Burduja: Ministerul Economiei a finalizat astăzi ghidurile solicitantului pentru două apeluri din Fondul pentru Modernizare, cele de producţie şi autoconsum de energie verde

Echipa Ministerului Energiei a finalizat vineri ghidurile solicitantului pentru două apeluri din Fondul pentru Modernizare, pentru producţie şi autoconsum de energie verde (solar, eolian, hidro), cu o valoare totală de 815 milioane de euro, apelurile urmând să fie lansate pe 25 aprilie, a anunţat ministrul Energiei Sebastian Burduja.
AGERPRES - vin, 05 apr. 2024, 19:32
Burduja: Ministerul Economiei a finalizat astăzi ghidurile solicitantului pentru două apeluri din Fondul pentru Modernizare, cele de producţie şi autoconsum de energie verde

„Deja ştiţi deviza noastră la Ministerul Energiei: investiţii, investiţii, investiţii. Astăzi, super-echipa noastră a finalizat ghidurile solicitantului pentru două apeluri noi-nouţe din Fondul pentru Modernizare: producţie şi autoconsum de energie verde (solar, eolian, hidro). Buget total: 400 milioane euro pentru producţie şi 415 milioane euro pentru autoconsum. Apelurile se vor lansa pe 25 aprilie, ora 09:00 şi se închid pe 23 iulie, ora 17:00”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook, relatează Agerpres.

El a subliniat că că se estimează finanţarea a 1.700-2.000 MW în capacităţi noi de producţie, plus încă pe atât pentru autoconsum (minim 70% energie pentru consum local).

„Sunt proiecte care se vor finaliza în următorii doi ani de zile. Bonus: 10 puncte în plus în evaluare pentru proiectele care prevăd instalarea de capacităţi de stocare. Pentru că aceasta este principala nevoie a sistemului energetic naţional românesc. Ce înseamnă asta? Energie verde şi un aer mai curat pentru români. Pentru că asta merită copiii noştri. Preţuri mai mici la facturile românilor şi ale companiilor româneşti. Calitatea vieţii va creşte şi la fel şi competitivitatea firmelor noastre. Investiţii în valoare totală de peste 2 miliarde de euro, granturi plus contribuţiile beneficiarilor. Locuri de muncă, salarii mai bune, dezvoltare. Ţinem tempoul şi aşteptăm aplicaţiile. Aşa se ridică o ţară”, a subliniat Burduja.

Conform unui comunicat al Ministerului Energiei, primul apel de proiecte face parte din Programul-cheie nr. 1 – Surse regenerabile de energie şi stocarea energiei- Sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsum. Apelul de proiecte este apel competitiv procedură de ofertare concurenţială, bazat pe 2 criterii de selecţie. Proiectele urmează a fi depuse în platforma electronică dedicată FM, MySMIS2021, între 25 aprilie 2024, ora 09:00 – data deschiderii apelului şi 23 iulie 2024, ora 17:00 – data închiderii apelului.

Activităţile finanţabile în cadrul acestui apel de proiecte vizează: Realizarea capacităţilor noi de producere energie electrică din surse eoliene; Realizarea capacităţilor noi de producere energie electrică din surse solare (sub 5 MW inclusiv); Realizarea capacităţilor noi de producere energie electrică din surse solare (peste 5 MW); Realizarea capacităţilor noi de producere de energie electrică din surse hidro. Bugetul total estimat este echivalentul în lei a sumei de 415.000.000 euro şi reprezintă sume nerambursabile din Fondul pentru modernizare.

Cel de-al doilea apel se referă la sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice din surse regenerabile pentru proiecte privind societăţi şi regii autonome. Apelul de proiecte este unul competitiv bazat pe procedură de ofertare concurenţială, având la bază două criterii de selecţie. Proiectele urmează a fi depuse în platforma electronică dedicată FM, MySMIS2021, între: 25 aprilie 2024, ora 09:00 – data deschiderii apelului şi 23 iulie 2024, ora 17:00 – data închiderii apelului.

Activităţi finanţabile în cadrul acestui apel de proiecte vizează: Achiziţionarea de instalaţii/echipamente noi pentru construirea de capacităţi noi de producţie a energiei electrice din surse regenerabile de energie eoliană, solară sau hidro; Construcţii care fac obiectul proiectului de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie eoliană, solară sau hidro.

Bugetul total estimat este echivalentul în lei a sumei de 400 de milioane de euro şi reprezintă sume nerambursabile din Fondul pentru modernizare.

Te-ar mai putea interesa și
Pod peste Tisa, între România şi Ucraina. Guvernul a aprobat proiectul
Pod peste Tisa, între România şi Ucraina. Guvernul a aprobat proiectul
Guvernul a adoptat, marţi, o hotărâre privind construirea unui pod rutier peste râul Tisa care va avea capătul românesc în zona Tepliţa din Sighetul Marmaţiei, a declarat purtătorul de de......
Taxa pe marile averi a fost amânată până la 30 septembrie, anunţă Boloş
Taxa pe marile averi a fost amânată până la 30 septembrie, anunţă Boloş
Aplicarea taxei pe marile averi a fost amânată până la 30 septembrie pentru ca sistemul informaţional referitor la marile ...
Comisia Europeană ia măsuri împotriva a 20 de companii aeriene pentru practici înşelătoare de dezinformare ecologică
Comisia Europeană ia măsuri împotriva a 20 de companii aeriene pentru practici înşelătoare de dezinformare ecologică
Comisia Europeană şi autorităţile de protecţie a consumatorilor din UE au trimis unui număr de 20 de companii aeriene ...
Cozi de kilometri la intrarea în Bucureşti şi pe DN1 Ploieşti Braşov – Infotrafic
Cozi de kilometri la intrarea în Bucureşti şi pe DN1 Ploieşti Braşov – Infotrafic
O coloană de maşini pe o lungime de aproximativ şase kilometri s-a format la intrarea în Capitală dinspre Autostrada ...