Certificatul de vaccinare – Gheorghiţă: Persoanele imunizate cu două doze pot descărca adeverinţa direct din Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor

AGERPRES - mar, 09 mart. 2021, 15:13
Certificatul de vaccinare - Gheorghiţă: Persoanele imunizate cu două doze pot descărca adeverinţa direct din Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor

Persoanele care s-au vaccinat cu două doze de ser anti-COVID pot descărca adeverinţa de vaccinare, în format electronic, direct din Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor, a declarat şeful Comitetului Naţional de Coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă.

„Legat de un alt element important, al cincilea aspect, posibilitatea ca fiecare persoană care a fost vaccinată cu cele două doze să poată să îşi descarce adeverinţa de vaccinare, în format electronic, direct din Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor (…). Practic, persoana vaccinată îşi introduce câteva date de siguranţă şi poate să descarce această adeverinţă”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, marţi, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Informaţiile despre vaccinare trebuie validate înainte de a fi publicate; pot exista erori

Coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă, a declarat marţi că l-a informat pe premierul Florin Cîţu, la solicitarea acestuia, despre datele privitoare la imunizare, respectiv despre modalitatea prin care aceste date sunt publicate în mediul online.

„Eu nu am făcut plângere, am făcut o informare premierului, la solicitarea dumnealui, legată de datele privitoare la activitatea de vaccinare, respectiv modalitatea prin care aceste date sunt puse în mediul online şi ce informaţii sunt prezentate. Problema pe care o văd, în calitate de preşedintele al Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea şi care am ca atribuţie informarea publicului legată de derularea activităţilor de vaccinare, de asemenea comunicare în situaţii de criză, comunicare cu personalul medico-sanitar, toate aceste informaţii, în opinia noastră şi a specialiştilor, necesită a fi validate înainte de a fi puse în mediul online, pentru că pot să fie erori de selectare în centrele de vaccinare. Aceste erori se corectează cu o întârziere de cel puţin 24 de ore şi prin acest punct de vedere pot să genereze o serie de interpretări eronate pe baza unor date care sunt nevalidate”, a spus medicul militar.

Săptămâna trecută, Ministerul Sănătăţii a publicat noi date despre pandemie şi despre centrele de vaccinare din judeţe.

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a afirmat că nu este nevoie de avizele serviciilor de informaţii pentru publicarea numărului de teste COVID-19 efectuate pe fiecare judeţ.

„Numărul de teste trebuia să fie publicat cu mult timp înainte, cred că este un lucru pe care îl aşteptam cu toţii. (…) Nu a trimis premierul Corpul de control. Există o solicitare a unor autorităţi, probabil, sau unor instituţii care trebuie verificate. Ce vreau să vă spun este că datele trebuie să fie publice. Ideea că numărul de teste într-un judeţ al României ar fi un secret de stat sau ceva de genul acesta este complet anapoda şi asta nu cred că este un secret pentru fiecare dintre dumneavoastră. (…) Datele sunt publice. S-ar putea să nu fie perfecte, dar asta este toată ideea din spatele transparenţei. S-ar putea ca anumite date să fie corectate şi pentru asta să fie nevoie de un efort inclusiv al publicului ca să observe anumite inadvertenţe, dar dacă ascundem date, ascunderea de date sau pretinderea că anumite date ar fi secrete este un lucru profund nociv pentru democraţia unei ţări, profund nociv pentru orice instituţie a ţării acesteia”, a declarat Voiculescu luni.

Prim-ministrul Florin Cîţu a anunţat că, în urma unei discuţii avute luni cu şeful Corpului de control al Guvernului, instituţia se va autosesiza cu privire la respectarea legislaţiei privind publicarea de către Ministerul Sănătăţii a datelor legate de COVID.

Valeriu Gheorghiţă: Sunt 678 de centre de vaccinare, vor mai fi activate până la 1.137

Preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă, a declarat marţi că în prezent sunt active în ţară 678 de centre de vaccinare cu 990 de fluxuri, urmând ca numărul total al centrelor de vaccinare să ajungă la 1.137.

