Bulgaria va salva Corpbank pentru a nu afecta emisiunea de obligaţiuni în valoare de 1,5 miliarde de euro

Banca Centrală a Bulgariei va majora capitalul Corporate Commercial Bank AD (Corpbank) şi a unei subsidiare, după ce săptămâna trecută deponenţii s-au îngrămădit la ghişeele băncii pentru a-şi retrage economiile, deoarece Guvernul de la Sofia începe o serie de întâlniri cu investitorii pentru o posibilă vânzare de obligaţiuni, transmit Bloomberg şi Reuters.
Economica.net - lun, 23 iun. 2014, 13:07
Bulgaria va salva Corpbank pentru a nu afecta emisiunea de obligaţiuni în valoare de 1,5 miliarde de euro

Luni va avea loc la Berlin prima întâlnire a oficialilor bulgari care vor să prezinte investitorilor planificata vânzare de euroobligaţiuni, în valoare de 1,5 miliarde de euro (două miliarde de dolari), a anunţat Ministerul de Finanţe. Bondurile vor fi promovate marţi la Londra, miercuri la Paris şi vineri la Viena.

Întâlnirile cu investitorii privind vânzarea de obligaţiuni vin la doar o zi după ce Banca Centrală a Bulgariei a anunţat că va recapitaliza Corporate Bank şi divizia sa, fosta subsidiară a Credit Agricole achiziţionată în 12 iunie, după ce vineri acţiunile băncii au înregistrat cel mai semnificativ declin din ultimele 18 luni.

‘Turneul de promovare (roadshow) va începe aşa cum era planificat. Nu există modificări de program. Vom furniza informaţii după încheierea turneului, când va fi finalizată vânzarea bondurilor’, a declarat un purtător de cuvânt de la Ministerul de Finanţe.

Preluarea controlului asupra Corpbank, prima astfel de operaţiune din ultimii 17 ani, ‘este un caz izolat şi lipsa lichidităţilor nu afectează restul sistemului bancar’, a anunţat Banca Centrală a Bulgariei.

De asemenea, Ministerul de Finanţe a avertizat că va naţionaliza până în 21 iulie Corpbank, a patra mare bancă din Bulgaria, dacă discuţiile cu acţionarii privind salvarea băncii vor eşua. La finele săptămânii trecute, investitorii îngrijoraţi de publicarea în media a unor informaţii privind tranzacţiile suspecte de la Corpbank s-au îngrămădit la ghişeele băncii pentru a-şi retrage economiile, ceea ce a determinat Banca Centrală să intervină şi să preia temporar controlul asupra băncii, care şi-a îngheţat operaţiunile. Atât Corpbank cât şi principalul său investitor, omul de afaceri TsvetanVassilev, au dezminţit acuzaţiile.

Acţionarul principal al Corpbank este omul de afaceri TsvetanVassilev, cu peste jumătate din titluri, în timp ce Fondul suveran de investiţii din Oman deţine o participaţie de aproximativ 30% iar VTB Asset Management din Rusia are aproape 10% din acţiuni.

În condiţiile în care amploarea fondurilor retrase de deponenţi nu este cunoscută, deocamdată nu este clar care vor fi necesităţile de capital pentru sprijinirea Corpbank, care în luna martie avea un portofoliu de credite în valoare de cinci miliarde de leva (3,5 miliarde de dolari) şi un capital de 622 milioane de leva.

În prezent, există 29 de bănci comerciale care operează în Bulgaria şi băncile străine controlează aproximativ trei sferturi din activele sectorului bancar. Printre băncile străine cu operaţiuni în Bulgaria se numără UniCredit, Raiffeisen Bank, OTP, National Bank of Greece, EFG şi Alpha Bank. Depozitele bancare în monedă locală şi valută sunt garantate până la 196.000 de leva (100.000 de euro)

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Telefoanele mobile, cea mai cumpărată categorie de produse prin credit, în 2021 – analiză
Telefoanele mobile, cea mai cumpărată categorie de produse prin credit, în 2021 – analiză
Cea mai cumpărată categorie de produse în 2021, prin credit, a fost reprezentată de cea a telefoanelor mobile, cu peste ...
Prima tranşă de vaccinuri pediatrice soseşte în ţară – 114.000 doze de vaccin de la compania Pfizer BioNTech ajung marţi în România 
Prima tranşă de vaccinuri pediatrice soseşte în ţară – 114.000 doze de vaccin de la compania Pfizer BioNTech ...
Comitetul de coordonare a vaccinării anunţă că 114.000 doze de vaccin de la compania Pfizer BioNTech vor ajunge marţi ...
NATO trimite avioane şi nave pentru a întări apărarea în Europa de Est
NATO trimite avioane şi nave pentru a întări apărarea în Europa de Est
 Ţările NATO au plasat forţe în aşteptare şi au trimis nave şi avioane de luptă pentru a întări apărarea în ...