Burnete (Concordia): Rămânem convinşi că nu se poate discuta de impozitare progresivă într-o economie cu atât de multe zone gri şi negre

Într-o economie cu atât de multe zone gri şi negre cum este cea României nu se poate discuta de impozitare progresivă, un sistem unde doar cei corecţi plătesc şi restul fac dribling fiscal, consideră directorul executiv al Confederaţiei Patronale Concordia, Radu Burnete.
AGERPRES - mie, 28 iun. 2023, 09:47
Burnete (Concordia): Rămânem convinşi că nu se poate discuta de impozitare progresivă într-o economie cu atât de multe zone gri şi negre

„Rămânem convinşi că nu se poate discuta de impozitare progresivă într-o economie cu atât de multe zone gri şi negre cum este cea a României, pentru că schimbăm presupusa inechitate a cotei unice cu certa inechitate a unui sistem progresiv, unde doar cei corecţi plătesc şi restul fac dribling fiscal”, arată acesta într-o declaraţie transmisă Agerpres în contextul declaraţiilor premierului Marcel Ciolacu şi ale ministrului Finanţelor, Marcel Boloş, cu privire la regimul fiscal.

El a amintit, în context, raportul Băncii Mondiale care recomandă ca discuţiile cu privire la reforme de amploare să fie demarate de acum dar să aibă orizont de implementare anii 2025 – 2028.

„Vreau să punctez că raportul Băncii Mondiale despre care vom tot discuta spune negru pe alb că aceste reforme de amploare trebuie discutate de acum, dar ele să aibă ca orizont de implementare 2025-2028. Este foarte important să nu privim politica fiscală ca pe un act de contabilitate: iau de aici, mult acolo şi dacă cifrele arată bine la mine în tabel totul e în regulă. Viaţa reală este mult mai complexă şi dacă îţi propui să schimbi semnificativ
regimul fiscal actual al unor industrii sau categorii de persoane trebuie să laşi un amplu timp de ajustare dincolo de dialog şi consultare, altfel consecinţele nu vor fi dintre cele mai plăcute pentru economie”, a arătat Radu Burnete.

Totodată, acesta a precizat că trebuie văzută legătura dintre politica economică şi cea fiscală, pentru că nu se pot lua decizii cu impact pe
termen lung pentru constrângeri bugetare pe termen scurt. Radu Burnete a subliniat, de asemenea, că trebuie discutat concomitent atât despre fondurile suplimentare care sunt necesare cât şi despre modul în care sunt cheltuiţi banii publici.

„Ne dorim şi să nu mai separăm două discuţii care nu pot fi purtate decât împreună: de câţi bani în plus este nevoie (ni se spune foarte des) şi felul în care sunt cheltuiţi bani publici unde vedem încă multă risipă şi ineficienţă”, a menţionat directorul executiv al Confederaţiei Concordia.

Acesta a subliniat că aşteaptă discuţii cu autorităţile cu privire la modificările sistemului fiscal, arătând că sunt lucruri care pot fi îndreptate.

„Atât prim-ministrul, cât şi ministrul Finanţelor au vorbit ieri public despre modificări importante ale sistemului fiscal, despre eliminarea anumitor scutiri sau despre impozitarea progresivă. Apreciem că au spus că nu se vor lua decizii fără consultări cu industria şi cu mediul economic şi aşteptăm aceste discuţii. Cu siguranţă sunt lucruri care pot fi îndreptate şi nu suntem absurzi”, a mai afirmat Burnete.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, marţi, că se face o analiză cu privire la restructurarea facilităţilor fiscale anunţată de ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, referitor la sectoarele construcţii şi IT, subliniind că nu vor fi luate decizii „pripite”.

„În primul rând, nu o să iau o decizie împreună cu dumneavoastră astăzi, aici. În al doilea rând, am avut deja o discuţie cu reprezentanţii constructorilor şi n-am ajuns la această decizie. În al treilea rând, avem facilităţi de 72 de miliarde. Suntem singurul stat european, avem un sistem fiscal unde nu există cotă unică. Avem 16, 5, 3, 8, 9. Nimeni nu mai ştie. Cota unică e cota unică. De aceea, se numeşte cotă unică, că altfel îi spuneam cotă diferenţiată, nu cotă unică. Nu e o perioadă foarte uşoară să vii cu măsuri fiscale, pentru că niciodată în perioade de criză, cu toate că am început să o depăşim, dar n-avem încă o creştere economică majoră, n-am intrat în recesiune faţă de alte state europene şi menţinem trendul. Trendul şi de la Banca Mondială, şi de la FMI, şi de la Banca Naţională este că vom închide cel puţin cu un 3% creşterea economică. Deci, România nu va intra în recesiune”, a spus Ciolacu, la Ministerul Educaţiei, după o întâlnire de lucru cu ministrul Ligia Deca.

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat, luni, că un plan de măsuri pentru încasări suplimentare la bugetul de stat va fi prezentat în curând şi a subliniat că restructurarea facilităţilor fiscale este obligatorie. El a făcut referire la sectorul construcţiilor şi sectorul IT.

Te-ar mai putea interesa și
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Aproape jumătate (49,6%) din tot traficul de internet de anul trecut a fost generat de roboți, cu 2% mai mult față de anul 2022, potrivit raportului al companiei de securitate cibernetică......
Serviciile secrete americane consideră probabilă varianta ca Putin să nu fi ordonat uciderea lui Navalnîi – WSJ
Serviciile secrete americane consideră probabilă varianta ca Putin să nu fi ordonat uciderea lui Navalnîi – WSJ
Agenţiile de informaţii americane au stabilit că preşedintele rus Vladimir Putin nu a ordonat probabil uciderea politicianului ...
ANM: Seceta pedologică se menține pe suprafețe întinse din Moldova, Dobrogea şi Oltenia
ANM: Seceta pedologică se menține pe suprafețe întinse din Moldova, Dobrogea şi Oltenia
Secetă pedologică moderată şi puternică se înregistrează în cultura grâului de toamnă pe suprafeţe extinse din ...
Poșta Română a început distribuirea pensiilor pentru luna mai
Poșta Română a început distribuirea pensiilor pentru luna mai
Compania Naţională ,,Poşta Română" (CNPR) a început distribuirea pensiilor pentru luna mai, înaintea Sărbătorilor ...