Bundesbank lansează avertismente către noul preşedinte francez Hollande

Preşedintele Băncii Centrale germane, Jens Weidmann, a apreciat drept periculoasă ideea de a modifica statutul Băncii Centrale Europene /BCE/ sau pactul bugetar şi de a crea datorii, referindu-se la declaraţiile noului preşedinte francez ales Francois Hollande, într-un interviu publicat sâmbătă într-un cotidian german, transmite AFP.
Economica.net - sâm, 12 mai 2012, 10:38
Bundesbank lansează avertismente către noul preşedinte francez Hollande

Într-un interviu pentru cotidianul Suddeutsche Zeitung, Jens Weidmann i-a reamintit, de asemenea, Greciei de respectarea obligaţiilor sale, în caz contrar existând riscul suspendării acordării de ajutoare financiare, scrie Agerpres.

„O modificare a statutului (BCE) ar fi periculoasă”, a afirmat Jens Weidmann, întrebat despre propunerea preşedintelui francez Hollande din timpul campaniei sale de a i se permite BCE să ia măsuri de susţinere a economiei sau să împrumute direct statele.

„Locurile de muncă şi creşterea economică sunt rezultatul schimburilor comerciale. Banca Centrală este cel mai bine plasată pentru a contribui la stabilitatea monedei europene”, a declarat preşedintele Băncii Centrale germane în interviu.

În materie de inflaţie, „trebuie aşteptat programul final al guvernului” lui Francois Hollande, care va sosi marţi la Berlin, a spus Jens Weidmann. Însă „este clar că trebuie refuzată revendicarea sa din timpul campaniei, de a desface pactul bugetar european”, a adăugat acesta.

„Există un obicei european conform căruia acordurile semnate se respectă”, a subliniat preşedintele Băncii Centrale germane.

Cu privire la proiectele de stimulare a creşterii economice cu preţul îndatorării, Jens Weidman a declarat: ”Noul cuvânt cheie este ‘creşterea’, ştiu. Însă fiecare înţelege altceva din acest termen (…) Toate experienţele dovedesc că o îndatorare prea mare dăunează creşterii”.

”Combaterea datoriilor cu alte datorii nu va merge”, a subliniat acesta.

Referitor la inflaţia din Germania, faţă de care unii au considerat săptămâna aceasta că Bundesbank a fost mai îngăduitoare, Jens Weidman a reafirmat: „Este un drum periculos, nu ar trebui să repetăm greşelile din anii 1970. Inflaţia este injustă din punct de vedere social (şi) nu permite ieşirea din criză”.

Te-ar mai putea interesa și
Rușii sunt principalii cumpărători de locuințe străini în Turcia
Rușii sunt principalii cumpărători de locuințe străini în Turcia
Vânzările de locuinţe în Turcia au urcat în aprilie cu 38,8%, la 133.058, comparativ cu perioada similară din 2021, arată datele publicate marţi de Institutul de Statistică, ruşii fiind......
Țiriac pregătește noi investiții în imobiliare: sute de apartamente la Timișoara și Brașov: Încă 20 de ani imobiliarele din România pot să fie o investiție promițătoare
Țiriac pregătește noi investiții în imobiliare: sute de apartamente la Timișoara și Brașov: Încă 20 de ani imobiliarele ...
Omul de faceri Ion Țiriac continuă investițiile în imobiliare și plănuiește sute de apartamente pe terenurile pe care ...
Guvernul va adopta mâine ordonanța privind creșterea voluntară, scutită de taxe, a salariului minim cu 200 de lei
Guvernul va adopta mâine ordonanța privind creșterea voluntară, scutită de taxe, a salariului minim cu 200 de lei
Guvernul urmează aprobe în şedinţa de miercuri, printr-o ordonanţă de urgenţă, cadrul legal pentru implementarea ...
Șeful băncii franceze Societe Generale, Frederic Oudea, va pleca la anul din fruntea instituției
Șeful băncii franceze Societe Generale, Frederic Oudea, va pleca la anul din fruntea instituției
Grupul bancar francez Societe Generale a anunţat marţi că Frederic Oudea (foto), directorul său general din 2008, nu ...