Bursa a coborât cu 0,3% în prima parte a şedinţei, iar acţiunile Transgaz au rămas pe scădere uşoară

Bursa de la Bucureşti a coborât cu 0,27% în prima parte a şedinţei, într-o piaţă unde acţiunile Transgaz (TGN) au rămas pe scădere uşoară, de 0,55%, însă volumele de tranzacţionare au fost reduse.
Economica.net - vin, 05 apr. 2013, 10:49
Bursa a coborât cu 0,3% în prima parte a şedinţei, iar acţiunile Transgaz au rămas pe scădere uşoară

Piaţa a fost pe roşu încă din primele minute, iar lichiditatea a continuat să fie concentrată doar pe câteva acţiuni. Astfel, la mijlocul şedinţei, rulaje de peste 10.000 de lei înregistrau acţiuni emise de 12 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

În acelaşi timp, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,52%, iar indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, era în stagnare.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a coborât cu 0,45%. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a scăzut cu 0,47%, iar indicele BET-FI a coborât cu 0,19%. BET-FI include acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea (FP).

Acţiunile Transgaz au coborât cu 0,55%, mai lent decât joi, când au coborât cu 6,28%, în prima zi a ofertei prin care statul vrea să vândă 15% din titlurile companiei. La ora 13:00, titlurile companiei erau cotate la 199 lei.

Preţul de la bursă este cu 16,4% peste cotaţia minimă din oferta de vânzare şi, totodată, cu 13,5% sub cotaţia maximă din ofertă.

În prima jumătate de oră de tranzacţionare de vineri au fost realizate 60 de tranzacţii cu acţiuni Transgaz, în valoare cumulată de 93.000 de lei.

Acţiunile Fondului Proprietatea au stagnat la preţul de 0,642 lei şi au rămas în apropierea cotaţiilor din prima zi de listare la Bursă, pe 25 ianuarie 2011. Operaţiunile cu aceste titluri au cumulat 3,1 milioane lei.

Preţul de la mijlocul şedinţei de vineri este cu 1,15% sub nivelul de la închiderea primei şedinţe a acţiunilor Fondului Proprietatea la bursă, de 0,6495 lei. Preţul maxim istoric atins de aceste titluri la Bursă a fost în ziua listării, când unele transferuri au fost realizate la 0,675 lei/acţiune.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 4,6 milioane lei (1 milion de euro), valoare de aproape două ori peste rulajul din prima parte a şedinţei precedente, de 8,4 milioane lei (1,9 milioane euro). Mai mult de 80% din lichiditatea pieţei a fost asigurată de tranzacţii cu acţiunile Fondului Proprietatea (2,7 milioane lei, din care un deal de 1,3 milioane lei) şi cu titlurile Băncii Transilvania (1 milion de lei).

Cel mai recent transfer cu titlurile Băncii Transilvania a fost realizat la 1,44 lei, preţ similar ultimei cotaţii de joi.

Banca a anunţat joi că va lansa marţi o emisiune de obligaţiuni convertibile în acţiuni şi cu scadenţă la şapte ani, prin care vrea să împrumute 30 milioane euro, prima etapă vizând atragerea banilor de la acţionari.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 1,2%, iar pieţele din Europa Centrală şi de Est înregistrau o evoluţie incertă.

Te-ar mai putea interesa și
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul hipermarket Carrefour din zonă este situat în incinta Argeș Mall,......
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...
Început bun de an pentru comerțul agroalimentar al UE. Excedentul comercial din luna ianuarie a ajuns la 5 miliarde de euro
Început bun de an pentru comerțul agroalimentar al UE. Excedentul comercial din luna ianuarie a ajuns la 5 miliarde de ...
Comerţul agroalimentar al UE a înregistrat o evoluţie pozitivă în luna ianuarie 2024, când excedentul comercial a ajuns ...
McDonald’s deschide un nou restaurant la Pitești, în care a investit peste 4 milioane de lei
McDonald’s deschide un nou restaurant la Pitești, în care a investit peste 4 milioane de lei
Premier Restaurants România, operatorul lanțului de restaurante McDonald’s în România, marchează o nouă etapă în ...