Bursa a crescut cu 0,3% în prima parte a şedinţei. Rulajul, salvat de deal-uri cu acţiuni BRD

Bursa de la Bucureşti a crescut cu 0,29% în prima parte a şedinţei, după ce în precedentele două zile a scăzut cu peste 2%, însă majoritatea investitorilor au adoptat poziţii de aşteptare, iar trei deal-uri cu acţiuni BRD (BRD) au asigurat 60% din lichiditate.
Economica.net - mie, 23 ian. 2013, 11:30
Bursa a crescut cu 0,3% în prima parte a şedinţei. Rulajul, salvat de deal-uri cu acţiuni BRD

La mijlocul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în stagnare, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 0,23% peste ziua anterioară. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

În acelaşi timp, indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a urcat cu 0,31%, iar indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondul Proprietatea, a avansat cu 0,41%.

Totodată, indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a crescut cu 0,71%.

Acţiunile Transelectrica (TEL) au crescut uşor, cu 0,15%, după ce marţi au coborât cu 2,7%, iar titlurile Transgaz (TGN) au scăzut cu 0,5%, după ce în şedinţa precedentă au consemnat un recul de aproape 3%. Corecţiile înregistrate marţi de cele două acţiuni au fost reacţie la intenţia Guvernului de a introduce o taxă „pe monopolul natural” pentru operatorii de transport şi distribuţie din sectorul energiei şi gazelor. Taxa a fost aprobată marţi de Guvern.

Recuperarea acţiunilor Transelectrica a venit pe un rulaj de numai 52.000 de lei, iar cu titlurile Transgaz au fost efectuate doar două transferuri de 3.000 de lei.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 8,4 milioane lei (1,9 milioane euro), valoare cu 17% peste rulajul din prima parte a şedinţei precedente, de 7,2 milioane lei (1,6 milioane euro).

Peste 60% din lichiditatea pieţei a fost asigurată de trei deal-uri cu acţiuni BRD, de 5 milioane lei. Cele trei operaţiuni au fost realizate la preţul de 9,25 lei, cu 0,54% sub închiderea de marţi. Pe piaţa principală, titlurile băncii au scăzut cu 0,75%, la 9,23 lei, pe un rulaj de 79.000 de lei.

Acţiunile OMV Petrom (SNP) au fost cele mai lichide din piaţă, cu tranzacţii de 962.000 de lei, din care un deal de 460.000 de lei. Tranzacţia negociată a fost realizată la un preţ cu 1,17% peste nivelul de marţi, iar pe piaţa principală, cotaţia a crescut cu 1,55%, la 0,459 lei.

Titlurile Fondului Proprietatea (FP), care de regulă sunt cele mai lichide din piaţă, au consemnat un rulaj de doar 276.000 de lei, iar preţul a scăzut cu 0,17%, la 0,592 lei.

Acţiunile Oltchim (OLT) au fost oprite de la tranzacţionare înaintea deschiderii şedinţei, Bursa invocând necesitatea menţinerii unei pieţe ordonate şi asigurarea accesului egal investitorilor la informaţii care ar putea influenţa deciziile de investiţii.

Surse oficiale au declarat marţi seară pentru MEDIAFAX că este probabil ca Oltchim să intre în insolvenţă, cu disponibilizări de personal, iar o decizie finală va fi luată de Guvern.

Premierul Victor Ponta a discutat, marţi seară, cu oficialii FMI despre situaţia combinatului Oltchim, iar principala variantă luată în calcul este intrarea companiei în insolvenţă ca soluţie ulterioară pentru privatizarea mai uşoară a societăţii, proces care să presupună şi disponibilizări.

Tot marţi, Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat că va depune miercuri un memorandum în Guvern în legătură cu perspectivele companiei.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene evoluau incert, în aşteptarea votului din Camera Reprezentanţilor de la Washingon privind suspendarea limitei datoriei de stat a SUA.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...