1EUR = 4.8336 RON | Bucureşti 35 º

Companii

Bulgaria amendează 4 companii petroliere pentru înţelegeri de creştere a preţurilor

Autoritatea antitrust din Bulgaria a decis să amendeze patru mari retaileri de carburanţi - Lukoil Bulgaria, Naftex Petrol, Rompetrol şi OMV - pentru formarea unui cartel în vederea creşterii preţurilor, potrivit presei locale.

06 mar, 2012 | Mediafax

Comisia pentru Protecţie şi Concurenţă a lansat în vara anului trecut ancheta, care cuprinde Lukoil Bulgaria, Naftex Petrol, Rompetrol şi OMV, potrivit unui document al autorităţii de reglementare, obţinut de cotidianul 24 Ore.

În plus, comisia analizează şi dacă Lukoil Bulgaria, controlată de grupul rus Lukoil, a abuzat de poziţia dominantă de pe piaţa carburanţilor.

Sute de şoferi au organizat în Bulgaria proteste împotriva preţurilor la combustibil, scrie Novinite.

Potrivit legislaţiei privind concurenţa, amenzile pentru constituirea unui cartel sunt de până la 10% din cifra de afaceri din anul anterior a companiilor implicate.

În România, Consiliul Concurenţei a sancţionat în ianuarie companiile OMV Petrom Marketing, OMV Petrom, Rompetrol Downstream, ENI România, MOL Romania Petroleum Products şi Lukoil România cu amenzi ce cumulează 880,5 milioane lei (205 milioane de euro), reprezentând aproximativ 3% din cifrele de afaceri realizate în anul 2010, în cadrul unei investigaţii pe piaţa carburanţilor.

Consiliului Concurenţei a constatat că există dovezi că respectivele companii s-au înţeles în perioada 2007-2008 să retragă de pe piaţă sortimentul de benzină ECO Premium care le genera sub 20% din vânzări şi reprezenta mai puţin de 5% din cifra de afaceri.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO