Bulgaria: Incertitudinea se prelungeşte, în urma alegerilor legislative

Rezultatele definitive ale alegerilor legislative anticipate din Bulgaria au confirmat miercuri imposibilitatea celor două mari partide politice de a forma un Guvern de coaliţie, prelungind un climat de incertitudine, care continuă să afecteze această ţară săracă a Uniunii Europene, relatează AFP.
Economica.net - joi, 16 mai 2013, 07:16
Bulgaria: Incertitudinea se prelungeşte, în urma alegerilor legislative

Potrivit comisiei electorale, partidul conservator GERB, din rândurile căruia provine fostul premier Boiko Borisov, care a demisionat iarna aceasta din cauza protestelor de stradă, a câştigat alegerile cu 30,5% din voturi.

Fostul luptător de karate a demisionat la 20 februarie după manifestaţiile adesea violente împotriva preţului ridicat la energie electrică, sărăciei şi corupţiei, care au determinat convocarea alegerilor cu două luni înaintea datei stabilite iniţial. Şapte persoane, dintre care şase au decedat la spital, au încercat să-şi dea foc, evenimente fără precedent în Bulgaria.

Socialiştii (PSB, foşti comunişti) au strâns 26,61% din voturi, partidul minorităţii musulmane MDL, care a guvernat în coaliţie alături de PSB în perioada 2005-2009, a obţinut 11,29%, potrivit datelor Comisiei electorale. Ultranaţionaliştii partidului Ataka, care au susţinut în perioada 2009-2011 Guvernul minoritar al Gerb, au câştigat 7,3 %.

Comisia ar trebui să anunţe joi repartizarea mandatelor. Procentajul se traduce prin distribuirea în părţi egale a celor 270 de locuri din Parlament între GERB şi Ataka, pe de o parte, socialiştii şi MDL, de partea cealaltă, a precizat pentru AFP matematicianul Mihail Konstantinov, fost membru al comisiei electorale şi membru al consiliului social care tratează probemele electorale.

Potrivit calculelor, GERB ar dispune de 97 de mandate, în comparaţie cu 84, câte au obţinut socialiştii, 36 pentru minoritatea musulmană şi 23 pentru Ataka.

Boiko Borisov a promis să exprime un punct de vedere imediat după publicarea rezultatelor definitive. Duminică, şeful său de campanie a cerut partidelor parlamentare să susţină un guvern minoritar al GERB, însă PSB, MDL şi chiar şi Ataka au exclus în unanimitate această propunere.

Socialiştii au propus constituirea unui guvern de tehnocraţi, condus de economistul Plamen Oreşarski, neafiliat politic. Fără să formeze o coaliţie, ei se bazează pe susţinerea MDL în Parlament, dar mai au nevoie de voturile partidului Ataka.

Un asemenea aranjament riscă să fie fragil, din cauza tensiunilor puternice dintre Ataka şi MDL.

Politologul Jivko Gheorghiev, din partea Sova Harris, a explicat că „singura alternativă ar fi aceea a unor noi alegeri, care riscă să reproducă rezultatul celor din 12 mai”, a subliniat el.

Preşedintele bulgar Rosen Plevneliev, apropiat de GERB, le-a cerut miercuri partidelor să adopte o atitudine responsabilă, în scopul permiterii formării unui guvern.

„Bulgaria nu are nevoie de noi alegeri care să provoace un risc de destabilizare”, a declarat el.

Plevneliev va purta discuţii vineri cu toate partidele parlamentare, convocând Parlamentul la sfârşitul lunii.

Apoi, el trebuie să predea mandatul partidului clasat pe primul loc, GERB, pentru a forma un guvern.

Rata de participare a fost de 51,33%, în comparaţie cu 62,22% în cazul alegerilor legislative din 2009, a mai precizat comisia electorală.

Bulgarii nu au avut prea multe speranţe de la acest scrutin, simţindu-se constrânşi să aleagă între nişte partide împotriva cărora manifestaseră până atunci.

Numeroasele grupuri civile care au organizat marile proteste din februarie şi martie nu au avut destul timp pentru a se constitui într-o mişcare politică.

Alegerile au fost marcate de o serie de tentative de fraudă. Miercuri, Parchetul a confirmat ilegalitatea a sute de mii de bulentine de de vot identificate cu o zi în urma alegerilor într-o tipografie. Mai multe cazuri de vânzare de voturi au afectat desfăşurarea scrutinului.

Te-ar mai putea interesa și
Premierul spaniol Pedro Sanchez şi-a suspendat îndatoririle publice şi se gândeşte dacă va demisiona
Premierul spaniol Pedro Sanchez şi-a suspendat îndatoririle publice şi se gândeşte dacă va demisiona
Prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez a anunţat miercuri că îşi suspendă îndatoririle publice "timp de câteva zile" pentru a decide dacă mai vrea să rămână în fruntea guvernului, după ce......
Proiectul Interconectării Energetice Grecia-Egipt avansează. Încep licitațiile pentru studii de fezabilitate
Proiectul Interconectării Energetice Grecia-Egipt avansează. Încep licitațiile pentru studii de fezabilitate
Sectorul energetic european se află în fața unei dezvoltări majore odată cu anunțul deschiderii licitațiilor pentru ...
Parlamentul European a adoptat noi norme ale UE pentru combaterea spălării banilor
Parlamentul European a adoptat noi norme ale UE pentru combaterea spălării banilor
Parlamentul European, reunit la Strasbourg în ultima sesiune plenară din legislatura 2019-2024, a adoptat miercuri un pachet ...
Rusia va viza armele nucleare ale NATO din Polonia, dacă vor fi instalate – viceministrul de externe rus
Rusia va viza armele nucleare ale NATO din Polonia, dacă vor fi instalate – viceministrul de externe rus
Ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov a avertizat joi că facilităţile nucleare ale NATO, dacă vor fi instalate ...