Bulgaria va organiza un referendum în legătură cu a doua centrală nucleară

Premierul Boiko Borisov a acceptat luni organizarea unui referendum privind sporirea capacităţilor bulgare de producere a energiei nucleare, acesta urmând să fie primul referendum din istoria postcomunistă a ţării, relatează AFP.
Economica.net - mar, 02 oct. 2012, 10:07
Bulgaria va organiza un referendum în legătură cu a doua centrală nucleară

„Referendumul trebuie să se organizeze cât mai devreme posibil”, a declarat Borisov, solicitând Parlamentului să fixeze o dată înaintea alegerilor legislative prevăzute la începutul lui iulie 2013.

Opoziţia socialistă a strâns aproximativ 540.000 de semnături pentru un referendum privind construcţia unei a doua centrale nucleare la Belene (nord), un proiect bulgaro-rus pe care Guvernul de centru-dreapta l-a abandonat în martie pentru a economisi bani.

Potrivit legii privind referendumurile, niciodată aplicată de la prăbuşirea comunismului în 1989, dacă sunt strânse mai mult de 500.000 de semnături, Parlamentul trebuie să aprobe solicitarea referendumului sau să ofere un refuz „bine argumentat”.

Numeroşi analişti au apreciat că problema contrucţiei unei centrale nucleare ar putea influenţa rezultatele alegerilor legislative. Potrivit institutului MBMD, 38 la sută dintre bulgari sunt în favoarea proiectului Belene, 28 la sută sunt împotrivă, în timp ce alţii nu şi-au definit poziţia.

Socialiştii conduşi de Serghei Stanişev, preşedintele Parlidului Socialist European, apără contractul semnat între Bulgaria şi Rusia în 2006 şi abandonat în martie de Sofia, care s-a declarat incapabilă să-i asigure finanţarea estimată la peste zece miliarde de euro. Niciun investitor strategic terţ nu s-a arătat interesat de acest proiect, în timp ce Bulgaria dorea să evite o finanţare rusească.

Ţara depinde aproape în întregime de livrările de gaz şi petrol ruseşti, singura sa centrală nucleară de la Kozlodui (nord), cu reactoare ruseşti, utilizează combustibil din Rusia, iar singura sa rafinărie de petrol aparţine unei firme ruseşti.

Moscova, care ţinea la acest proiect pentru a introduce reactoarele sale de nouă generaţie într-o ţară din Uniunea Europeană, s-a adresat Curţii de Arbitraj de la Paris pentru a cere Bulgariei compensaţii financiare în valoare de un miliard de euro.

În aceste condiţii, Guvernul bulgar s-a arătat predispus săptămâna trecută să negocieze cu un consorţiu bulgaro-american în scopul finanţării proiectului. Ambasadoarea americană la Sofia, Mercie Ries, s-a declarat foarte prudentă în privinţa investitorului american.

În schimb, Borisov a menţionat că orice negociere cu potenţiali investitori va fi suspendată până la desfăşurarea referendumului.

Te-ar mai putea interesa și
Deutsche Bahn va da afară 30.000 de oameni după ce a raportat pierderi semestriale nete de 1,2 miliarde de euro
Deutsche Bahn va da afară 30.000 de oameni după ce a raportat pierderi semestriale nete de 1,2 miliarde de euro
Operatorul feroviar german Deutsche Bahn a anunţat joi că intenţionează să renunţe la 30.000 de angajaţi, sau aproximativ 9% din forţa sa de muncă, după ce investiţiile masive pentru......
Autostrada Bucureștiului A0: Chinezii au mobilizat peste 100 de muncitori pe lotul Afumați – Pantelimon, realizat 10%
Autostrada Bucureștiului A0: Chinezii au mobilizat peste 100 de muncitori pe lotul Afumați – Pantelimon, realizat ...
Antreprenorul chinez China Civil Engineering Construction Company (CCECC) a ajuns în numai patru luni la un stadiu fizic ...
Conducerea Băncii Mondiale a aprobat acordarea unui împrumut României de aproape 600 de milioane de euro
Conducerea Băncii Mondiale a aprobat acordarea unui împrumut României de aproape 600 de milioane de euro
Consiliul Directorilor Executivi ai Grupului Banca Mondială (GBM) a aprobat joi un împrumut pentru politici de dezvoltare ...
NATO: Nu există indicii că resturile de drone rusești găsite în România sunt dovada unui atac intenționat
NATO: Nu există indicii că resturile de drone rusești găsite în România sunt dovada unui atac intenționat
Alianţa Nord-Atlantică a anunţat joi că nu are niciun indiciu că resturile de drone de provenienţă rusească găsite ...