Bursa a crescut cu 0,5%, după trei zile consecutive de scădere

Bursa a revenit pe creştere şi a încheiat şedinţa în urcare cu 0,49%, recuperând o parte din corecţia înregistrată în precedentele trei zile, într-o piaţă în care tranzacţiile cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP) şi două deal-uri cu titluri BRD (BRD) au asigurat aproape două treimi din rulaj.
Economica.net - joi, 08 mart. 2012, 16:55
Bursa a crescut cu 0,5%, după trei zile consecutive de scădere

În precedentele trei şedinţe, indicele general al Bursei, BET-C, a scăzut cumulat cu 2,9%, ca urmare a unor marcări de profituri realizate de unii investitori, dar şi de corecţiile de pe bursele externe.

Majoritatea acţiunilor de la BVB au revenit pe creştere uşoară încă din primele minute ale sesiunii de joi, urmând traiectoria de recuperare de pe pieţele mature, însă recuperarea a fost lentă şi a venit în cadrul unor transferuri cu volume reduse de acţiuni. Bursele internaţionale au fost susţinute de încrederea investitorilor cu privire la succesul programului Greciei de reducere a datoriilor şi se poziţionează pentru noi date pozitive privind economia americană.

„Pe piaţa locală recuperarea nu a mai fost atât de energică precum revenirea burselor externe. Fondul Proprietatea şi SIF-urile au marcat recuperari mai modeste pe un rulaj destul de redus. Tensiunea de pe pieţele străine pare să se fi transmis şi către piaţa locală, mulţi investitori aşteptând o clarificare a direcţiei pe termen scurt pentru a-şi relua activitatea”, a declarat pentru MEDIAFAX Alexandru Constantinescu, trader la Swiss Capital.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în urcare cu 0,87%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu doar 0,15% peste finalul şedinţei precedente.

Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a avansat cu 0,92%.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a închdeiat ziua cu 0,84% peste nivelul de miercuri. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 35,6 milioane lei (8,1 milioane euro), valoare cu 17% mai redusă decât rulajul şedinţei precedente, de 43,1 milioane lei (9,9 milioane euro). Lichiditatea pieţei a fost asigurată în proporţie de 64% de transferurile cu titlurile Fondului Proprietatea şi două deal-uri cu acţiuni BRD, în valoare cumulată de 22,7 milioane lei (5,2 milioane euro).

Titlurile Fondului Proprietatea au fost cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 13,4 milioane lei. Preţul a crescut cu 1,11%, la 0,5905 lei, şi a recuperat o parte din corecţia, de 2,5%, înregistrată miercuri.

Chiar în ultimele minute au fost realizate două deal-uri de 9,2 milioane lei, cu 0,12% din acţiunile BRD. Tranzacţiile negociate au fost realizate la 10,75 lei, preţ cu 1,22% pest ultima cotaţie de miercuri.

Pe piaţa principală, acţiunile BRD au scăzut cu 0,19%, la 10,6 lei, pe un rulaj de numai 91.000 de lei.

Acţiunile Oltchim au avansat cu 3,71%, la 1,287 lei, pe un rulaj de 296.000 de lei. Aceste titluri au urcat cu 10,4% după primele 40 de minute de tranzacţionare, însă apoi au revenit spre nivelul de la finalul sesiunii precedente.

Comisia Europeană a aprobat conversia în acţiuni a datoriei Oltchim (OLT) faţă de AVAS, care se ridică la aproximativ 135 milioane euro, în urma operaţiunii autoritatea urmând să devină acţionarul majoritar al combinatului chimic.

„Ultimele ştiri legate de Oltchim, numirea noului preşedinte CA şi avizul Comisiei Europene asupra conversiei în acţiuni a datoriei faţă de AVAS nu au atras prea mult interes. Este un preţ la care compania nu este atractivă din punct de vedere fundamental, iar puţinele acţiuni libere la traznacţionare restricţionează intrarea unor investitori mai mari. Singurii investitori care încă mai sunt activi pe acţiunile Oltchim sunt cei de retail”, a spus traderul.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 1,6 milioane lei, valoare de peste cinci ori mai mare decât rulajul de miercuri, de numai 298.000 de lei.

Lichiditatea a fost asigurată în principal de o tranzacţie prin care au fost cedate 27,13% din titlurile firmei SCIM Constanţa (SCIM), pentru aproape 1,5 milioane lei. Operaţiunea a fost realizată la preţul de 6 lei/titlu, de aproape trei ori peste cotaţia precedentă. Cea mai recentă tranzacţie cu aceste acţiuni a fost realizată la 15 decembrie.

La închiderea pieţei principale de la BVB, marile pieţe europene erau în creştere cu până la 1,8%, iar majoritatea burselor din Europa Centrală şi de Est avansau cu până la 1%.

„Odiseea grecească conturează un nou capitol sub privirile neliniştite ale investitorilor de pe pieţele de capital. Bursele internaţionale au recuperat aproape toată pierderea de marţi, iar speculatorii par să parieze pe o finalizare cu succes al swap-ului de datorii, având în vedere ca 60% dintre investitorii privaţi au optat deja pentru schimb. Pe lângă această etapă din telenovela elenă avem programate şi multe evenimente macroeconomice în Europa şi SUA, cum ar fi conferinţa Băncii Centrale Europene de azi şi datele legate de evoluţia pieţei muncii din SUA de mâine. Este o perioadă cu volatilitate ridicată pe rulaje mai mici, în care se speculează punctele de fluctuaţie extremă”, a mai spus Constantinescu.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...