Bulgariei îi este ruşine de cooperarea cu România: vrea cinci poduri peste Dunăre!

Două poduri peste Dunăre între Bulgaria şi România reprezintă o ruşine, ar trebui să avem cel puţin cinci; Bulgaria nu va sta cu mâna întinsă în faţa UE, ci va cotiza sporit la bugetul UE. Acestea sunt concluziile ministrului bulgar al fondurilor europene, Tomislav Donchev, după discuţiile purtate cu omologul său român, Leonard Orban, despre cooperarea bilaterală în domeniul absorbţiei fondurilor europene în perioada 2013 - 2020.
Andreea Budica - lun, 02 iul. 2012, 21:01
Bulgariei îi este ruşine de cooperarea cu România: vrea cinci poduri peste Dunăre!

„Din punctul meu de vedere, este o ruşine să vorbim despre două poduri între două state membre UE cu astfel de relaţii comerciale intense. Este o ruşine să vorbim şi despre trei poduri peste Dunăre. Este nevoie de cel puţin cinci poduri. Totuşi, mai important este cum se plasează Bulgaria în Europa şi cum contribuie la bugetul UE. Voi fi foarte scurt: până în 2020, Bulgaria va fi o ţară europeană de primă clasă. Nu este un vis, este un plan! Bulgaria va fi o ţară care nu depinde doar de anumite forme de cooperare şi asistenţă din partea altor state UE, ci o ţară care îşi creşte contribuţiile în mod semnificativ”, a spus Doncev, citat de novinite.com.

Ministrul bulgar a argumentat că Bulgaria trebuie să aibă legături de transport rapide către Nord şi Sud până în 2020, adăugând că este important ca majoritatea clădirilor ţării trebuie să fie eficiente din punct de vedere energetic.

Leonard Orban a spus, în cadrul întâlnirii, că România va fi o ţară modernă, cu o creştere economică mare până în 2020. El a sugerat, de asemenea, că barierele puse muncitorilor români şi bulgari care doresc să lucreze în UE ar trebui să fie ridicate până în 2020. Ministrul român al Afacerilor Europene şi-a exprimat, de asemenea, speranţa că se va renunţa la mecanismul de cooperare şi verificare pentru Bulgaria şi România al Comisiei Europene până în 2020, dar a admis că cele două ţări nu „şi-au făcut lecţiile” în ultima vreme. Orban a mai spus că cele două ţări trebuie să dea dovada că nu sunt ultimele la capitolul absorbţie. În privinţa fondurilor de coeziunie, el a spus că nu este de acord cu cererea unor ţări de reducere a alocărilor de la 125 miliarde de euro, la 100 de miliarde şi că aceste ţări subapreciază importanţa acestor fonduri.

Ministrul român a explicat în faţa bulgarilor că România are probleme serioase cu absorbţia de fonduri europene din cauza conflictelor de interese din achiziţiile publice şi că soluţia ar fi ca autorităţile de management să fie transferate în subordinea Ministerului Afacerilor Europene, aşa cum s-a întâmplat în cazul Poloniei. El a recomandat Bulgariei să urmeze aceiaşi paşi.

După ce va fi finalizat, cel mai probabil până la sfârşitul anului, podul dintre Calafat şi Vidin va fi al doilea pod peste Dunăre dintre România şi Bulgaria, după podul Giurgiu-Ruse, ridicat în perioada comunistă.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Un nou focar de gripă aviară a apărut în nordul Italiei
Un nou focar de gripă aviară a apărut în nordul Italiei
Italia a raportat un focar de gripă aviară înalt patogenă H5N8 într-o fermă comercială de curcani pentru îngrăşat, ...
CNSU a actualizat lista statelor și teritoriilor în funcție de riscul epidemiologic. Belgia, Austria și Grecia au intrat în zona roșie
CNSU a actualizat lista statelor și teritoriilor în funcție de riscul epidemiologic. Belgia, Austria și Grecia au intrat ...
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a aprobat, printr-o hotărâre, actualizarea listei ţărilor în ...
Julius Meinl renunță la celebrul său logo, care este considerat ca fiind rasist
Julius Meinl renunță la celebrul său logo, care este considerat ca fiind rasist
Julius Meinl, celebra companie furnizoare de cafea şi ceai premium cu sediul central în capitala austriacă, a anunţat ...