Bulgaria nu va revizui interdicţia privind explorarea gazelor de şist

Bulgaria nu va renunţa la interdicţia pentru exploatarea şi explorarea gazelor de şist, a anunţat ministrul bulgar al mediului Iskra Mihailova, după cum scrie joi cotidianul sofiot Sega.
Economica.net - joi, 06 iun. 2013, 08:26
Bulgaria nu va revizui interdicţia privind explorarea gazelor de şist

La începutul acestei săptămâni, Iskra Mihailova declara că este posibil ca subiectul să fie redeschis, dar a renunţat ulterior la această idee sub presiunea opiniei publice.

Ministrul bulgar a mulţumit miercuri organizaţiilor neguvernamentale pentru poziţia lor activă. „Dacă asta este poziţia societăţii civile care nu acceptă nimic altceva decât un moratoriu (asupra explorării şi exploatării gazelor de şist – n.r.), eu mă supun”, a afirmat Iskra Mihailova. Ea a adăugat că funcţia sa de ministru se datorează cetăţenilor şi în consecinţă trebuie să asculte de voinţa lor.

Premierul bulgar Plamen Oreşarski a confirmat şi el că guvernul nu va aborda acest subiect. Şeful executivului de la Sofia a precizat că problema nu face parte din priorităţile guvernului. „Bineînţeles, viaţa este dinamică şi când va fi necesar, am putea adăuga şi priorităţi noi”, a ţinut totuşi să adauge premierul Oreşarski.

Ziarul Trud scrie că, la 5 iunie, de Ziua Mondială a Mediului, în diferite oraşe din Bulgaria, precum şi la punctul de frontieră Durankulak-Vama Veche, au avut loc proteste împotriva explorării gazelor de şist în România şi Bulgaria.

La începutul anului 2012, parlamentul bulgar a interzis complet exploatarea de gaze şi ţiţei prin fracturarea hidraulică a rocilor cu apă sau alte lichide cu presiune de peste 20 de bari. Moratoriul a intervenit în urma unor proteste ample ale organizaţiilor ecologiste care au obligat fostul guvern de la Sofia să-şi revizuiască propria decizie din luna iunie 2011, prin care a acordat companiei americane Chevron dreptul de a prospecta zăcămintele de gaze de şist din nord-estul ţării.

Astfel, Bulgaria a devenit cea de a două ţară din lume, după Franţa, care a interzis explorarea şi exploatarea gazelor de şist prin fracturare hidraulică. Potrivit liderului Verzilor bulgari, Borislav Sandov, în acest moment Bulgaria este statul cu cea mai strictă interdicţie, fiind singura ţară din lume unde tehnologia de „fracturare hidraulică” este interzisă nu numai în cazul gazelor de şist, ci în general în cel al combustibililor convenţionali.

Prin protestele recente, activiştii ecologişti din Bulgaria au cerut ca şi România să urmeze exemplul vecinei sale. Verzii bulgari susţin că fracturarea hidraulică din Dobrogea va polua apele subterane şi pe teritoriul bulgăresc. Ei mai insistă că moratoriul impus de parlamentul bulgar să capete forma unei legi.

Te-ar mai putea interesa și
Creditul neguvernamental a crescut în mai cu 1,6%
Creditul neguvernamental a crescut în mai cu 1,6%
Soldul creditului neguvernamental acordat de instituţiile de credit a crescut în luna mai 2022 cu 1,6% faţă de aprilie 2022 (0,4% în termeni reali), până la nivelul de 345,274 miliarde de lei,......
Primele tranzacții pe Piața Marilor Consumatori de energie de la BRM. Nuclearelectrica a vândut către Alro, prețul este în jur de 1.000 de lei/MWh
Primele tranzacții pe Piața Marilor Consumatori de energie de la BRM. Nuclearelectrica a vândut către Alro, prețul este ...
Săptămâna trecută au avut loc primele tranzacții pe Piața Marilor Consumatori de Energie (PMC), operată de Bursa de ...
Forţele ruse, pe punctul de a ocupa integral regiunea Lugansk, îşi intensifică ofensiva în Ucraina
Forţele ruse, pe punctul de a ocupa integral regiunea Lugansk, îşi intensifică ofensiva în Ucraina
Armata rusă îşi intensifică ofensiva în Ucraina şi încearcă în prezent să blocheze oraşul Lisiceansk, unul dintre ...
Depozitele la bănci ale firmelor şi populaţiei au crescut în mai cu 10,4%
Depozitele la bănci ale firmelor şi populaţiei au crescut în mai cu 10,4%
Depozitele rezidenţilor clienţi neguvernamentali au crescut în luna mai 2022 cu 0,1% faţă de luna anterioară, până ...