Criză energetică în Bulgaria: A început procedura de revocare a licenţei distribuitorilor de electricitate

Autoritatea de reglementare în domeniul energiei şi apelor de la Sofia a demarat, miercuri, procedurile de revocare a licenţei celor trei companii de distribuţie, CEZ (Cehia), EVN AG (Austria) şi Energo-Pro AS (Cehia). Subiectul va fi discutat la o nouă şedinţă a autorităţii, programată pentru 7 aprilie.
Economica.net - mie, 19 mart. 2014, 13:11
Criză energetică în Bulgaria: A început procedura de revocare a licenţei distribuitorilor de electricitate

Cele trei companii sunt acuzate că refuză să ramburseze datorii către compania naţională de electricitate NEK, în valoare de 318 milioane de leva (163 milioane de euro). Suma reprezintă subvenţii pentru energia regenerabilă, dar, potrivit celor trei companii, ele au dreptul să-şi scadă aceste subvenţii din datoriile către NEK, lucru pe care l-au şi făcut.

De altă părere este însă ministrul bulgar al economiei şi energiei, Dragomir Stoinev, care avertizase la începutul săptămânii că guvernul de la Sofia va demara procedurile de revocare a licenţei celor trei companii de distribuţie dacă acestea nu vor plăti. Stoinev nu a exclus varianta renaţionalizării distribuitorilor, afirmând că statul poate să le cumpere înapoi de la investitorii privaţi.

Potrivit unor comentarii din presa sofiotă, sectorul energiei din Bulgaria este în stare de colaps, iar de săptămână trecută Compania Electrică Naţională (NEK) se află în faliment tehnic şi nu poate să-şi achite datoriile faţă de producătorii de energie electrică. O problemă şi mai mare este că băncile refuză să acorde credite societăţii.

S-a ajuns la această situaţie deoarece Comisia pentru reglementare în domeniul energiei şi apelor nu a prevăzut suficiente fonduri prin care NEK să fie recompensată pentru reducerea preţului la energia electrică. Încă din iulie 2013, mai mulţi experţi avertizaseră asupra acestui pericol, dar atunci socialiştii şi aliaţii lor de guvernare, etnicii turci, nu au auzit avertizările şi au preferat să reducă din motive populiste preţul energiei electrice, care nici până atunci nu acoperea costurile de producţie, comentat ziarul Capital. În loc să întreprindă măsuri pentru ieşirea din situaţie, Partidul Socialist a decis să declare război societăţilor de distribuire a energiei electrice, scrie ziarul. Potrivit ziarelor de opoziţie, comportamentul ministrului Stoinev aduce aminte la reacţia fostului premier Boiko Borisov în timpul protestelor de anul trecut împotriva preţurilor mari la energia electrică. Atunci, Borisov a acuzat companiile de distribuire a energiei electrice şi a promis că licenţa societăţii CEZ-Bulgaria va fi anulată. Au urmat percheziţii la sediul companiei, la care au participat chiar şi forţe ale Jandarmeriei. Peste câteva luni acţiunea s-a terminat cu concluzia că nu sunt motive pentru revocarea licenţei.

După ce, la începutul anului 2013, Bulgaria a fost cuprinsă de proteste în stradă împotriva preţurilor mari la energia electrică, din iulie anul trecut acestea au fost reduse cu aproximativ 5%. Din 1 ianuarie 2014 a intrat în vigoare o nouă reducere cu 1% a tarifului de zi şi cu 10% a celui de noapte.

Te-ar mai putea interesa și
Campania de vaccinare anti-COVID: 71.922 de persoane imunizate în ultimele 24 de ore
Campania de vaccinare anti-COVID: 71.922 de persoane imunizate în ultimele 24 de ore
Comitetul naţional pentru imunizarea anti-COVID informează că, în ultimele 24 de ore, au fost administrate 71.922 de doze de vaccin, dintre care 54.818 - Pfizer, 8.481 - AstraZeneca şi 8.623 -......
BCE va încetini achiziţiile de obligaţiuni, pe fondul redresării campaniei de vaccinare
BCE va încetini achiziţiile de obligaţiuni, pe fondul redresării campaniei de vaccinare
Banca Centrală Europeană va încetini până în iulie ritmul achiziţionării de obligaţiuni şi va indica la finalul ...
Cîţu: Nu există un grup de lucru la MS care să verifice metodologia de raportare a deceselor COVID
Cîţu: Nu există un grup de lucru la MS care să verifice metodologia de raportare a deceselor COVID
Premierul Florin Cîţu a declarat că nu există un grup de lucru la nivelul Ministerului Sănătăţii privind raportarea ...
Trafic intens la intrarea în Bucureşti de pe A1 şi A2
Trafic intens la intrarea în Bucureşti de pe A1 şi A2
 Centrul Infotrafic al Poliţiei Române informează că, duminică după-amiaza, se circulă în condiţii de aglomeraţie, ...