„Centre de vaccinare pentru cele 3 tipuri – Pfizer, Moderna şi Oxford AstraZeneca – sunt şi vor fi activate în perioada următoare 1.137, cumulând un total de 1.571 de cabinete, de fluxuri de vaccinare. La acest moment sunt active 678 de centre, cu un număr cumulat de 990 de fluxuri. După cum spuneam, din 15 martie vor fi operaţionalizate alte 74 de cabinete de vaccinare. Din toate aceste centre active la acest moment, 52 de centre sunt din reţeaua Ministerului Apărării Naţionale şi Ministerului Afacerilor Interne – 30 de centre reţeaua MAI şi 22 de centre din reţeaua MApN care sunt active”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria.

El a precizat, legat de deschiderea celor 74 de noi cabinete de vaccinare la nivel naţional, că posibilitatea de programare va fi de miercuri, 10 martie, şi demararea activităţilor de vaccinare propriu-zisă din data de 15 martie.

„Aceste noi cabinete, 74 de cabinete, vor fi destinate, de asemenea, persoanelor vulnerabile, celor peste 65 de ani, persoanelor cunoscute cu boli cronice şi cu dizabilităţi. Zilnic, în aceste noi cabinete se pot vaccina aproxima 4.440 de persoane. Practic, în total, pe toată perioada de 28 de zile în care sunt disponibile aceste locuri de programare pentru prima doză, putem asigura aproximativ 120.000 de persoane noi care se vor putea vaccina”, a declarat Gheorghiţă.

Un număr de 59.522 de persoane cu vârsta de peste 55 de ani au fost programate la imunizare cu vaccinul anti-COVID AstraZeneca începând din momentul în care s-a ridicat restricţia de vârstă.

„Din momentul ridicării restricţiei de vârstă pentru administrarea vaccinului produs de AstraZeneca, 59.522 de persoane cu vârsta de peste 55 de ani s-au programat prin intermediul platformei informatice dezvoltate de STS – Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, din care 33.797 sunt persoane cu vârsta de peste 65 de ani”, informează pagina de Facebook a platformei de vaccinare anti-COVID.

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea (CNCAV) împotriva COVID-19 a anunţat luni că s-a decis renunţarea la limita de vârstă pentru administrarea vaccinului produs de compania AstraZeneca.

Potrivit sursei citate, măsura vine ca urmare a apariţiei noilor date ştiinţifice, „a experienţei şi deciziilor” altor state europene, precum şi a recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pentru prevenirea infectării cu virusul SARS-CoV-2, sens în care vaccinul AstraZeneca poate fi administrat adulţilor cu vârsta peste 18 ani, conform rezumatului caracteristicilor produsului.

Vaccinul AstraZeneca este al III-lea vaccin împotriva COVID-19 disponibil pentru derularea campaniilor de vaccinare în statele membre ale Uniunii Europene şi, implicit, în România.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Unirii A8: Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin) scos la licitație
Autostrada Unirii A8: Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin) scos la licitație
CNAIR a transmis astăzi la ANAP documentația necesară lansării procedurii de achiziție publică pentru Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin), în lungime de 19,3 km, a anunțat ministrul......
Funcţionari bancari – cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Funcţionari bancari – cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Doi funcţionari bancari sunt urmăriţi penal de procurori, după ce ar fi sustras din contul unei persoane în vârstă ...
Viorel Hrebenciuc pierde definitiv procesul cu ANI şi trebuie să plătească 42.000 de euro, avere nejustificată
Viorel Hrebenciuc pierde definitiv procesul cu ANI şi trebuie să plătească 42.000 de euro, avere nejustificată
Fostul deputat Viorel Hrebenciuc a pierdut definitiv, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procesul cu Agenţia Naţională ...
Ce spune șeful ANRE despre obligația montării contoarelor la prosumatori
Ce spune șeful ANRE despre obligația montării contoarelor la prosumatori
Președintele ANRE, George Niculescu, afirmă că obligația montării unui contor suplimentar la prosumatori, proces care ...