Bursa a crescut cu 0,6%, pe un rulaj salvat de două deal-uri cu acţiuni BT

Bursa de la Bucureşti a crescut cu 0,61% în prima parte a zilei, contrar corecţiilor de pe bursele europene, într-o piaţă în care cei mai mulţi investitori au revenit pe poziţii de aşteptare, astfel că lichiditatea a fost salvată de două deal-uri cu 0,18% din acţiunile Băncii Transilvania (TLV).
Economica.net - mie, 28 mart. 2012, 10:56
Bursa a crescut cu 0,6%, pe un rulaj salvat de două deal-uri cu acţiuni BT

Piaţa de la Bucureşti a deschis ziua în scădere uşoară, însă după ora 11:15 a revenit pe creştere uşoară, deşi bursele vest-europene au rămas pe roşu, influenţate de temerile investitorilor privind situaţia financiară a Spaniei.
La ora 13:00, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,54%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,94% peste nivelul de la închiderea şedinţei precedente.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), avansa cu 0,47%.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a crescut cu 0,56%. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 8,5 milioane lei (1,9 milioane euro), valoare de aproape două ori sub rulajul din prima parte a şedinţei precedente, de 16,5 milioane lei (3,7 milioane euro).

Aproape 42% din lichiditatea pieţei acţiunilor a fost asigurată de două deal-uri cu 0,18% din titlurile Băncii Transilvania, de 3,5 milioane lei. Acţiunile au fost cedate la ora 11:43, la un preţ de 1,08 lei, similar ultimei cotaţii de marţi. Pe piaţa principală, titlurile băncii au stagnat la 1,08 lei, pe un rulaj de aproape 186.000 de lei.

Acţiunile Fondului Proprietatea au fost cele mai lichide din piaţa principală, cu operaţiuni de 773.000 de lei, iar cotaţia a staţionat la 0,59 lei.

Titlurile Transelectrica (TEL) au crescut cu 0,31%, la 16,2 lei, pe o lichiditate de 446.000 de lei. Evoluţia nu a fost influenţată de finalizarea ofertei prin care statul a reuşit să vândă 15% din acţiunile companiei. Oferta a fost suprasubscrisă cu aproape 59%, în condiţiile în care solicitările investitorilor mari au depăşit cu 45,45% tranşa alocată, iar volumul de acţiuni cerut de micii investitori a fost de 2,8 ori mare decât titlurile scoase la vânzare.

Astfel, statul va încasa 164,7 milioane lei (37,7 milioane euro) pentru pachetul scos la vânzare, în condiţiile în care preţul pe tranşa investitorilor instituţionali ar fi de 14,9 lei, iar pentru micii investitori de 15,71 lei, potrivit ultimelor ordine de subscriere din ofertă.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 0,2%, linia fiind preluată şi de majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est, care înregistrau corecţii de până la 0,7%. Bursa din Rusia a consemnat cea mai vizibilă scădere, de 2%.

Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...