Bulgaria are nevoie de o nouă strategie pentru combaterea terorismului – experţi

Bulgaria are nevoie de o strategie precisă pentru combaterea terorismului, anunţă Consiliul consultativ pentru securitatea naţională, reunit, la cererea preşedintelui Rosen Plevneliev, după atentatul comis pe 18 iulie la Burgas, soldat cu şapte morţi, relatează site-ul Novinite.com.
Economica.net - vin, 27 iul. 2012, 06:00
Bulgaria are nevoie de o nouă strategie pentru combaterea terorismului - experţi

„După analizarea situaţiei, s-a decis că este necesară actualizarea actualului concept de combatere a terorismului”, precizează Consiliul consultativ pentru securitatea naţională.

Atentatul comis pe 18 iulie la Burgas (Bulgaria) a vizat un autocar cu turişti israelieni, soldându-se cu moartea a cinci israelieni şi a unui bulgar. A şaptea victimă se presupune că este un terorist sinucigaş. Premierul israelian Benjamin Netanyahu şi preşedintele Shimon Peres au atribuit atentatul din Bulgaria mişcării şiite libaneze Hezbollah, susţinută de Iran. În acelaşi timp, postul Al-Manar, un instrument de propagandă al Hezbollah, prezentase imediat după atentat detalii despre modul de comitere a acestuia, sugerând astfel implicarea.

Fostul şef al dispozitivului de securitate al companiei israeliene El Al, Isaac Yafet, afirmă că serviciile de securitate ale aeroportului din Burgas nu au putut împiedica atentatul antiisraelian pentru că nu urmăreau comportamentele pasagerilor. „La El Al nu s-ar fi putut întâmpla un astfel de atac terorist. Noi nu aşteptăm să se întâmple ceva şi apoi să investigăm ce nu a funcţionat…”, a precizat Yafet, subliniind că serviciile de securitate de la aeroportul din Burgas au comis o serie de erori.

„Mii de persoane din Israel vin în concediu în Bulgaria; toată lumea ştie că cetăţenii israelieni sunt ţinte ale teroriştilor. (…) Cel mai simplu lucru care trebuia făcut la aeroportul din Burgas, dar care nu a fost făcut, era să existe patrule în jurul terminalelor care să identifice persoanele suspecte”, explică specialistul israelian.

La o săptămână după atentatul de la Burgas, anchetatorii bulgari, israelieni şi americani încă nu au aflat identitatea presupusului terorist sinucigaş. Israelul şi Statele Unite susţin în continuare că atentatul soldat în total cu şapte morţi, inclusiv teroristul-kamikaze, a fost organizat de Hezbollah la cererea Iranului, un inamic declarat al Israelului.

Te-ar mai putea interesa și
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale de ATletism de a acorda prime medaliaţilor cu aur la Jocurile......
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă că dacă statul român ar fi avut o aeronavă proprie, acum nu ar mai fi ...
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Aproape jumătate (49,6%) din tot traficul de internet de anul trecut a fost generat de roboți, cu 2% mai mult față de ...
Serviciile secrete americane consideră probabilă varianta ca Putin să nu fi ordonat uciderea lui Navalnîi – WSJ
Serviciile secrete americane consideră probabilă varianta ca Putin să nu fi ordonat uciderea lui Navalnîi – WSJ
Agenţiile de informaţii americane au stabilit că preşedintele rus Vladimir Putin nu a ordonat probabil uciderea politicianului ...