Bulgaria cere desfăşurarea a 300 de ofiţeri Frontex, pe fondul creşterii valului de imigranţi din Afganistan şi Irak

Economica.net
30 08. 2016
turkey_syrian_refugees_ku_014_16691900

Ministrul de interne a mai precizat că structura fluxului de migranţi s-a modificat în ultimele luni, ‘predominând considerabil’ migranţii din Afganistan şi din Irak.

‘Aceasta schimbă, de asemenea, comportamentul celor care ne trec ilegal graniţele, comportamentul lor pe teritoriul ţării şi capacităţile noastre, ca stat, de a răspunde cererilor lor pentru un statut în Bulgaria’, a declarat Bacivarova.

‘Nu putem permite ca o rută pentru refugiaţi să se formeze via Bulgaria, chiar dacă o astfel de evoluţie este în interesul nostru’, a adăugat ea, subliniind hotărârea Bulgariei de a-şi respecta angajamentele europene.

Chiar dacă presiunea migratorie asupra Bulgariei a crescut în ultimele luni, a mai afirmat Bacivarova, se constată totuşi o scădere comparativ cu vara lui 2015.

După închiderea rutei de migraţie prin Balcanii de Vest în luna martie, s-a înregistrat o intensificare a traficului de migranţi pe teritoriul Bulgariei, statul vecin Serbia semnalând de asemenea că sute de migranţi intră în ţară pe la graniţa comună.

Cu toate acestea, chiar dacă Serbia a crescut securitatea la graniţă, nu a luat măsuri de a trimite în Bulgaria migranţi care au pătruns pe teritoriul său pe la frontiera comună, a precizat Rumiaana Bacivarova.

De la 1 ianuarie şi până mijlocul lunii august, cei mai mulţi migranţi care au cerut protecţie în Bulgaria au provenit din Afganistan (4.442), urmaţi de irakieni (2.832), sirieni (1.120), pakistanezi (646) şi iranieni (169).