Bursa a continuat să scadă uşor, în timp ce acţiunile Transgaz au revenit la preţul de 200 de lei

Bursa de la Bucureşti a scăzut uşor, cu 0,25%, pentru a patra şedinţă consecutiv, într-o piaţă unde acţiunile Transgaz (TGN) au crescut 0,5% şi s-au întors la nivelul de 200 lei/titlu, în a patra zi a ofertei prin care statul vrea să vândă 15% din titlurile companiei.
Economica.net - mar, 09 apr. 2013, 15:31
Bursa a continuat să scadă uşor, în timp ce acţiunile Transgaz au revenit la preţul de 200 de lei

În ultimele patru şedinţe indicele general al Bursei, BET-C, a scăzut cumulat cu 2,4%, însă volumele de tranzacţionare au fost foarte reduse în cazul celor mai multe acţiuni din piaţă. În şedinţa de marţi, rulaje de peste 10.000 de lei au înregistrat acţiuni emise de un sfert dintre companiile listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

„Cred că piaţa va ieşi din starea aceasta după ce vor avea loc adunările generale ale acţionarilor şi vom asista la o revenire a cotaţiilor până la perioada datelor de înregistrare pentru dividende (date după care acţiunile, de regulă, se corectează cu valoare dividendelor distribuite de companiile respective – n.r.)”, a declarat pentru MEDIAFAX şeful departamentului de tranzacţionare la Alpha Finance, Gabriel Necula.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a fost în scădere cu 0,4%, în timp ce indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, s-a situat cu 0,44% peste şedinţa anterioară.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a coborât cu 0,29%. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a stagnat, iar indicele BET-FI s-a plasat cu numai 0,12% peste nivelul de luni. BET-FI include acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea (FP).

Acţiunile Transgaz au crescut cu 0,5% şi au ajuns la preţul de 200 de lei. Aceste titluri au început să revină uşor încă de luni, după ce în precedentele două şedinţe cotaţia a scăzut cumulat cu 8,2%.

Corecţia de joi şi vineri a fost influenţată de estimările investitorilor ca preţul la care statul va vinde 15% din acţiunile companiei va fi sub cotaţia de la bursă, iar ulterior ofertei va fi o presiune la vânzare din partea celor care vor încerca să marcheze din profit dacă preţul de pe bursă va fi mai mare decât cel la care ei au cumpărat titlurile în ofertă.

Preţul de marţi de la bursă este cu aproape 17% peste cotaţia minimă din oferta de vânzare şi, în acelaşi timp, cu 13% sub cotaţia maximă din ofertă.

În şedinţa de marţi au fost realizate 33 de tranzacţii cu acţiuni Transgaz, în valoare cumulată de 112.000 de lei.

„Acţiunile Transgaz încearcă să se stabilizeze în jurul preţului de 200 lei deoarece este un preţ pe care investitorii îl consideră echilibrat în perioada derulării ofertei. Nu mă aştept la o evoluţie pozitivă a cotaţiei deoarece nu cred că se aşteaptă cineva ca preţul din ofertă să fie unul foarte ridicat. Investitorii instituţionali vor dori cu siguranţă un discount faţă de preţul pieţei”, a afirmat Necula.

Titlurile Fondului Proprietatea (FP) au crescut cu 0,16%, la preţul de 0,641 lei, şi s-au apropiat din nou de cotaţiile din prima zi de listare la Bursă, pe 25 ianuarie 2011. Operaţiunile de marţi cu acţiunile FP au cumulat 3,5 milioane lei.

Preţul de marţi este cu 1,3% sub nivelul de la închiderea primei şedinţe a acţiunilor Fondului Proprietatea la bursă, de 0,6495 lei. Cotaţia maximă istorică atinsă de aceste titluri la Bursă a fost în ziua listării, când unele transferuri au fost realizate la 0,675 lei/acţiune.

