Bursa a crescut cu 0,6%, pe un rulaj salvat de două deal-uri cu acţiuni BT

Bursa de la Bucureşti a crescut cu 0,61% în prima parte a zilei, contrar corecţiilor de pe bursele europene, într-o piaţă în care cei mai mulţi investitori au revenit pe poziţii de aşteptare, astfel că lichiditatea a fost salvată de două deal-uri cu 0,18% din acţiunile Băncii Transilvania (TLV).
Economica.net - mie, 28 mart. 2012, 10:56
Bursa a crescut cu 0,6%, pe un rulaj salvat de două deal-uri cu acţiuni BT

Piaţa de la Bucureşti a deschis ziua în scădere uşoară, însă după ora 11:15 a revenit pe creştere uşoară, deşi bursele vest-europene au rămas pe roşu, influenţate de temerile investitorilor privind situaţia financiară a Spaniei.
La ora 13:00, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,54%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,94% peste nivelul de la închiderea şedinţei precedente.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), avansa cu 0,47%.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a crescut cu 0,56%. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 8,5 milioane lei (1,9 milioane euro), valoare de aproape două ori sub rulajul din prima parte a şedinţei precedente, de 16,5 milioane lei (3,7 milioane euro).

Aproape 42% din lichiditatea pieţei acţiunilor a fost asigurată de două deal-uri cu 0,18% din titlurile Băncii Transilvania, de 3,5 milioane lei. Acţiunile au fost cedate la ora 11:43, la un preţ de 1,08 lei, similar ultimei cotaţii de marţi. Pe piaţa principală, titlurile băncii au stagnat la 1,08 lei, pe un rulaj de aproape 186.000 de lei.

Acţiunile Fondului Proprietatea au fost cele mai lichide din piaţa principală, cu operaţiuni de 773.000 de lei, iar cotaţia a staţionat la 0,59 lei.

Titlurile Transelectrica (TEL) au crescut cu 0,31%, la 16,2 lei, pe o lichiditate de 446.000 de lei. Evoluţia nu a fost influenţată de finalizarea ofertei prin care statul a reuşit să vândă 15% din acţiunile companiei. Oferta a fost suprasubscrisă cu aproape 59%, în condiţiile în care solicitările investitorilor mari au depăşit cu 45,45% tranşa alocată, iar volumul de acţiuni cerut de micii investitori a fost de 2,8 ori mare decât titlurile scoase la vânzare.

Astfel, statul va încasa 164,7 milioane lei (37,7 milioane euro) pentru pachetul scos la vânzare, în condiţiile în care preţul pe tranşa investitorilor instituţionali ar fi de 14,9 lei, iar pentru micii investitori de 15,71 lei, potrivit ultimelor ordine de subscriere din ofertă.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 0,2%, linia fiind preluată şi de majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est, care înregistrau corecţii de până la 0,7%. Bursa din Rusia a consemnat cea mai vizibilă scădere, de 2%.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Cazuri suspecte de infectarea cu noua tulpină Omicron sunt investigate în Germania și Cehia
Cazuri suspecte de infectarea cu noua tulpină Omicron sunt investigate în Germania și Cehia
Un prim caz suspect de infectare cu noua variantă de coronavirus, Omicron, a fost detectat în Germania la o persoană întoarsă ...
Românii care vin din sudul Africii intră în carantină pentru 14 zile. Șapte state din regiune au fost introduse în zona roșie
Românii care vin din sudul Africii intră în carantină pentru 14 zile. Șapte state din regiune au fost introduse în ...
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că sâmbătă a fost adoptată o Hotărâre a CNSU în baza căreia ...
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino, percheziționat de polițiști. Zeci de transferuri sunt suspecte
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino, percheziționat de polițiști. Zeci de transferuri sunt suspecte
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino a fost percheziţionat vineri de poliţia financiară, în legătură cu zeci de ...