Bursa a crescut cu 0,66% în prima parte a şedinţei, pe un rulaj redus

Bursa de la Bucureşti a crescut cu 0,66% în prima parte a şedinţei, în linie cu bursele externe, însă prudenţa celor mai mulţi investitori a limitat lichiditatea la 10,8 milioane lei, sumă din care 54% au reprezentat transferurile cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP).
Economica.net - mar, 13 mart. 2012, 12:30
Bursa a crescut cu 0,66% în prima parte a şedinţei, pe un rulaj redus

Astfel, piaţa a recuperat o parte din corecţia înregistrată luni, când a coborât cu 2,7%, influenţată în principal de scăderea acţiunilor Băncii Transilvania (-6,17%), Fondul Proprietatea (-3,86%) şi OMV Petrom (-3%).

Acţiunile celor trei companii au revenit uşor în prima parte a şedinţei de marţi, astfel că la mijlocul şedinţei titlurile Băncii Transilvania erau în creştere cu 0,94%, iar acţiunile OMV Petrom avansau cu 0,52%.

Cea mai vizibilă recuperare era consemnată de titlurile Fondului Proprietatea, care au urcat cu 1,96%, la 0,571 lei.

Acţiunile băncii şi ale companiei petroliere au înregistrat rulaje apropiate, de 644.000 de lei şi, respectiv, 510.000 de lei.

În acelaşi timp, titlurile Fondului Proprietatea au rămas cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 5,8 milioane lei, şi au asigurat peste jumătate din rulajul bursei, de 10,8 milioane lei.

La ora 13:11, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,93%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,4% peste închiderea de luni.

Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, avansa cu 1,26%.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, era în creştere cu 0,86%. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Recuperarea a venit însă, în cadrul unor transferuri cu volume reduse de acţiuni, în valoare cumulată de doar 10,8 milioane lei (2,4 milioane euro). Valoarea este cu o treime mai decât rulajul din prima parte a şedinţei precedente, de 16 milioane lei (3,6 milioane euro).

Acţiunile Transelectrica (TEL) sunt oprite de la tranzacţionare, întrucât Guvernul urmează să aprobe marţi preţurile minim şi maxim la care se va derula oferta prin care statul vrea să vândă 15% din titlurile transportatorului de energie electrică. Suspendarea titlurilor de la tranzacţionare a fost decisă de CNVM în baza unei adrese a Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), în care se arăta Guvernul urmează să aprobe preţurile ofertei Transelectrica.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 1,1%, iar majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est avansau cu cel mult 0,7%. Pieţele sunt susţinute de creşterea peste aşteptări înregistrată în martie de indicatorului ZEW al evoluţiei sentimentului economic în Germania.

Te-ar mai putea interesa și
Ministerul Finanțelor: A doua ediție din acest an a programului de tilturi de stat Fidelis a doborât trei recorduri
Ministerul Finanțelor: A doua ediție din acest an a programului de tilturi de stat Fidelis a doborât trei recorduri
Cea de-a doua ediţie din 2024 a programului de titluri de stat Fidelis a fost marcată de trei recorduri, respectiv cea mai mare sumă investită dintre toate cele 16 ediţii, cel mai mare număr de......
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit ...
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...