Bulgaria nu vrea să plătească daune de 1 mld. euro Rusiei, după anularea proiectului Belene

Guvernul bulgar încearcă să descurajeze compania rusă de stat Atomostroyexport de la eventuale acţiuni în justiţie privind decizia Sofiei de a renunţa la proiectul de construcţie a unei centrale nucleare la Belene, a declarat joi ministrul economiei Delian Dobrev, citat de Reuters.
Economica.net - joi, 29 mart. 2012, 12:37
Bulgaria nu vrea să plătească daune de 1 mld. euro Rusiei, după anularea proiectului Belene

Atomostroyexport câştigase contractul pentru construcţia a două reactoare cu o capacitate de 1.000 MW fiecare.

Compania rusă a avertizat în repetate rânduri Bulgaria că statul ar fi obligat să plătească daune de până la un miliard de euro dacă proiectul nu va fi dus la bun sfârşit.

„Ruşii au motivele lor să ceară compensaţii, dar şi noi avem argumente prin care putem explica de ce nu trebuie să plătim aceşti bani”, a afirmat Dobrev la postul TV7 înainte de a pleca în vizită la Moscova.

Dobrev a spus că statul bulgar a cheltuit peste 1,3 miliarde leva (664 milioane euro) pentru dezvoltarea proiectului, din care peste 100 milioane euro pentru dezafectarea instalaţiilor deja construite la Belene, pe malul Dunării.

Guvernul bulgar a renunţat recent la iniţiativă deoarece nu a reuşit să atragă suficiente investiţii străine, după retragerea grupului german RWE din proiect. RWE a invocat de asemenea temeri privind asigurarea finanţării necesare.

Sofia intenţionează însă să plătească Atomostroyexport pentru un reactor de 1.000 MW deja fabricat, pe care doreşte să-l instaleze la centrala deja existentă de la Kozlodui, care are în prezent o capacitate de 2.000 MW. Unitatea era destinată iniţial proiectului Belene.

Fostul ministru bulgar al Economiei Petar Dimitrov consideră că Bulgaria nu are suficiente argumente pentru a trece cu bine de negocierile cu grupul rus.

„Nu există argumente care să convingă Rusia să nu ceară daune. Ar putea cere între 800 milioane euro şi un miliard de euro. În cel mai rău caz, Rusia ar putea decide să păstreze reactorul de 1.000 MW care a fost deja fabricat”, comentează fostul oficial.

Dobrev va avea dificultăţi şi în privinţa negocierii unei reduceri a preţului gazelor importat de Bulgaria de la Gazprom. Sofia vrea scăderea tarifelor pentru acest an cu 10%. Compania rusă de stat Gazprom asigură peste 90% din necesarul de gaze naturale al Bulgariei.

„Voi încerca să obţin o reducere de 100 milioane de dolari de la Gazprom, însă îmi dau seama că este un obiectiv foarte dificil de negociat”, a spus Dobrev.

Autoritatea bulgară de reglementare în domeniul energiei a anunţat săptămâna trecută că preţul gazelor naturale va creşte cu 12,7% începând de la 1 aprilie, de la 620 leva la 699 leva (357 euro) pe mia de metri cubi, pentru a reflecta evoluţia cotaţiilor resurselor energetice pe pieţele internaţionale.

Te-ar mai putea interesa și
Parlamentul a respins rapoartele de activitate ale Televiziunii Române din perioada 2017 – 2019. Conducerea SRTV a fost demisă
Parlamentul a respins rapoartele de activitate ale Televiziunii Române din perioada 2017 – 2019. Conducerea SRTV a ...
Plenul Parlamentului a respins, marţi, rapoartele de activitate ale Societăţii Române de Televiziune pe anii 2017, 2018 şi 2019....
Profitul Penny în România a crescut cu 54% în pandemie. Retailerul anunță investiții de 1 miliard de euro în următorii opt ani
Profitul Penny în România a crescut cu 54% în pandemie. Retailerul anunță investiții de 1 miliard de euro în următorii ...
Discounterul Penny, parte a grupului german Rewe, a încheiat anul trecut cu o cifră de afaceri de 4,73 de miliarde de lei, ...
Furnizarea apei calde este oprită sau e făcută deficitar în peste 700 de imobile din București
Furnizarea apei calde este oprită sau e făcută deficitar în peste 700 de imobile din București
Furnizarea apei calde a fost oprită sau se realizează în mod deficitar în peste 700 de imobile din Capitală, potrivit ...
Cargus a investit 500.000 de euro într-un depozit la Buzău
Cargus a investit 500.000 de euro într-un depozit la Buzău
Compania Cargus a anunțat marți prin intermediul unui comunicat că a deschis un depozit standardizat și modern, la Buzău, ...