Bundesbank estimează că economia germană a intrat în recesiune în timpul iernii

Germania a intrat în a doua perioadă de recesiune de la debutul pandemiei, în condiţiile în care varianta Omicron a generat un număr record de infecţii şi a afectat activitatea economică, potrivit Băncii Centrale a Germaniei (Budensbank), transmite Bloomberg.
AGERPRES - lun, 21 feb. 2022, 15:44
Bundesbank estimează că economia germană a intrat în recesiune în timpul iernii

În buletinul său lunar, publicat luni, Bundesbank estimează că este posibil ca Produsul Intern Brut al Germaniei să înregistreze un declin „semnificativ” în primul trimestru al acestui an, după ce a scăzut cu 0,7% în ultimele trei luni ale anului trecut.

Definiţia tehnică a recesiunii este două trimestre consecutive de scădere a Produsului Intern Brut.

„Spre deosebire de precedentele valuri ale pandemiei, nu doar sectorul serviciilor a fost afectat de măsurile de restricţii şi modificările de comportament. În schimb, absenţele de la lucru care au legătură cu pandemia ar putea să afecteze semnificativ activitatea economică şi în alt sectoare”, estimează Bundesbank în raportul publicat luni.

Cu toate acestea, Banca Centrală a Germaniei a adăugat că revenirea din recesiune ar putea să fie rapidă. Un sondaj publicat anterior arată că activitatea în sectorul privat a crescut într-un ritm rapid în ultimele şase luni, pe măsură ce producătorii au asistat la o diminuare a blocajelor de aprovizionare.

Graţie unei cereri foarte bune, economia germană ar urma să îşi revină puternic în primăvară, cu condiţia ca presiunile de pe lanţurile de aprovizionare să se diminueze în continuare iar pandemia va continua să dea înapoi, susţine Bundesbank.

Germania, cea mai mare economie a Europei, a depăşit cel mai grav moment al actualului val pandemic, care a provocat mai puţine decese decât precedentele valuri. Guvernul de la Berlin a fost de acord să relaxeze treptat restricţiile, ceea ce înseamnă că pagubele provocate economiei ar putea să fie unele de scurtă durată.

În 2021, economia Germaniei a înregistrat un avans de 2,8% şi, din cauza unui început de an 2022 mai lent decât se preconiza, Ministerul Economiei de la Berlin şi-a revizuit, în jos, previziunile de creştere pentru acest an, până la 3,6%, de la 4,1% cât estima în luna octombrie.

Te-ar mai putea interesa și
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
Uniunea Europeană impune pentru prima dată sancţiuni împotriva coloniştilor israelieni radicali din Cisiordania, pentru acte de violenţă contra palestinienilor, au declarat vineri diplomaţi......
Producătorul chinez Chery Auto anunță că noua sa fabrică din Spania va fi una dintre principalele sale facilități de export la nivel mondial
Producătorul chinez Chery Auto anunță că noua sa fabrică din Spania va fi una dintre principalele sale facilități ...
Compania chineză Chery Auto a anunţat vineri că nou achiziţionata fabrică din Barcelona va fi una dintre principalele ...
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Țiriac Collection a integrat oficial în galeria sa de vehicule un spectaculos model Mercedes-AMG ONE, marcând astfel un ...
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, s-a aflat vineri, la Iaşi, pentru a lua parte la începerea primelor lucrări ...