Bursa a avansat uşor, iar acţiunile a două dintre SIF-uri au consemnat creşteri de peste 4%

Bursa a crescut cu 0,71%, într-o piaţă unde investitorii au ridicat cu peste 4% preţurile acţiunilor a două dintre cele cinci SIF-uri, pe rulaje în creştere, iar lichiditatea a fost susţinută de tranzacţiile cu acţiuni SIF, Fondul Proprietatea şi cu acţiuni OMV Petrom.
Economica.net - mie, 12 dec. 2012, 15:50
Bursa a avansat uşor, iar acţiunile a două dintre SIF-uri au consemnat creşteri de peste 4%

Piaţa a fost pe verde încă din primele minute, iar apoi preţurile au continuat să crească încet, însă în cadrul unor tranzacţii cu volume reduse de acţiuni în majoritatea cazurilor. La fel ca în precedentele şedinţe, atenţia investitorilor a fost axată cu precădere pe SIF-uri, precum şi pe titlurile Fondului Proprietatea şi acţiunile OMV Petrom.

În a doua parte a şedinţei, în piaţă au fost plasate mai multe ordine de cumpărare pentru acţiunile SIF-urilor, astfel că preţurile a patru dintre SIF-uri au înregistrat creşteri cuprinse între 2% – 4,8%, în timp ce titlurile SIF Moldova (SIF2) au fost pe plus cu aproape 0,8%.

Acţiunile a trei dintre SIF-uri au încheiat şedinţa cu creşteri de 2,29% – 4,8%, iar titlurile SIF Moldova şi SIF Muntenia au avansat cu 0,21% şi, respectiv, cu 0,81%.

„Cred că mai sunt ceva bani alocaţi şi pentru piaţa din România, după trecerea alegerilor. Acţiunile SIF-urilor sunt în continuare cumpărate pentru dividend şi discount, cele cu dividend potenţial ridicat avansând cel mai mult. În acelaşi timp, titlurile Fondului Proprietatea se tranzacţionează, în continuare, într-un range destul de strâns, iar din ultimele raportări reiese că străinii continuă să cumpere şi investitorii locali să vândă”, a afirmat un broker.

Investitorii au transferat în total acţiuni de 27,4 milioane lei (6 milioane euro), valoare cu 16% sub rulajul de marţi, de 31,7 milioane lei (7 milioane euro). Peste 92% din lichiditatea de miercuri a fost asigurată de operaţiuni cu titlurile celor cinci SIF-uri (15,4 milioane lei), acţiunile Fondul Proprietatea (6,9 milioane lei) şi OMV Petrom (2,9 milioane lei, din care două deal-uri de 2 milioane lei).

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,97%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 1,34% peste ziua precedentă. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP).

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a avansat cu 1,31%, iar indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a crescut cu 1,84%.

Totodată, indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, a urcat cu 1,05%.

Pe segmentul de piaţă destinat obligaţiunilor au fost transferate cinci pachete de titluri de stat pentru 4,3 milioane lei (952.000 de euro).

Exceptând acţiunile celor cinci SIF-uri, titlurile FP şi acţiunile OMV Petrom, la închiderea pieţei principale, rulaje de peste 100.000 de lei mai înregistrau acţiuni emise de 6 din cele 81 de companii listate pe primele trei categorii ale BVB şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

„Rămâne de văzut cât de repede va fi numit noul Guvern, ce planuri va prezenta, pentru că în campania electorală nu s-a discutat mai nimic, şi trebuie să vedem cum va evolua mediul politic. Cred că majoritatea investitorilor sunt destul de precauţi, iar activele româneşti probabil vor continua să se tranzacţioneze cu un discount faţă de regiune. Depinde de mediul politic şi măsurile luate în continuare dacă acest discount se va reduce sau va creşte. Pentru moment, piaţa dă USL un moment de pauză”, a mai spus brokerul.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de doar 123.000 de lei, valoare cu mult sub rulajul de marţi, de 11,5 milioane lei (2,5 milioane euro).

Totuşi, lichiditatea de marţi a fost asigurată în proporţie de 93% de un deal cu aproape 16% din acţiunile Albalact (ALBZ), de 10,6 milioane lei (2,3 milioane euro). Pachetul de acţiuni a fost transferat către firma Croniar, din Cipru, de către Petre Ciurtin, tatăl preşedintelui CA şi al directorului general al Albalact Raul Ciurtin.

La închiderea şedinţei de la Bucureşti, bursele de la Londra şi Frankfurt avansau cu până la 0,3%, iar piaţa de la Paris era în scădere cu 0,1%, înaintea unei decizii de politică monetară a Rezervei Federale a SUA (Fed), aşteptată după închiderea pieţelor de capital din Europa.

Investitorii se aşteaptă ca Fed să anunţe o nouă rundă dintr-un program de cumpărare de obligaţiuni, în valoare de 40 de miliarde de dolari lunar, prin achiziţii de titluri de Trezorerie. Operaţiunea face parte din eforturile băncii centrale a SUA de a susţine recuperarea economică fragilă afectată de discuțiile politice asupra bugetului.

Te-ar mai putea interesa și
Ungaria va da în judecată lanţul austriac de supermarketuri Spar pentru defăimare
Ungaria va da în judecată lanţul austriac de supermarketuri Spar pentru defăimare
Guvernul ungar intenţionează să dea în judecată lanţul austriac de supermarketuri Spar pentru defăimare, a declarat joi şeful de Cabinet al premierului ungar Viktor Orban, Gergely Gulyas,......
OVES Enterprise: investițiile în inovație și în crearea de noi produse ar putea genera o creștere de circa 30% a industriei locale de IT în 2024
OVES Enterprise: investițiile în inovație și în crearea de noi produse ar putea genera o creștere de circa 30% a industriei ...
Blocajul în care se află piața românească de IT, marcată de disponibilizări, de suspendări de proiecte, de contextul ...
Încasările Fiscului au crescut cu 41,8 miliarde lei în primul trimestru
Încasările Fiscului au crescut cu 41,8 miliarde lei în primul trimestru
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a avut încasări de 97,1 miliarde lei în primul trimestru al acestui an, ...
SkyShowtime, parteneriat cu Digi România. Operatorul introduce întregul pachet de servicii SkyShowtime în grila sa de programe
SkyShowtime, parteneriat cu Digi România. Operatorul introduce întregul pachet de servicii SkyShowtime în grila sa de ...
SkyShowtime anunță primul parteneriat în Europa Centrală și de Est cu Digi România, care, începând din 25 aprilie ...