Bursa a avansat uşor în prima parte a zilei, iar titlurile Transelectrica au revenit pe creştere

Bursa de la Bucureşti a crescut cu 0,43% în prima parte a şedinţei de joi, într-o piaţă cu o lichiditate foarte redusă şi în care acţiunile Transelectrica (TEL) au revenit pe creştere uşoară, în a doua zi a ofertei de vânzare derulată de stat.
Economica.net - joi, 15 mart. 2012, 11:59
Bursa a avansat uşor în prima parte a zilei, iar titlurile Transelectrica au revenit pe creştere

În primele 20 de minute de tranzacţionare, acţiunile Transelectrica au scăzut cu peste 1,2%, la un minim al primei părţi a şedinţei de 16 lei. Ulterior, preţul a revenit pe verde, iar la mijlocul zilei titlurile companiei erau cotate la 16,43 lei, cu 1,42% închiderea de miercuri. Preţul este cu 10,3% peste cotaţia minimă cerută de stat în oferta prin care vrea să vândă 15% din titlurile companiei, de 14,9 lei/acţiune.

Operaţiunile cu acţiunile Transelectrica au însumat 173.000 de lei

Până la jumătatea sesiunii de joi, investitorii au subscris 3,02% din titlurile din ofertă, iar preţurile erau tot între 14,9 lei şi 15,9 lei. Subscrierile cumulau 4,9 milioane lei (1,1 milioane euro).

La ora 13:00, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,55%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,2% sub nivelul de miercuri.

Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), era în stagnare. Acţiunile Fondul Proprietatea şi SIF Oltenia erau singurele în creştere din acest indice, cu 0,78% şi, respectiv, cu 0,37%.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a crescut cu numai 0,34%. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Investitorii au realizat tranzacţii de doar 6,4 milioane lei (1,4 milioane euro), valoare de aproape cinci ori sub lichiditatea din prima parte a şedinţei anterioare, de 29,6 milioane lei (6,8 milioane euro). Totuşi, rulajul de miercuri a fost asigurat în proporţie de 56% de două deal-uri cu 0,22% din acţiunile BRD, pentru 16,7 milioane lei.

Deşi în primele 20 de minute nu au fost realizate tranzacţii cu titlurile Fondului Proprietatea, aceste acţiuni au revenit în topul lichidităţii. La mijlocul zilei, titlurile FP consemnau un rulaj de 3,7 milioane lei şi asigurau 59% din lichiditatea pieţei. Cea mai recentă operaţiune cu aceste titluri a fost realizată la 0,5805 lei, preţ în creştere cu 0,78%.

Acţiunile Oltchim (OLT) au urcat cu peste 11% în primele minute, după ce Ziarul Financiar a scris, citându-l pe Florin Vlădan, şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), că anunţul de privatizare a Oltchim va apărea în câteva zile, maximum o săptămână.

După primele minute, creşterea a încetinit, astfel că la mijlocul zilei, acţiunile Oltchim avansau cu 5,44%, la 1,26 lei, pe un rulaj de 95.000 de lei.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, atât marile pieţe europene, cât şi bursele din Europa Centrală şi de Est evoluau incert, deoarece investitorii au trecut pe poziţii de aşteptare înaintea publicării unor date economice din SUA şi China.

Te-ar mai putea interesa și
Producătorul chinez Chery Auto anunță că noua sa fabrică din Spania va fi una dintre principalele sale facilități de export la nivel mondial
Producătorul chinez Chery Auto anunță că noua sa fabrică din Spania va fi una dintre principalele sale facilități ...
Compania chineză Chery Auto a anunţat vineri că nou achiziţionata fabrică din Barcelona va fi una dintre principalele sale facilităţi de export la nivel mondial, urmând să producă anual......
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Țiriac Collection a integrat oficial în galeria sa de vehicule un spectaculos model Mercedes-AMG ONE, marcând astfel un ...
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, s-a aflat vineri, la Iaşi, pentru a lua parte la începerea primelor lucrări ...
Vista Bank a acordat un împrumut de 13,9 milioane de euro companiei Alive Wind Power One, parte a Premier Energy Group, pentru cumpărarea unui parc eolian
Vista Bank a acordat un împrumut de 13,9 milioane de euro companiei Alive Wind Power One, parte a Premier Energy Group, ...
Vista Bank a acordat companiei Alive Wind Power One, parte a Grupului Premier Energy PLC, un credit de investiții în sumă ...