Guvernul Bulgariei a demisionat

Premierul bulgar a anunţat demisia Guvernului în Parlament
Economica.net - mie, 20 feb. 2013, 07:41
Guvernul Bulgariei a demisionat

„Avem demnitate şi onoare. Poporul este cel care ne-a încredinţat puterea, astăzi noi i-o dăm înapoi”, a declarat Boiko Borisov.

Din moment ce în mod normal alegerile sunt prevăzute pentru iulie, demisia Guvernului le va devansa doar cu câteva săptămâni.

„Nu voi participa la un Guvern în care poliţia bate oameni şi în care ameninţările cu proteste înlocuiesc dezbaterea politică”, a adăugat el.

Premierul a anunţat că demisia va fi depusă oficial la prânz, după ultima reuniune a Guvernului.
Demisia are loc în urma unor proteste de amploare faţă de valoarea facturilor la electricitate şi căldură, sute de mii de cetăţeni exprimându-şi nemulţumirea în stradă. Manifestaţiile de la Sofia s-au soldat cu 28 de răniţi, între care cinci poliţişti, marţi şi miercuri.

Un tânăr bulgar şi-a dat foc miercuri dimineaţa în faţa primăriei de la Varna (est). Bărbatul în vârstă de 36 de ani a fost spitalizat într-o stare critică, având arsuri pe 80 la sută din suprafaţa corpului, potrivit unei purtătoare de cuvânt a spitalului local.

Un alt tânăr bulgar s-a autoincendiat marţi la Veliko Târnovo (centru), pe o trecere de pietoni, după care a murit din cauza rănilor. Poliţia a afirmat că acesta suferea de tulburări psihice.

Vicepremierul şi Ministrul de Finanţe al Bulgariei au demisionat ieri.

Bulgaria a fost cuprinsă de proteste la sfârşitul săptămânii trecute. Populaţia a cerut scăderea facturilor la energie electrică.

Principala revendicare a protestatarilor este renaţionalizarea celor trei societăţi de distribuire a energiei electrice, deţinute în prezent de companiile cehe CEZ şi EnergoPro şi cea austriacă EVN.

Premierul conservator Boiko Borisov a promis marţi o reducere cu 8 la sută a preţurilor la energie începând din martie. În afară de aceasta, o procedură de retragere a licenţei de distribuţie a energiei a fost lansată împotriva societăţii cehe CEZ, care are drepturi exclusive pentru distribuirea energiei electrice în vestul ţării.

Te-ar mai putea interesa și
Grindeanu: Noul terminal RO-RO din Portul Constanţa va fi inaugurat pe 15 mai
Grindeanu: Noul terminal RO-RO din Portul Constanţa va fi inaugurat pe 15 mai
Noul terminal RO-RO (roll-on/roll-off) din Portul Constanţa va fi inaugurat pe data de 15 mai, a anunţat, vineri, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, pe pagina sa......
S&P a retrogradat Israelul din cauza riscurilor geopolitice ridicate
S&P a retrogradat Israelul din cauza riscurilor geopolitice ridicate
Agenţia de evaluare financiară S&P Global Ratings a coborât, vineri, ratingul Israelului, de la "AA minus" până la "A ...
CIA avertizează că Ucraina poate pierde războiul anul acesta, fără un nou ajutor militar
CIA avertizează că Ucraina poate pierde războiul anul acesta, fără un nou ajutor militar
Directorul Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA), William Burns, a avertizat joi că Ucraina ar putea pierde războiul ...
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Explorăm impactul reducerii recompenselor pentru minerit, proiecțiile experților privind prețul Bitcoin după halvingul ...