Bursa a crescut cu 0,26%, pe un rulaj susţinut de două tranzacţii deal cu acţiunile BRD

Bursa de la Bucureşti a închis în creştere cu 0,26% sesiunea de miercuri, iar lichiditatea a fost susţinută în proporţie de 38% de două tranzacţii deal cu acţiunile BRD, în valoare cumulată de 15,72 milioane lei (3,6 milioane euro).
Economica.net - mie, 25 apr. 2012, 15:28
Bursa a crescut cu 0,26%, pe un rulaj susţinut de două tranzacţii deal cu acţiunile BRD

Un transfer deal a fost încheiat la un preţ de 10,65 lei, cu 0,47% peste referinţă, iar celălalt a fost realizat la 10,5 lei, cu 0,47% sub referinţa de marţi. Transferurile au cumulat 0,21% din acţiunile băncii.

La finalul sesiunii, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în urcare cu 0,74%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,45% peste nivelul de marţi.

„Pe tot parcursul sedinţei de tranzacţionare s-a simţit o presiune puternică la cumpărare, investitorii mizând pe o posibilă revenire, după corecţiile preţurilor din şedinţele anterioare şi în aşteptarea deciziilor AGA planificate pentru această perioadă. Cu siguranţă, aceste reveniri le putem pune şi pe seama dividendelor, mai ales ca leaderii creşterilor au fost societăţile de investiţii, acestea fiind de altfel si cele mai lichide companii” a declarat pentru MEDIAFAX directorul de tranzacţionare al Intercapital Invest, Mihai Mureşian.

El a mai spus că este posibil ca şi raportările financiare aferente primului trimestru, care vor începe în perioada următoare, să aibă un impact pozitiv asupra evoluţiei preţurilor.

Totodată, Mureşian nu exclude ca pe măsură ce datele de înregistrare pentru şedinţele AGA din această perioadă vor trece să se simtă o presiune şi pe partea de vânzare.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a închis în stagnare. Indicele a fost tras în jos de acţiunile SIF Moldova (SIF2), care au căzut cu 13,81%, întrucât începând de miercuri cumpărătorii acestor titluri nu mai au dreptul la dividendele acordate din profitul de anul trecut.
Titlurile societăţii de investiţii financiare au coborât la 1,142 lei, cu 0,183 lei mai jos faţă de nivelul de marţi, valoare apropiată de dividendul net pe care SIF îl va acorda acţionarilor, de 0,1848 lei/acţiune.
Scăderea a venit pe un rulaj de 3,81 milioane de lei.

Acţiunile FP şi SIF Banat-Crişana au fost suspendate de la tranzacţionare pentru întrunirea AGA.
Acţionarii Fondului au aprobat miercuri în AGA propunerea companiei Franklin Templeton, administratorul FP, de lansare a unui program pentru răscumpărarea a 8% din acţiunile Fondului, pachet evaluat pe bursă la 595 milioane lei (135 milioane euro), acordarea de dividende şi reducerea capitalului social cu valoarea titlurilor răscumpărate anul trecut.

Şedinţa SIF Banat-Crişana a fost amânată pentru joi, din lipsă de cvorum. La şedinţa de miercuri au participat acţionari care deţin aproximativ 14% din titlurile societăţii de investiţii financiare. Acţionarii se vor întâlni joi pentru a discuta distribuirea de dividende şi pentru aprobarea situaţiilor financiare aferente anului trecut. Pe ordinea de zi se află şi prezentarea bugetului de venituri şi cheltuieli pentru acest an.

Celelalte trei SIF-uri prezente la tranzacţionare au înregistrat creşteri semnificative, între 3,86 – 4,98%
Totodată, au fost suspendate miercuri de la tranzacţionare şi acţiunile Transgaz. Acţionarii au decis miercuri distribuirea unui dividend brut pe acţiune de 29,76 lei din profitul aferent anului trecut, cu 3,4% peste cel alocat pentru 2010, în valoare totală de 350,38 milioane lei.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a închis în creştere cu 0,45%. BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzacţionat acţiuni de 41,29 milioane lei (9,4 milioane euro), sub lichiditatea din sesiunea precedentă, de 54,2 milioane lei (12,3 milioane euro).

Bursele europene afişau creşteri de până la 2,6%, iar piaţa din Statele Unite a deschis în creştere şedinţa de miercuri, după ce rezultatele peste aşteptări raportate de Apple au susţinut optimismul legat de un sezon de rezultate financiare care a depăşit deja aşteptările.

Te-ar mai putea interesa și
Germanii de la Draexlmaier iau un credit de 75 de milioane de euro de la BERD pentru extinderea producției în România
Germanii de la Draexlmaier iau un credit de 75 de milioane de euro de la BERD pentru extinderea producției în România
Compania germană de componente pentru industria auto Draexlmaier va primi un împrumut de 75 de milioane de euro de la BERD pentru a extinde capacitățile din România, potrivit unei informații......
Harta mondială a energiei regenerabile, cine domină lumea
Harta mondială a energiei regenerabile, cine domină lumea
Capacitățile de generare de energie regenerabilă sunt aproape de pragul de 4.000 GW, adică 4.000.000 MW iar jumătate ...
Cheltuielile turiștilor care vizitează Bulgaria în acest an ar putea să fie mai mari cu 10-15% față de 2023
Cheltuielile turiștilor care vizitează Bulgaria în acest an ar putea să fie mai mari cu 10-15% față de 2023
În condiţiile în care sărbătorile din luna mai marchează debutul turismului la Marea Neagră, bulgarii şi turiştii ...
Marcel Boloș: Schema de ajutor de stat IMM Plus este oficial operaţională. Antreprenorii și autoritățile locale au la dipoziție 12,5 miliarde de lei
Marcel Boloș: Schema de ajutor de stat IMM Plus este oficial operaţională. Antreprenorii și autoritățile locale au ...
Schema de ajutor de stat IMM Plus este oficial operaţională şi se pot demara procedurile pentru ca de la începutul lunii ...