMobil și Chevron ar putea avea acces la bogatele resurse de gaze naturale ale Algeriei, giganții energetici americani ...
Preţurile pentru producţia industrială au scăzut cu 2,9% în Uniunea Europeană, în aprilie. Eurostat a precizat că datele pentru România sunt confidenţiale
Preţurile pentru producţia industrială au scăzut cu 2,9% în Uniunea Europeană, în aprilie. Eurostat a precizat că ...
Preţurile produselor care ies pe porţile fabricilor au scăzut cu 2,9% în Uniunea Europeană şi cu 3,2% în zona euro, ...