1EUR = 4.7785 RON | Bucureşti 6 º

News

Bursa a avansat cu 0,9% în prima parte a zilei, în linie cu pieţele externe

Bursa de la Bucureşti a rămas pe linia burselor externe şi a crescut cu 0,93% în prima parte a zilei, într-o piaţă în care cele mai multe acţiuni au continuat să înregistreze rulaje reduse, iar lichiditatea a fost salvată din nou de titlurile Fondului Proprietatea (FP).

03 iul, 2012 | Mediafax

Piaţa a crescut în sesiunea precedentă în cel mai alert ritm din ultimele opt luni, menţinându-se pe linia ascendentă din precedentele şedinţe. Astfel, în precedentele patru şedinţe indicele general al Bursei, BET-C, a urcat cumulat cu peste 6%.

La mijlocul şedinţei de marţi, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 1,03%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, avansa cu 1,56%.

În acelaşi timp, acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea (FP) plasau indicele BET-FI cu 0,95% peste închiderea de luni.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a urcat cu 1%. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Bursa a lansat, marţi, un nou indice, BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS). BET-BK va putea fi folosit ca un indice de referinţă pentru fondurile mutuale active în România.

Componenţa indicelui BET-BK este foarte apropiată de cea a indicelui BET-XT. Indicele BET-BK cuprinde acţiunile celor cinci SIF-uri, ale OMV Petrom (SNP), BRD (BRD), Fondul Proprietatea (FP), Erste (EBS), Transelectrica (TEL), Biofarm (BIO), Bursa de Valori (BVB), Transgaz (TGN), Banca Transilvania (TLV), Antibiotice (ATB), Alro (ALR), Electromagnetica (ELMA), Oltchim (OLT), SSIF Broker (BRK), Zentiva (SCD), Ropharma (RPH), Condmag (COMI), Compa (CMP), Oil Terminal (OIL) şi Dafora (DAFR).

După primele minute ale şedinţei, indicele BET-BK era în creştere cu 0,67%.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 6,6 milioane lei (1,5 milioane euro), valoare de aproape trei ori mai redusă decât lichiditatea din prima parte a şedinţei anterioare, de 17,2 milioane lei (3,8 milioane euro).

Titlurile Fondului Proprietatea au rămas cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 3,3 milioane lei, şi au asigurat jumătate din rulajul pieţei. Cel mai recent transfer cu aceste acţiuni a fost efectuat la 0,48 lei, cu 0,52% peste nivelul de luni.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, marile pieţe europene erau în creştere cu până la 0,8%, îndreptându-se spre cel mai amplu avans de cinci şedinţe consecutive din acest an, datorită aşteptărilor pieţei ca băncile centrale din Europa şi China să relaxeze politica monetară pentru a stimula economia.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO