Bulgaria cere ajutorul mai multor ţări în ancheta privind atentatul de la Burgas

Bulgaria a cerut oficial Canadei, Australiei, Libanului şi Israelului să o ajute în ancheta privind atentatul antiisraelian din iulie, soldat cu şase morţi, au anunţat oficiali din Ministerul de Interne de la Sofia.
Economica.net - sâm, 09 feb. 2013, 16:05
Bulgaria cere ajutorul mai multor ţări în ancheta privind atentatul de la Burgas

„Cereri privind ancheta judiciară au fost trimise mai multor ţări între care Canada, Australia şi Israel”, a declarat un oficial de rang înalt din cadrul ministerului, Kalin Gheorghiev, sâmbătă, pentru televiziunea Nova.

„Ancheta intră într-o nouă etapă: strângerea de probe directe privind executanţii atentatului”, a declarat el.

Ministrul de Interne, Ţvetan Ţvetanov, a declarat vineri că o astfel de cerere a fost trimisă şi Libanului, unde ar locui cei doi presupuşi complici ai autorului atentatului.

Ei „au legături familiale care arată că în Canada şi Australia au avut contacte cu persoane legate de aripa militară a Hezbollah”, a declarat ministrul pentru televiziunea publică BNT.

Sprijinindu-se pe surse apropiate anchetei, cotidianul Standart scrie sâmbătă că Bulgaria a cerut Libanului să îi aresteze şi să îi interogheze pe cei doi suspecţi identificaţi deja.

Bulgaria a cerut Australiei să confirme identitatea unuia dintre aceşti suspecţi care a locuit în Bulgaria sub numele fals de Brian Jameson şi care ar fi primit un virament bancar din partea Hezbollah, potrivit cotidianului.

Canada a confirmat deja identitatea celuilalt suspect care folosea în Bulgaria acte false pe numele Ricco. El a locuit în Vancouver când avea între opt şi 12 ani.

Atentatul comis la 18 iulie pe aeroportul din Burgas (est) a provocat moartea a şase persoane – cinci turişti israelieni şi un şofer de autocar bulgar.

Explozia s-a produs în momentul în care un tânăr care avea două rucsacuri, unul ţinut în spate şi unul în faţă, s-a apropiat de autocarele ce urmau să transporte turiştii către hotel.

Potrivit anchetatorilor, autorul atentatului, care încă nu a fost identificat, nu era un kamikaze, aşa cum s-a presupus. Acesta ar fi trebuit să amplaseze explozibilul în autocar, dar dispozitivul a explodat mai devreme decât era prevăzut.

Miercuri, Hezbollah a acuzat Israelul că încurajează o „campanie internaţională de calomnii” împotriva sa, fără a comenta direct acuzaţiile Sofiei. Iranul a negat, de asemenea, orice implicare în atentat.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...