„Acţiunea Fondul Proprietatea cred că a ajuns într-un punct de echilibru, iar randamentul dividendelor în acest moment cred că nu mai lasă loc pentru o creştere semnificativă. Cred că deşi marii investitori ai Fondul Proprietatea sunt interesaţi să acumuleze în continuare, nu vor forţa piaţa în această perioadă, ci vor aştepta un moment favorabil după data de înregistrare pentru dividende”, a comentat brokerul.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 18,7 milioane lei (4,2 milioane euro), valoare cu 8% peste rulajul de luni, de 17,3 milioane lei (3,9 milione euro). Aproape 80% din lichiditatea de marţi fost asigurată de cinci deal-uri cu 0,42% din titluri Băncii Transilvania (11,3 milioane lei) şi de transferuri cu acţiunile Fondului Proprietatea (3,5 milioane lei).

Patru tranzacţii negociate au fost realizate la preţul de 1,425 lei/acţiune, cu doar 0,07% peste închiderea de luni de pe piaţa principală şi, totodată, similar celui la care luni au fost transferate, tot printr-un deal, 0,08% din acţiunile băncii, pentru 2,1 milioane lei.

Totuşi, cel mai mare pachet de acţiuni Banca Transilvania, în valoare de 6,7 milioane lei, a fost cedat în ultimele minute ale şedinţei, la preţul de 1,42 lei, cu 0,28% sub nivelul de luni.

Pe piaţa principală, titlurile băncii au încheiat în scădere cu 0,56%, la 1,416 lei, pe un rulaj de 596.000 de lei.

„Acţiunile Băncii Transilvania sunt în topul lichidităţii prin tranzacţiile deal, dar nu aş spune că avem un interes deosebit pentru vânzare sau cumpărare. Probabil, aceste deal-uri vin în contextul în care a început oferta pentru vânzarea de obligaţiuni convertibile în acţiuni”, a spus Necula.

Banca Transilvania a lansat marţi o emisiune de obligaţiuni convertibile în acţiuni şi cu scadenţă la şapte ani, prin care vrea să împrumute 30 milioane euro, prima etapă vizând atragerea banilor de la acţionari.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de numai 49.000 de lei, valoare de peste două ori sub rulajul de luni, de 112.000 de lei. Astfel, piaţa Rasdaq a consemnset cel mai redus rulaj din ultimele nouă luni.

O lichiditate mai redusă decât cea de marţi a fost înregistrată pe 18 iulie, când transferurile au însumat numai 44.000 de lei.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele de la Paris şi Londra erau în creştere cu până la 0,4%, iar piaţa de la Frankfurt era în stagnare. În acelaşi timp, bursele din Europa Centrală şi de Est evoluau incert.

Te-ar mai putea interesa și
Dacia Sandero, liderul clasamentului înmatriculărilor din Europa în primele trei luni din 2024
Dacia Sandero, liderul clasamentului înmatriculărilor din Europa în primele trei luni din 2024
Dacia Sandero a reușit să se mențină pe prima poziție a clasamentului înmatriculărilor de mașini din Europa la finalul primelor trei luni din 2024. Trei modele „made in Romania” sunt în......
Importurile de gaze naturale ale României au crescut cu 18,2% în primele două luni din 2024, iar producția cu 2%
Importurile de gaze naturale ale României au crescut cu 18,2% în primele două luni din 2024, iar producția cu 2%
România a importat, în primele două luni din 2024, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 207.200 de tone echivalent ...
Ministerul Muncii: 923.578 de persoane cu dizabilități erau înregistrate în România la 31 decembrie 2023
Ministerul Muncii: 923.578 de persoane cu dizabilități erau înregistrate în România la 31 decembrie 2023
Numărul total de persoane cu dizabilităţi era, la 31 decembrie 2023, de 923.578 de persoane, dintre care 98,28% (907.715 ...
Tesla a deschis primul pop-up store din România la Timișoara
Tesla a deschis primul pop-up store din România la Timișoara
La doar un an după ce a deschis primul său show-room din România, la București, Tesla a inaugurat la Timișoara primul ...