Bursa a crescut cu 1%, pe un rulaj salvat din nou de tranzacţii negociate

Bursa de la Bucureşti a crescut cu 1,06%, într-o piaţă în care majoritatea investitorilor au continuat să lipsească de la tranzacţionare, iar lichiditatea a fost asigurată în proporţie de 72% de opt deal-uri cu 0,55% din acţiunile BRD (BRD).
Economica.net - joi, 03 mai 2012, 14:33
Bursa a crescut cu 1%, pe un rulaj salvat din nou de tranzacţii negociate

Piaţa a deschis şedinţa în scădere uşoară, iar până la mijlocul şedinţei a revenit pe creştere uşoară. Totuşi, volumele de acţiuni tranzacţionate pe piaţa principală au fost reduse, majoritatea investitorilor adoptând poziţii de aşteptare.

„Pieţele continuă evoluţia laterală din lipsa unor evenimente care să modifice substanţial situaţia actuală. Datele de înregistrare pentru dividende constituie miza pentru următoarea perioadă, iar săptamana viitoare este destul de aglomerată din acest punct de vedere, peste 10 companii urmând să fie în atenţia investitorilor cu ocazia datei de înregistrate. Spre sfârşitul acestei perioade ne putem aştepta la corecţii din partea acţiunilor vizate. Un aspect pozitiv al acestei perioade de amorţeală îl constituie faptul că piaţa a reuşit să treacă destul de bine peste evenimentele care se petrec în aceste zile pe scena politică, având în vedere că volatilitatea indicilor a fost una extrem de redusă”, a declarat pentru MEDIAFAX Bogdan Niculae, trader la Departamentul Pieţe de Capital al Piraeus Bank.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 1,54%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,66% peste nivelul de miercuri.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a încheiat ziua în stagnare.
În acelaşi timp, indicele extins al Bursei, BET-XT, a avansat cu 0,95%. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Pe piaţa principală investitorii au tranzacţionat acţiuni de 15,5 milioane lei (3,5 milioane euro), iar cea mai mare parte a lichidităţii bursei a fost susţinută de opt deal-uri realizate la intervale diferite de timp cu 0,55% din titlurile BRD, de 40,1 milioane lei (9,1 milioane euro). Astfel, rulajul BVB a urcat la 55,6 milioane lei (12,6 milioane euro), sumă cu 24% mai redusă decât lichiditatea de miercuri, de 73,2 milioane lei (16,6 milioane euro).

Rulajul de miercuri a fost asigurat în proporţie de 47% de două deal-uri cu 0,52% din acţiunile Fondului Proprietatea, de 34,6 milioane lei (7,8 milioane euro).

„Aşa cum era de aşteptat într-o perioadă în care volumele tranzacţionate în piaţă sunt din ce în ce mai scăzute, dealurile rămân sigura soluţie viabilă pentru investitorii de talie mare. Tranzactiile deal au ajuns în unele zile să reprezinte peste jumătate din valoarea tranzacţiilor din piaţă. Totodată, o evoluţie într-un interval strâns a pieţei i-a determinat pe spectulatori să se orienteze spre derivate, care înregistrează variaţii mai mari şi dau posibilitatea de a paria şi pe scădere”, a mai spus traderul.

Până la închiderea pieţei principale de la BVB, investitorii au tranzacţionat produse structurate de 6,2 milioane lei (1,4 milioane euro), valoarea aproape la jumătate cât rulajul cu acţiuni, exceptând deal-urile cu acţiuni BRD. Transferurile cu produse structurate şi cu titluri de pe sistemul alternativ de la BVB se operesc la ora 18:30, la aproape două ore după închiderea pieţei principale.

Acţiunile SIF Transilvania (SIF3) şi OMV Petrom (SNP) au fost cele mai lichide din piaţa principală, cu operaţiuni de 2,5 milioane lei şi, respectiv, 2,3 milioane lei. Titlurile SIF Transilvania au scăzut cu 0,81%, la 0,737 lei, iar acţiunile companiei petroliere au crescut cu 1,95%, la 0,4129 lei.

Titlurile Fondului Proprietatea, de regulă cele mai lichide din piaţă, au consemnat al patrulea rulaj de la BVB, de 1,8 milioane lei, fiind depăşite cu puţin şi de acţiunile BRD, unde operaţiunile au fost cu puţin peste 1,8 milioane lei. Acţiunile FP au avansat cu 1,27%, la 0,5585 lei, iar titlurile BRD au urcat cu 1,05%, la 10,6 lei.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au tranzacţionat acţiuni de 617.000 de lei, valoare de două ori peste rulajul de miercuri, de 307.000 de lei.
La finalul şedinţei de la BVB, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 0,4%.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Italia: Varianta Omicron este mai contagioasă, dar nu pare mai periculoasă – oficiali
Italia: Varianta Omicron este mai contagioasă, dar nu pare mai periculoasă – oficiali
Coordonatorul comitetului ştiinţific care gestionează pandemia în Italia, Franco Locatelli, a declarat luni că noua ...
CSALB: Peste 4.750 de cereri de negociere cu băncile şi IFN-urile, transmise de către consumatori în 2020 şi 2021
CSALB: Peste 4.750 de cereri de negociere cu băncile şi IFN-urile, transmise de către consumatori în 2020 şi 2021
Consumatorii au trimis peste 4.750 de cereri de negociere cu băncile şi IFN-urile, în 2020 şi până în prezent, din ...
BCE nu renunţă la încheierea măsurilor de sprijin în martie, în pofida ameninţării noii tulpini Omicron
BCE nu renunţă la încheierea măsurilor de sprijin în martie, în pofida ameninţării noii tulpini Omicron
Banca Centrală Europeană încă intenţionează să încheie în martie programul de achiziţionare în regim de urgenţă ...