Burduja, despre listarea Hidroelectrica: Acest succes istoric arată că a fost o opţiune corectă, care a depăşit orice aşteptări

Acţiunile ofertei Hidroelectrica au fost suprasubscrise de 4,7 ori, reprezentând o sumă de 6,25 miliarde lei, iar acest succes istoric al listării companiei de electricitate arată că a fost o opţiune corectă, care a depăşit orice aşteptări, potrivit ministrului Energiei, Sebastian Burduja.
AGERPRES - mie, 05 iul. 2023, 13:36
Burduja, despre listarea Hidroelectrica: Acest succes istoric arată că a fost o opţiune corectă, care a depăşit orice aşteptări

„Vorbim de un eveniment aşteptat de peste zece de ani şi despre cea mai mare listare din istoria Bursei de Valori Bucureşti şi din istoria regională recentă a pieţelor de capital. Să listezi o companie înseamnă transparenţă, înseamnă asumare, capitalizare, înseamnă, de fapt, o economie de piaţă modernă. Acest succes istoric al listării Hidroelectrica arată că a fost o opţiune corectă, care a depăşit orice aşteptări. Sunt liberal şi acesta este drumul de urmat şi pentru alte companii din portofoliul ministerului pe care îl conduc”, a declarat Sebastian Bursuja, conform unui comunicat al ministerului Energiei, citat de Agerpres.

Cea mai mare ofertă de acţiuni din istoria României a ajuns la final marţi, odată cu închiderea ofertei de listare la Bursa de Valori a producătorului de energie Hidroelectrica prin care acţionarul minoritar Fondul Proprietatea (FP) a scos la vânzare 78 de milioane de acţiuni pentru aproximativ 8,8 miliarde de lei. În opt zile, micii investitori au alocat 6,2 miliarde lei, ceea ce reprezintă un record absolut.

Investitorii care nu au reuşit să subscrie acţiuni în sesiunea 23 iunie – 4 iulie le pot cumpăra direct de pe Bursa de Valori Bucureşti din 12 iulie, moment la care Hidroelectrica va începe oficial tranzacţionarea sub egida simbolului bursier H2O.

BVB a decis includerea Hidroelectrica în componenţa indicilor bursieri începând cu prima zi de tranzacţionare a companiei la bursă.

Conform unui comunicat al Hidroelectrica, Preţul de ofertă stabilit în cadrul ofertei publice iniţiale derulate de Fondul Proprietatea cu privire la acţiunile deţinute la Hidroelectrica a fost stabilit la 104 lei/acţiune oferită, ceea ce implică o capitalizare de piaţă de 46,8 miliarde de lei (9,4 miliarde euro).

„Oferta a fost suprasubscrisă de mai multe ori la preţul de ofertă, cererea fiind ridicată atât din partea investitorilor de la nivel global, cât şi din partea investitorilor din România. Alocarea acţiunilor oferite a avut loc astăzi, pe 5 iulie 2023. Societatea şi acţionarul vânzător au decis să realoce acţiuni din tranşa investitorilor instituţionali către tranşa investitorilor retail, iar ca urmare investitorilor instituţionali le-au fost alocate 71.766.542 acţiuni şi investitorilor de retail le-au fost alocate 17.941.635 acţiuni, reprezentând 80%, şi, respectiv, 20% din numărul total de acţiuni
vândute (incluzând acţiunile suplimentare supra-alocate în scop de stabilizare). Factorul de alocare pro rata calculat pentru tranşa investitorilor de retail este de 0,3209762650”, se arată în comunicatul companiei.

Investitorii principali au achiziţionat în total echivalentul a 2,24 miliarde de lei în acţiuni la preţul de ofertă, sub rezerva anumitor condiţii uzuale. Decontarea va avea loc pe data de 10 iulie 2023.

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie din România în ceea ce priveşte cantitatea de energie produsă şi un jucător important în domeniul hidroenergetic din Europa. Grupul deţine şi operează 182 de hidrocentrale, cinci staţii de pompare şi un parc eolian ce sunt amplasate strategic în opt sucursale organizate geografic pe teritoriul României.

Societatea deţine un portofoliu de producţie 100% din surse regenerabile, cu o capacitate hidroelectrică de producere instalată de 6,3 GW şi o capacitate eoliană onshore instalată de 108 MW în parcul eolian Crucea.

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...