Bursa a continuat să crească uşor, însă pe un rulaj foarte redus

Bursa de la Bucureşti a continuat evoluţia din precedentele trei şedinţe şi a crescut uşor, cu 0,66%, în prima parte a zilei, iar volumele de acţiuni tranzacţionate au continuat să fie reduse, astfel că lichiditatea abia a ajuns la 2,8 milioane lei.
Economica.net - mie, 18 iul. 2012, 11:23
Bursa a continuat să crească uşor, însă pe un rulaj foarte redus

La mijlocul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere nesemnificativă, cu 0,06%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 2% peste închiderea de marţi.

Evoluţia indicelui BET-NG a fost influenţată în principal de acţiunile Rompetrol Rafinare (RRC), care au sărit cu 11,53%. Creşterea acestor titluri a venit în cadrul a 73 de operaţiuni, în valoare de numai 19.000 de lei.

O dimanică mai alertă au avut acţiunile Amonil (AMO), care sunt şi ele unele dintre cele mai volatile din piaţă, deşi nu sunt informaţii care să determine evoluţia. Cotaţia acestor titluri a urcat cu 12,33%, la 0,0082 lei, pe un rulaj de doar 28.000 de lei.

Acţiunile Rompetrol Rafinare şi Amonil au mai înregistrat şedinţe în care urcau accelerat doar în cadrul unor ordine plasate de speculatori, în timp ce restul pieţei era liniştită.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a crescut nesemnificativ, cu 0,07%. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

La ora 13:02, noul indice al BVB, BET-BK, era în scădere cu 0,19%. BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS).

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a avansat cu 0,44%.

Evoluţia pieţei a venit pe o lichiditate de numai 2,8 milioane lei (622.000 de euro), valoare cu 30% rulajul din prima parte a şedinţei precedente, de 4 milioane lei (893.000 de euro).

Acţiunile Fondului Proprietatea şi SIF Transilvania (SIF3) au fost cele mai transferate, cu operaţiuni de 967.000 de lei şi, respectiv, de 446.000 de lei. Cele două titluri au asigurat jumătate din lichiditatea pieţei. Cea mai recentă tranzacţie cu acţiunile Fondului Proprietatea a fost realizată la 0,4815 lei, preţ în creştere cu 0,73%, iar titlurile SIF Transilvania au scăzut cu 0,32%, la 0,492 lei.

Pe segmentul destinat obligaţiunilor au fost transferate trei pachete de titluri de stat pentru 15,4 milioane lei (3,3 milioane euro).

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele de la Londra şi Frankfurt erau în stagnare, iar piaţa de la Paris avansa cu 0,49%. Pieţele au fost pe verde în primele ore ale şedinţei, investitorii fiind optimişti după ce preşedintele Rezervei Federale a Statelor Unite, Ben Bernanke, a prezentat marţi Congresului mai multe variante luate în calcul de banca centrală pentru stimularea economiei americane, pe fondul şomajului ridicat.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...