Bursa a crescut cu 0,36%, pe un rulaj susţinut de deal-uri

Bursa de la Bucureşti a crescut cu 0,36% în şedinţa de vineri, într-o piaţă cu o lichiditate de 22,08 milioane lei (5 milioane euro), susţinută în proporţie de 35% de transferuri deal cu acţiunile Banca Transilvania (TLV), Fondul Proprietatea (FP) şi BRD.
Economica.net - vin, 24 mai 2013, 14:44
Bursa a crescut cu 0,36%, pe un rulaj susţinut de deal-uri

Piaţa a fost pe creştere uşoară încă din primele minute de tranzacţionare, în linie cu bursele europene, după declinul puternic din şedinţa anterioară.

La închiderea pieţei principale, rulaje de peste 100.000 de lei înregistrau acţiuni emise de doar 11 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

Mai mult de o treime din lichiditatea de vineri, de 22,08 milioane lei, a fost asigurată de deal-uri cu acţiuni Banca Transilvania (3,13 milioane lei), BRD (2,74 milioane lei) şi Fondul Proprietatea (1,98 milioane lei).

Deal-urile au fost realizate la preţuri în creştere faţă de ultimele cotaţii de joi. Ultimul pachet de acţiuni Banca Transilvania a fost tranzacţionat la 1,21 lei/titlu, cu 1,51% sub închiderea de joi.

În acelaşti timp, titlurile Fondul Proprietatea au fost cedate la un preţ de 0,66 lei/unitate, cu 0,76% peste cotaţia din ziua anterioară.

Acţiunile Fondul Proprietatea au înregistrat al doilea rulaj din piaţă principală, după Erste Bank (EBS), cu operaţiuni de 2,09 milioane lei. Preţul titlurilor FP a crescut cu 0,69%, la 0,6595 lei.

Tranzacţia deal cu acţiunile BRD a fost perfectată la un preţ de 8,15 lei, în creştere cu 1,51%.

Tranferuri deal au fost raportate şi în şedinţa precedentă, când acestea au acoperit un sfert din lichiditatea de 30,59 milioane lei ( 7 milioane euro).

Şeful Departamentului de cercetare pieţe de capital al BCR, Mihai Iulian Căruntu, apreciază că anunţul că Aberdeen Asset Management deţine peste 5% din acţiunile la BRD-GSG corfirmă că există un interes rezonabil din partea unor investitori financiari importanţi pentru cele mai lichide acţiuni de la BVB.

„În ceea ce priveşte atractivitatea actuală a preţurilor acţiunilor principale de la BVB, credem că acestea mai pot creşte din moment ce profiturile pe 2013 ar permite distribuţia la anul a unor dividende care ar însemna, la preţurile actuale, randamente de peste 5% la FP, Petrom şi de peste 8% la Transgaz. În acelaşi timp, companii din categoria a doua ca vizibilitate, precum Albalact, vor avea un an financiar bun, existând argumente să se regasească pe lista scurtă a unor investitori importanţi”,a precizat Căruntu.

La închiderea şedinţei de vineri, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a fost cu 0,65% peste nivelul de joi, în timp ce indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a fost pe plus cu 0,37%.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, care reflectă evoluţia acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a crescut cu 1,61%. La finalul şedinţei, titlurile SIF-urilor înregistrau creşteri cuprinse în intervalul 1,07 – 3,11%.

Indicele extins BET-XT a avansat cu 0,99%, iar indicele extins BET-BK a urcat cu 0,76%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni româneşti, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni de la BVB, inclusiv SIF-urile şi FP, dar şi acţiunile băncii austriece Erste (EBS).

Titlurile Erste Bank au continuat să înregistreze tranzacţii ridicate, operaţiunile de pe piaţa principală cumulând 3,39 milioane lei. Preţul acestor acţiuni a coborât cu 1,39%, la 106,5 lei.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au tranzacţionat acţiuni de 590.000 de lei, valoare de zece ori mai mare faţă de rulajul de joi, de 59.000 de lei. Rulajul de vineri a fost asigurat în proporţie de 86% de acţiunile Propspecţiuni (PRSN), cu transferuri de 508.000 lei. Ultima tranzacţie a fost operată la 0,168 lei, în scădere cu 0,47% faţă de referinţă.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele europene consemnau corecţii de până la 2%.

Te-ar mai putea interesa și
Facturi mai mici la energia electrică prin alegerea corectă a unui aparat de aer condiționat
Facturi mai mici la energia electrică prin alegerea corectă a unui aparat de aer condiționat
Într-o lume în care preocupările pentru mediu și eficiența energetică devin tot mai importante, alegerea corectă a unui aparat de aer condiționat poate să ofere nu doar confort termic în......
Escrocherii cu criptomonede: sfaturi dovedite pentru utilizatorii de criptomonede
Escrocherii cu criptomonede: sfaturi dovedite pentru utilizatorii de criptomonede
Portofelele sunt folosite pentru a păstra criptomonedele și, datorită lor, fiecare investitor poate fi propria sa „bancă”. ...
Lichidatorul Euroins a atacat contractul prin care fostul lider RCA a trimis în Bulgaria 300 de milioane de euro. Șeful Eurohold contestă autoritatea CITR, numit lichidator de Tribunal: „Nu a fost desemnat legal”
Lichidatorul Euroins a atacat contractul prin care fostul lider RCA a trimis în Bulgaria 300 de milioane de euro. Șeful ...
Assen Christov, președintele Eurohold, grupul bulgar din care făcea parte și falimentara Euroins România, contestă agresiv ...
Rusia și Ucraina pun frână exporturilor UE. Cum joacă România pe o piață care s-a micșorat deja cu 500.000 de tone
Rusia și Ucraina pun frână exporturilor UE. Cum joacă România pe o piață care s-a micșorat deja cu 500.000 de tone
Ritmul exporturilor de grâu din Europa va încetini în a doua jumătate a acestui an comercial din cauza concurenței puternice ...