1EUR = 4.8741 RON | Bucureşti 20 º

Companii

Bulgaria ar putea lua în calcul privatizarea companiei feroviare

Guvernul bulgar ar putea lua în calcul privatizarea Companiei Naţionale Feroviare (BDZ), potrivit ministrului Transporturilor, Danail Papazov, renunţând astfel la opoziţia fermă exprimată anterior faţă de vânzarea companiei de stat, relatează agenţia Novinite.

30 iul, 2013 | Mediafax

"Nu excludem opţiunea de concesionare sau privatizare a BDZ Servicii Pasageri", a afirmat ministrul, într-un interviu acordat postului TV7.

Partidul Socialist, care susţine actualul guvern, s-a angajat să nu privatizeze BDZ, poziţie adoptată şi de premierul Plamen Oreşarski.

Şi mai neobişnuit este că Papazov a făcut referire la transportul de pasageri, nu la divizia de transport de marfă a BDZ, notează Novinite.

Unitatea de transport de marfă a BDZ a fost pregătită anterior pentru privatizare de alt guvern. Executivul fostului premier Boyko Borisov intenţiona să vândă BDZ Transport de Marfă pentru a acoperi datoriile companiei feroviare de stat.

Ministrul Transporturilor a declarat, marţi, că situaţia financiară a companiei de cale ferată este mai dificilă decât considera iniţial.

"În prezent, datoria BDZ se ridică la 700 de milioane de leva (358 milioane de euro), din care 175 milioane de leva datorii restante (89,5 milioane de euro)", a spus el.

Bulgaria a anulat în iunie a doua procedură de privatizare a diviziei de marfă a Companiei Naţionale Feroviare BDZ, pentru care Grupul Feroviar Român (GFR), din grupul Grampet, urma să depună o ofertă de preluare.

Omul de afaceri Gruia Stoica, proprietarul grupului, a declarat însă săptămâna trecută, pentru MEDIAFAX, că Grampet rămâne în "pole-position" în competiţia pentru BDZ Cargo şi aşteaptă continuarea privatizării "după aşezarea situaţiei politice".

GFR, parte a grupului Grampet, a câştigat şi licitaţia pentru privatizarea CFR Marfă, oferind un preţ de 202 milioane euro pentru pachetul de 51% din acţiuni şi asumându-şi investiţii de 900 milioane lei plus 1,5 milioane euro investiţii de mediu, fără însă ca până în prezent să fie semnat contractul de vânzare-cumpărare a pachetului de acţiuni.

De asemenea, Grampet fost desemnat câştigător al licitaţiei pentru preluarea operatorului de stat de transport feroviar de marfă din Croaţia. Tranzacţia a vizat preluarea a 75% din acţiuni pentru un preţ total de 60 milioane euro, jumătate din bani fiind pentru acoperirea unor garanţii de stat, 20 milioane euro pentru investiţii şi 10 milioane euro capital de lucru, potrivit Grampet.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO