Bulgaria cere ajutor la Bruxelles pentru reformarea sectorului energiei

Bulgaria a solicitat expertiza Comisiei Europene (CE) în vederea reformării sectorului său energetic, în contextul în care ţara este ameninţată de sancţiuni de la Bruxelles pentru întârzieri în liberalizarea pieţei energiei, a anunţat Guvernul joi, relatează AFP.
Economica.net - joi, 28 mart. 2013, 09:59
Bulgaria cere ajutor la Bruxelles pentru reformarea sectorului energiei

Premierul interimar Marin Raikov i-a cerut preşedintelui Consiliului European, belgianul Herman Van Rompuy, „o examinare aprofundată a problemelor energetice (bulgare) de către organe specializate de la Comisia Europeană (CE), şi anume direcţiile generale pentru Energie şi Concurenţă”, anunţă Guvernul într-un comunicat.

Sofia cere „o analiză internaţională a formării preţurilor şi a întregului sector al energiei, în vederea identificării problemelor care au condus la colapsul său inacceptabil ce îi afectează pe bulgari”, a precizat Marin Raikov, citat de ziarul Trud.

Facturile la energie electrică primite în ianuarie, cu sume mai mari de dublul facturat în decembrie, au provocat proteste zilnice timp de o lună „împotriva monopolurilor în domeniul energiei” şi au condus la demisia, pe 20 februarie, a Guvernului conservator condus de Boiko Borisov. Un Guvern interimar expediază afacerile curente până la alegerile legislative anticipate programate pe 12 mai.

CE a anunţat la 24 ianuarie că va depune un „recurs împotriva Bulgariei, Estoniei şi Marii Britanii la Curtea de Justiţie a UE pentru transpunerea incompletă a reglementărilor UE pe piaţa energiei”. Cele trei state ar fi trebuit să transpună directivele privind energia electrică şi gazele până cel mai târziu la 3 martie 2011, preciza Comisia într-un comunicat.

În cazul Bulgariei, CE propunea „o penalizare zilnică în valoare de 8.448 de euro pentru fiecare dintre cele două directive transpuse parţial”.

Te-ar mai putea interesa și
Niciun pat liber la ATI pentru bolnavii de COVID-19
Niciun pat liber la ATI pentru bolnavii de COVID-19
Grupul de Comunicare Strategică a anunţat sâmbătă că, la nivel naţional, nu există niciun pat liber la Terapie Intensivă pentru pacienţii bolnavi de COVID-19, altele decât cele rezervate......
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
ING Bank, cea mai dinamică bancă din România în ceea ce privește digitalizarea și una dintre cele mai mari ca număr ...
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de șase ani
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de ...
Un număr de 15.239 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind ...
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Premierul interimar, Florin Cîţu, a afirmat, sâmbătă, că există "foarte mici şanse" ca ratingul de ţară să fie ...