Bulgaria ameninţă Rusia cu South Stream, după compensaţii de 1 mld de euro pentru proiectul Belene

Premierul bulgar Boiko Borisov a declarat joi că majorarea la 1 miliard de euro a compensaţiilor cerute de compania rusă Atomstroyexport pentru anularea construcţiei unei centrale nucleare la Belene este un atac neloial şi a avertizat că Bulgaria şi-ar putea înăspri poziţia faţă de South Stream.
Economica.net - joi, 13 sept. 2012, 14:18
Bulgaria ameninţă Rusia cu South Stream, după compensaţii de 1 mld de euro pentru proiectul Belene

Atomstroyexport a urcat marţi de la 58 de milioane de euro la 1 miliard de euro compensaţiile pe care le cere Bulgariei pentru anularea, în acest an, a construcţiei unei a doua centrale nucleare la Belene. Cazul este judecat de Curtea Internaţională de Arbitraj de la Paris, transmite Novinite.

Borisov a reacţionat cu furie faţă de mişcarea surprinzătoare a Atomstroyexport, afirmând că „a mers prea departe”.

Citeste si: Ce notă de plată au trimis ruşii Bulgariei pentru centrala de la Belene

Premierul a cerut ministrului Economiei şi Energiei Delian Dobrev să discute telefonic problema cu şeful Rosatom, grupul care deţine Atomstroyexport.

„O companie şi-a permis, fără să ne informeze, să ceară 1 miliard de euro. Sper că preşedintele Vladimir Putin nu a fost informat de această cerere. Dacă a ştiut acest lucru, întâlnirea din 9 noiembrie din Bulgaria nu va fi agreabilă. Atunci urmează să semnăm contractul pentru South Stream”, a spus Borisov.

Proiectul South Stream vizează asigurarea exporturilor de gaze ruseşti către Europa ocolind Ucraina. Gazoductul ar trebui să transporte anual 63 miliarde metri cubi de gaze, începând din 2015.

Suma cerută de Atomstroyexport include valoarea lucrărilor deja efectuate pentru proiect, pierderile materiale şi altele. Totalul despăgubirilor se ridică la cel puţin un miliard de euro, a anunţat compania din Rusia.

Citeste si: Gazprom şi Bulgaria au semnat protocolul pentru realizarea proiectului South Stream

Atomstroyexport a declanşat, în iulie 2011, la Curtea Internaţională de Arbitrj a Camerei de Comerţ de la Paris, o acţiune împotriva companiei bulgare de stat NEK pentru plăţi restante de 58 de milioane de euro.

Borisov, a anunţat în martie că Bulgaria renunţă la planul de a construi la Belene o centrală nucleară cu o capacitate de 2.000 de MW. În schimb, guvernul vrea să continue construcţia unui reactor de 1.000 de MW, dintre cele două intenţionate pentru Belene, dar să-l instaleze la centrala nucleară de la Kozlodui.

Costurile finale ale proiectului Belene au fost estimate de Bulgaria la circa 10 miliarde de euro, din cauza dobânzilor la împrumuturile necesare pentru finanţare.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Liderii mai multor partide de extremă dreapta și conservatoare se întâlnesc la Madrid pentru negocierea formării unui grup comun în Parlamentul European
Liderii mai multor partide de extremă dreapta și conservatoare se întâlnesc la Madrid pentru negocierea formării unui ...
În jur de 10 lideri suveranişti ai extremei drepte şi conservatorilor, între care premierii Ungariei şi Poloniei, s-au ...
Erdogan l-a demis pe șeful Institutului de statistică din Turcia, după publicarea datelor privind inflația
Erdogan l-a demis pe șeful Institutului de statistică din Turcia, după publicarea datelor privind inflația
Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, l-a demis pe şeful agenţiei naţionale de statistică, potrivit unui decret publicat ...
Statele Unite vor trimite în scurt trupe suplimentare în țările din Europa de Est
Statele Unite vor trimite în scurt trupe suplimentare în țările din Europa de Est
Joe Biden a afirmat vineri că va trimite în curând un număr mic de soldaţi americani în Europa de Est, pe fondul tensiunilor ...